Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Šéf Sparty Bříza: Zápas s Rangers nás nezadlužil

Sport

  9:00
PRAHA - Milionáři z Manhattanu odjeli z Prahy spokojeni. Slavný hokejový klub New York Rangers opustil Česko kvůli komplikacím s počasím až včera před polednem, ale jinak podle předsedy představenstva Sparty Petra Břízy proběhla jeho třídenní návštěva bez komplikací.

Petr Bříza. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Sparta ve čtvrtek prohrála jen 0:2. Čekal jste, že bude výsledek s ohledem na loňský duel Liberce s Bostonem (1:7) tak příznivý?
Den před zápasem jsme věděli, že nám de facto chybí osm hráčů ze základní sestavy kvůli zraněním. Takže trenéři měli složitou pozici a o to příjemnější je pro nás výsledek. Mužstvo se s tím vyrovnalo skvěle, mladí hráli bez respektu.

Rangers nakonec nastoupili téměř v kompletní sestavě, na rozdíl od včerejšího duelu ve Švédsku. Věděli jste, že budete stát proti těm největším hvězdám?
Už den dva předem říkali, že v žádném případě nepostaví žádné hráče na "hraně". Brali zápas se Spartou jako důležitou přípravu na sezonu. Trochu mě zarazili negativní komentáře, kdy už před utkáním někteří lidé prohlašovali, že Rangers ani nebudou hrát naplno. Sami si tak devalvujeme to, co máme možnost vidět. Podle mě to byl úžasný hokejový zážitek. Když se dnes podíváte na reakce v zámoří, tak jsou všichni nadšení a hodnotí zápas pozitivně.

Sparta - New York Rangers, brankář Sparty Popperle vychytává Callahana z New Yorku Rangers.
Sparta - New York Rangers, Ryan Callahan (vpředu) z New York Rangers a útočník Sparty Mario Bližňák.

Rangers přijali i pozvání na party pořádanou Spartou. I když se hráčům nechtělo.

I vaši hráči ale říkali, že tomu drobnost chyběla: gól Sparty...
Svoje šance jsme měli a je jasné, že by si lidé v hale určitě rádi zakřičeli gól. Ale jak jsem říkal, na to, s jakou sestavou jsme hráli, to byl dobrý výkon. Co mám informace, tak si to diváci užili. A kvůli tomu jsme vlastně tenhle zápas víc než sedm měsíců připravovali.

Když jste v dubnu projekt představovali, mluvili jste o rozpočtu 12 milionů korun. Podařilo se ho naplnit?
Nakonec to bylo něco kolem 11 milionů. Akce byla úspěšná, podařilo se tuhle částku naplnit. Nechtěli jsme náš klubový rozpočet zatížit ani korunou. Proto jsme strašně důkladně zvažovali, zda tuhle akci vůbec udělat. Bylo v tom spousta neznámého, ale vyšlo to.

Rangers měli hned po zápase odletět do Švédska. V Göteborgu však byla mlha, a tak museli zůstat ještě v Praze. Kdo to platil?
Sami Rangers. Naše smlouvy končily odvozem na letiště. Samozřejmě naší úlohou bylo jim logisticky pomoci. Naštěstí zůstaly pokoje v hotelu volné, takže jsme je jen znova zarezervovali na ještě jednu noc. Problém nastal ale se zavazadly, veškeré osobní věci hráčů i všech ostatních, kdo s Rangers cestují, už byly naložené v letadle a odbavené. Takže naše holky musely v noci vyrazit nakupovat 55 pánských deodorantů, kartáčků a past na zuby, šamponů... Na pokladně to asi muselo vypadat zajímavě. (směje se) Lidé z organizace Rangers si zajištění celé zdejší akce moc pochvalovali, odvedli jsme podle nich profesionální práci.

Ale prý se jim moc nelíbila zastaralá regenerační linka...
My máme jednu moderní – svoji sparťanskou regeneraci. S výjimkou úplně nových hal prostě u nás nemá soupeř tak skvělé zázemí jako domácí tým. Rangers ale kvitovali, že mohou používat naši posilovnu či boxerský sál. Je však samozřejmě znát, že naše hala je z roku 1962.

Jak jste si připadal při jednání s generálním manažerem Glenem Satherem? Vždyť váš rozpočet je menší než částka, kterou Sather "vyhazuje oknem" za nepovedené přestupy...
Byl naprosto pohodový. Vyšel nám i vstříc, když jsme pořádali party, na kterou bylo pozváno 150 obchodních partnerů a legendy klubu. Hráčům Rangers se tam příliš nechtělo. Když jsem Satherovi tohle vysvětlil, během minuty si zavolal asistenta a nařídil, že na party půjde skupina slušně oblečených hráčů. Říkal, že nám musí ukázat respekt, protože se o ně staráme, a oni že jsou povinni nám to takhle vrátit. Sám pak na party přišel s dalšími 15 lidmi doprovodu.

Budete chtít v budoucnosti takovýhle zápas zopakovat?
Přivezli jsme klub ze zakládající šestky NHL, a ještě k tomu Rangers. Pokud bychom chtěli něco podobného zopakovat, musely by se splnit dvě podmínky – za prvé to musí vycházet ekonomicky a za druhé to musí být tým, který má velké jméno a diváky zaujme.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...