Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Za znásilnění ho odsoudili na dva roky. Přesto míří finský hokejista na Slovensko

Juraj Faith, trenér Liptovského Mikuláše, sleduje, jak se na střídačce radí jeho svěřenci. foto: Profimedia.cz

Do slovenské extraligy se v posledních měsících vydalo více hráčů s kontroverzní minulostí, nyní si však Liptovský Mikuláš neláme hlavu se současností. Podle finských médií se má ke klubu připojit útočník Severi Lahtinen, kterého tamní soud odsoudil na dva roky za znásilnění.
  16:22

Navíc nepodmíněně, proti trestu se Lahtinen odvolal.

Lahtinen měl loni v červnu po festivalu znásilnit spící ženu u ní v bytě. Hokejista se brání tím, že k pohlavnímu styku došlo po vzájemné dohodě. Přesto musí ženě zaplatit devět tisíc eur za duševní újmu a dočasné potíže.

Proces se kvůli odvolání natáhne, jeho nyní už bývalý klub JYP Jyväskylä s ním okamžitě po zveřejnění rozsudku rozvázal smlouvu.

„Svým jednáním porušil všechny základní hodnoty a zásady klubu a nemá žádnou další možnost pokračovat v hraní za JYP. Porušil také smlouvu mezi hráčem a klubem. Ve smlouvě se hráč rovněž zavazuje, že se bude ve svém soukromém životě chovat tak, aby jeho životní styl neohrožoval jeho herní kondici a výkonnost a nezpůsoboval negativní publicitu zaměstnavateli a hokeji. A to se nyní neděje,“ napsal v prohlášení generální manažer klubu Risto Korpela.

Finský útočník Severi Lahtinen ještě v dresu Pelicans Lahti ujíždí proti třineckému brankáři Petru Kváčovi.

Čtyřiadvacetiletý Lahtinen posléze měl odmítnout nabídku z Německa a souhlasit se smlouvou s Liptovským Mikulášem. Zájem slovenského klubu potvrdil minulý týden pro finskou veřejnosprávní televizi Lahtinenův agent Juha Hautamaa.

Se soudem se finský hokejista zapletl už v dubnu, kdy vyfasoval podmínku za řízení pod vlivem alkoholu. Policisté mu tehdy naměřili za volantem 1,8 promile.

Nic z toho však podle všeho neodrazuje Liptovský Mikuláš od angažování Lahtinena. V aktuální sezoně stihl odehrát osm zápasů, ve kterých třikrát bodoval.

Na úpatí Tater se má vydat například za obráncem Mitchellem Millerem, který na základní škole psychicky i fyzicky týral a rasisticky urážel postiženého spolužáka. Nutil ho například jíst mýdla z pánských pisoárů. Proto s ním nejprve Arizona, posléze i Boston v NHL rozvázaly smlouvy.

Nyní v Liptovském Mikuláši vede týmovou produktivitu i třeba před čtyřmi ruskými hokejisty, které klub angažoval v létě. Celkově jich ve slovenské extralize působí devět, zbylých pět obléká dres nováčka soutěže z Humenného.

V něm se krátce objevil také Carson Briére, syn generálního manažera Philadelphie, jehož na jaře zachytily kamery, jak s kamarádem na univerzitě svalili invalidní vozík za dva tisíce dolarů ze schodů a zničili ho.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!