Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

Třinecký brankář Ondřej Kacetl zasahuje před útočníkem Sparty Kryštofem Hrabíkem, který se přetlačuje s obráncem Petrem Šenkeříkem. foto: Anna Boháčová, MAFRA

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině museli dotahovat proti Třinci dvougólové manko, jejich vyrovnávací branku rozhodčí odvolali po trenérské výzvě. Pražané tak museli skousnout druhou porážku v řadě, tentokrát 2:3.
  18:35aktualizováno  22:27

Dlouho byl pátý zápas série mezi Spartou a Třincem nejpoklidnějším. Oba týmy šetřily emocemi, které se probudily až na konci třetí části, kdy domácí sahali po vyrovnání. Během risku bez brankáře nejdříve uspěl Filip Chlapík, pak se krátce radoval z gólu i Michal Moravčík, jenže rozhodčí jeho trefu po trenérské výzvě hostů odvolali pro bránění brankáři ve hře.

Ve zbývajícím čase už se obrana Ocelářů zkoncentrovala a dotáhla zápas do vítězného konce. Základ úspěchu položili hosté v úvodní dvacetiminutovce, po které stejně jako ve čtvrtém duelu ve Werk areně vedli 2:0.

Semifinálový duel se vrací do Třince, kde se bude hrát ve čtvrtek. Pražané mají k dispozici třetí mečbol, svěřenci Zdeňka Motáka se zase pokusí přidat třetí vítězství a sérii vyrovnat.

Sparta - Třinec 2:3

Stav série 3:2

Oceláři na úvod přečkali šanci Jakuba Konečného, kterému zpoza branky přihrával Jani Lajunen, i náročnou téměř pětiminutovou pasáž bez přerušení. Do zápasu se dostali i díky vyloučení Michala Kempného, který neobratně vyhazoval kotouč od zadního mantinelu až mezi diváky.

V přesilovce ještě Andreje Nestrašila fantasticky vychytal Jakub Kovář, ale zbytek první části už byl pro Třinec veselejší.

Nejdříve udeřil Marko Daňo, který zužitkoval přihrávku Davida Ciencialy od mantinelu a z vrcholku levého kruhu nekompromisně zakončil. Z dalšího tlaku hostů vzešly střelecký pokus Patrika Hrehorčáka a také druhý gól.

Podívejte se na trefu Marka Daňa:

Obrana Sparty si vybrala druhou slabou chvilku. V útočném pásmu zůstal nehlídaný Marián Adámek. Jeho tečovaná střela rozradostnila kotel hostů za brankou. Třinecký odchovanec si navíc zpříjemnil 300. zápas za Oceláře, kteří ovládli první třetinu 13:5 na střely na branku.

Až pak se Pražané, kterým chyběl potrestaný kapitán Michal Řepík, osmělili. Kacetla testovali především nahozeními od modré čáry. Postupně své pokusy vyslali Vojtěch Mozík, Ondřej Mikliš i Aaron Irving. Třinecký gólman ale puky úspěšně zachytával.

Dobré momenty měla čtvrtá formace: Kryštof Hrabík znepříjemňoval třineckým obráncům hlídání brankoviště, bekhendem nebezpečně pálil Pavel Kousal, ale branku netrefil.

Útočník Sparty Pavel Kousal svádí souboj u mantinelu s Adamem Helewkou z Třince.

Domácí se k tomu trápili v rozehrávce, snahu o dramatizaci jim komplikovaly i obětavé bloky soupeře. Jen ve druhé části si jich Slezané připsali 14, celkově 26. Přesto slavili sparťané v poslední sekundě úspěch. Kotouč na branku nahodil Jakub Krejčík a šikovnou tečí se blýskl Chlapík.

Závěrečná část se nesla ve znamení tradiční taktiky Třince, která stojí na zodpovědné defenzivní hře. A tak se sparťané dali do dobývání. Přečíslení tři na dva ale nezužitkoval Irvnig, Kacetl si poradil se střelou Vladimíra Sobotky v přesilovce i tečí Romana Horáka.

Trpělivost se navíc Ocelářům vyplatila. Ve správný okamžik si najel do útočného pásma Adam Helewka, Hrehorčák mu adresoval přihrávku a kanadský útočník si pak pohrál s obránci i brankářem Kováře. Ledová sprcha pro Spartu, Třinec skóroval z jediné střely na branku ve třetí části.

Podívejte se na akci Adama Helewky:

Ale ani po ní domácí zápas nezabalili. Okamžitě se vrhli do risku bez brankáře, za což byli odměněni snížením Chlapíka. O minutu později navíc slavil Moravčík, jenže ne dlouho.

Rozhodčí nejdříve u videa přezkoumali, zda puk přešel celým objemem brankovou čáru a za chvíli se do boxu časoměřičů vrátili zpátky. Trenér Moták si vzal výzvu, nelíbil se mu totiž zásah Lajunena, který se svalil v brankovišti na Kacetla.

Puk se po dorážce Michala Moravčíka šourá za brankovou čáru

Za pravdu mu dali i arbitři. Finský útočník nebyl nikým atakován, spadl na Kacetla a zabránil mu v chytání, tudíž branka nemohla platit. Další snažení Pražanů už k vyrovnání nevedlo, série se tak vrací zpátky pod Javorový.

Otázkou je, zda do šestého utkání zasáhne Martin Růžička, který po střetu s Horákem ve druhé třetině naskočil jen na jedno střídání. Sparťané se musí ještě zápas obejít bez Řepíka.

Pavel Gross (Sparta): „Gratuluju Třinci k zaslouženému vítězství. My jsme to nakonec ještě udělali trošku zajímavé, ale nevyšlo to. Je to 3:2 a jedeme ve čtvrtek dál. Tak jednoduchý a krásný je hokej. Třinec hraje posledních pět let pořád stejně. Zavírají střední pásmo, hrají obětavě a blokují střely. Je umění puky na bránu dostat a zároveň je umění tu střelu blokovat. Tak to prostě je, my to víme. Třinec tím nikoho nepřekvapí, hrajou to dobře.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Z naší strany byla výborná první třetina. Aktivní, agresivní. Ve druhé jsme se nechali domácími zatlačit a byli jsme málo aktivní. Dostávali jsme se pod tlak, to nebylo dobře. Ve třetí třetině byla kombinace toho, že jsme chtěli hrát aktivně, ale Sparta je výborné mužstvo. Dokázali nás zatlačit, ale skvělá práce všech hráčů na všech pozicích... Já musím za bod poděkovat a budu gratulovat.“

Autor: