Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko se utká o finále s neporaženými Švédy, Švýcarsko opět vyzve Kanadu

Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Spojeným státům americkým oplatili několik čtvrtfinálových porážek včetně té loňské, výhru 1:0 zařídila šťastná přesilovková trefa Pavla Zachy. (23. května 2024) foto:  Michal Růžička, MAFRA

Ve hře o medaile z letošního mistrovství světa v hokeji zůstávají už jen čtyři týmy. Češi se po triumfu nad USA pokusí v sobotním odpoledním semifinále jako první na šampionátu porazit Švédsko, které si vůbec poprvé na turnaji zahraje v Praze. Ve večerním utkání pak nastoupí k odvetě skupinového duelu Kanada a Švýcarsko.
  0:52

O složení semifinálových dvojic rozhodlo umístění týmů v základní skupinách. Šampionát se po čtvrtfinále loučí s Ostravou, všechny zbývající duely hostí Praha.

První semifinále je na programu v sobotu od 14.20, druhé startuje v 18.20. Utkání o bronz se hraje v neděli v 15.20, turnaj vyvrcholí finálovým kláním od 20.20.

Česko – Švédsko (14.20)

Další soupeř party kolem kapitána Romana Červenky na mistrovství světa zatím nahání strach. Seveřané ve skupině neztratili jediný bod a průměrně stříleli pět gólů na zápas. Ve čtvrtfinále s Finskem jejich apetit dlouho mírnil brankář Larmi, i on ale nakonec mašině Tre Kronor podlehl (2:1P).

Švédský kapitán Erik Karlsson slaví branku se spoluhráčem Victorem Hedmanem.

Český tým, vedený trenérem Radimem Rulíkem, na mistrovství světa bodově táhne kapitán Roman Červenka (3+8). Švédsko spoléhá na hvězdné trio z NHL. Pět gólů i asistencí nasbíral obránce Erik Karlsson, stejný součet má i útočník André Burakovsky (4+6), o bod méně má Marcus Johansson (4+5).

Ve vyřazovací části se oba soupeři setkali naposledy v roce 2014, kdy Čechy v souboji o bronz vynuloval brankář Anders Nilsson. Čechům tak oplatili porážku ze čtvrtfinále o dva roky dříve.

Postoupí čeští hokejisté přes Švédy do finále mistrovství světa?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00sobota 25. května 2024. Anketa je uzavřena.

Ano16181
Ne6446

Kanada – Švýcarsko (18.20)

Švýcaři se zámořským celkem změřili síly už ve skupině. Bod mu sice nevzali, sehráli s ním však podobně těsný zápas jako Češi. Kanaďané vybojovali tři body až ve třetí části brankou Nicka Paula v přesilovce krátce poté, co Švýcar Sven Andrighetto neproměnil trestné střílení. Utkání skončilo 3:2, výsledkem, který je oběma týmům v posledních letech v důležitých zápasech souzený.

Dylan Cozens z Kanady (vpravo) v potyčce s Jonase Siegenthalerem ze Švýcarska během MS v hokeji.

Stejně dopadlo i vzájemné utkání na MS v roce 2019, kde se po prodloužení probojovali do semifinále Kanaďané. Pomstili se tak za porážku z předešlého roku, kdy naopak na své cestě za stříbrem triumfovalo 3:2 Švýcarsko.

Švýcary zatím na šampionátu bodově drží produktivní trio z NHL. Obránce Roman Josi společně s útočníky Nicem Hischierem a Kevinem Fialou zapsali dohromady 33 bodů, každý z nich po jedenácti. Kanaďané mají ve svých řadách nejlepšího střelce turnaje, osmigólového Dylana Cozense.

Autoři: ,