Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zmar a ostuda. San Jose trpí, fanoušci se ptají: Neprospěl by nám sestup?

Střídačka San Jose během domácího debaklu s Vancouverem. foto: AP

Svěšené hlavy na střídačce, zoufalé pohledy na tribunách. Už prvních devět zápasů nové sezony NHL si hráči i fanoušci San Jose protrpěli, ale v desátém narazili na dno. „Tak ponižující zážitek jsem v hokejové kariéře ještě nezažil,“ hlesl Tomáš Hertl po ostudné prohře 1:10 s Vancouverem.
  13:27

Na základě předsezonních predikcí a názorů zámořských expertů se dalo předpokládat, že Sharks budou patřit k nejhorším. Ale kdo mohl čekat, že budou až tak špatní?

Nejprve dovolte pár statistik, které shrnují dosavadní trápení.

Svěřenci Davida Quinna se krčí na dně tabulky. Prohráli všech deset zápasů, dosud jediný bod uloupili Coloradu, jemuž podlehli až v samostatných nájezdech.

Nemají jen nejhorší obranu (45 inkasovaných branek), ale také útok. V žádném utkání se neprosadili více než jednou, celkový počet deseti gólů je vskutku tristní.

U chabé produktivity ještě na chvíli zůstaňme. Zatímco hráči San Jose dohromady nastřádali čtyřiadvacet bodů, bratři Jack, Luke a Quinn Hughesovi se zapsali do statistik jedenačtyřicetkrát.

Posledně jmenovaný působí právě ve Vancouveru. Na zostuzení celku z Kalifornie měl mimořádný podíl, s bilancí jednoho přesného zásahu a čtyř asistencí se stal první hvězdou zápasu.

Rozjetí Canucks si zápas užívali, soupeř se zmohl jen na prázdné pohledy a nevěřícné kroucení hlavou. O vítězi nebylo pochyb hned od začátku. V osmé minutě svítilo na kostce nad ledem skóre 0:3, v polovině duelu 0:6.

„Na střídačce bylo cítit, že jsme psychicky dole. Ztráceli jsme dřív, než jsme se stihli pořádně vzpamatovat. Jsme strašně zklamaní,“ přiznal na tiskové konferenci kouč Quinn.

Alespoň čestný zásah zdecimovaného mužstva zaznamenal v sedmapadesáté minutě švédský útočník Fabian Zetterlund. I tak šlo o nejhorší domácí porážku San Jose v historii.

„Nikdy jsem v podobné situaci nebyl, ostatní kluci také ne. A kde hledat pozitiva? Napadá mě jen jedno, horší už být nemůžeme,“ soukal ze sebe útočník Nico Sturm.

Sklesle hovořil i český útočník Hertl: „Je to těžké, nemám slov. Na nic jsme se nezmohli, nechali jsme brankáře ve štychu. Taková ostuda se těžko dostává z hlavy, ale musíme na to zapomenout.“

Horší vstup do sezony měli v minulosti pouze hokejisté New York Rangers (1943/44) a Arizony (2017/18, 2021/22), kteří zahájili základní část jedenácti prohrami v řadě.

„Co vám budu povídat, je to trapné. A takový debakl všechno ještě zhoršuje, udělali jsme velký krok zpátky,“ líčil rozladěně trenér Sharks.

Od kabiny očekává rychlou reakci: „Každý z nás se musí podívat do zrcadla. Není tajemstvím, že procházíme přestavbou, ale to neznamená, že můžeme polevit. Bohužel, někteří hráči to tak mají nastavené.“

Hráči Vancouveru kontrolují zdravotní stav brankáře San Jose Kaapa Kähkonena.

V devětadvacáté minutě přišel o zraněného brankáře Kaapa Kähkonena, moc mu nepomáhají ani absence kapitána Logana Couturea, Alexandra Barabanova a Matta Benninga.

S nimi by si San Jose zřejmě vedlo lépe, ale ne o tolik. Ne nadarmo jej téměř všichni experti před sezonou tipovali na poslední místo tabulky. „Tak špatný tým v NHL dlouho nepamatujeme,“ shodovali se někteří.

Do Hertla a spol. už se začínají strefovat i fanoušci. „Nikdo od nich nic nečekal, ale tohle je absolutní zmar a utrpení. To snad zapomínají, že jsou profesionálové? Zatím neukázali nic,“ napsal jeden z nich na sociální síti X.

Odevzdaně glosují, že jejich oblíbenému týmu by nejvíc prospěl sestup do nižší soutěže. Samozřejmě v žertu, protože něco takového není v zámořské soutěži možné.

Ač se všechno momentálně jeví černě, stále si lze jen těžko představit, že by se Sharks mohli stát historicky nejméně úspěšným týmem v základní části NHL. Vždyť Washington v sezoně 1974/75 získal pouze jedenadvacet bodů!

Takový propadák už s největší pravděpodobností nehrozí, nejlepší hokejová soutěž světa se v posledních letech vyrovnala. Od začátku nového tisíciletí si vedli nejhůře hráči Atlanty (1999/00) a Detroitu (2019/20), kteří shodně posbírali devětatřicet bodů.

Přidá se k nim San Jose? „Musíme se dívat jen vpřed. Už nás to unavuje! Vrhneme se do tréninku, budeme se chovat jako tým. A garantuji vám, že začneme vyhrávat,“ prohlásil odhodlaně Quinn.

Další šanci ukončit čekání na první úspěch mají jeho svěřenci v neděli (5:00 SEČ) proti Pittsburghu.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...