Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ze zákroku střela. A vlastňák! Chválený Hrubec: Asi bych to udělal stejně

Šimon Hrubec si poslal kotouč do vlastní sítě. foto: Reuters

Chtěl přikrýt puk, jako to za svou dlouhou kariéru udělal nespočetněkrát. Jenže jak do něj Šimon Hrubec plácnul, srazil si ho mezi nohy až do branky. A tak se zrodil první kuriózní gól hokejového šampionátu. Český gólman si dal vlastňáka. „Moc nevím, co bych v tom případě udělal jinak. Asi bych to totiž udělal stejně,“ vykládal po výhře 3:2 nad Slovenskem.
  10:19

Češi kvůli divokému začátku úvodního mače museli o body bojovat asi víc, než čekali. Nejdřív inkasovali v oslabení, pak je opařila situace z jedenácté minuty.

Mislav Rosandič nevyslal od modré čáry bůhvíjak nebezpečnou střelu. Skákavý kotouč narazil do betonů, mířil mimo brankoviště. Hrubec se po něm natáhl, klepl do něj, aby si ho přisunul blíž a mohl ho schovat pod lapačkou.

Jenže ouha. Černá věcička nabrala nečekaně vyšší rychlost a podjela pod rozkročenou českou jedničkou až do kasy. Slováci šli v ten moment do vedení 2:1 a několik českých hráčů se opřelo u střídačky o mantinel, sledovalo kostku nebo koukalo nevěřícně do prázdna.

„Byla to smolná situace, moc bych nad ní nepřemýšlel,“ říkal Hrubec později. „Tohle se fakt stane jednou z milionu případů. Místo toho, aby puk byl na placku, tak se zvednul. Plácnul jsem ho seshora, když stál. V podstatě jsem si ho vystřelil sám sobě mezi nohy. Jde jen o to, jestli se kotouč postaví, nebo ne. Dneska se mi poprvé v kariéře postavil.“

Podívejte se na vlastní gól Šimona Hrubce:

Hrubec dodal, že za svou kariéru podobných puků pokryl snad desítky tisíc. Ulevil si, že kuriózní moment nezpůsobil porážku, a zadoufal, že si smůlu vybral do konce života.

Stát se to mladšímu brankáři, asi ho taková situace do zbytku zápasu uzemní a znejistí. Jednatřicetiletý Hrubec má ale za sebou bohatou kariéru. Slavil titul v české extralize i ruské KHL. Naučil se zvládat vypjaté momenty.

„Když to řeknu blbě, je úplně jedno, jestli dostanete vikýř nebo takový gól. Pořád je to gól. U mě vždycky funguje nedívat se na kostku nad ledem, abych se v tom nešťoural. Těch záběrů na ní běží spousta a je absolutně zbytečné se v tom dál hrabat. Věděl jsem, že zbývá ještě spousta času, kdy můžu týmu pomoct,“ vyprávěl.

A pokračoval: „Možná se gól objeví ve vtipných sestřizích, ale já nic nesleduju, jsem teď úplně mimo mediální realitu. Jsem odstřižený od všeho. Nechci se nechat ovlivnit. Kdyby se psalo něco dobrého, mohl bych být na hrušce, kdyby se psalo něco špatného, mohlo by mě to srážet. Jestli se ke mně něco dostane, tak až po konci mistrovství, a to už bude jedno.“

Klíčové je, co se stane v průběhu turnaje. A faktem zůstává, že Hrubec týmu ve zbytku utkání pomohl několika dobrými zákroky.

Pavol Regenda zaclání ve výhledu Šimonu Hrubcovi.

„Líbilo se mi, že udržel pozornost a neztratil koncentraci. Potom byl vynikající. Poradí si s tím,“ věří trenér Kari Jalonen.

„Šíma je zkušený borec, chyba se stane. Od toho jsme tým, abychom si navzájem pomohli a on nás v závěru podržel skvělými zákroky. Odchytal skvělé utkání,“ přidal obránce Michal Kempný.

Ne pokaždé ale předvedl ten nejjistější zákrok. Puky se před Hrubce často odrážely a vypadávaly mu.

Slovenský asistent trenéra Richard Kapuš souhlasil po dotazu novinářů ze sousední země, že Češi byli i díky ne zcela jistému brankáři zdolatelní: „Pravda. Zasloužili jsme si bodík.“

Před nedělním pokračováním proti Kazachstánu tak jistě přijde na přetřes otázka, co s Karlem Vejmelkou. 26letý maskovaný muž přiletěl jako posila z NHL, jenže v pátek zůstal jen na tribuně. Místo náhradníka uzmul Marek Langhamer.

Podobná situace nastala už loni, kdy do úvodního zápasu proti Velké Británii naskočil Lukáš Dostál a právě Langhamer seděl na střídačce, zatímco Vejmelka zůstal jen v obleku.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Nakonec se jednička Arizona Coyotes prosadila a odchytala prakticky celý turnaj. I kvůli Dostálovu zranění.

Jalonen těsně po pátečním vítězství brankářskou situaci nerozváděl. Tradičně odpověděl, že si musí vše zanalyzovat a až poté s trenéry vyberou sestavu na neděli. Než se tak stane, přál si trochu si užít vítězství.

Stejně jako Hrubec: „Mám hroznou radost, že jsme do turnaje vstoupili vítězně. Je velká výhoda, hlavně psychická, mít hned po prvním zápase tři body. Chtěl bych poděkovat klukům, jak hráli. Naše síla do útoku byla fantastická. Nepoložilo nás, že jsme prohrávali 0:1 a pak 1:2. Troufám si tvrdit, že jsme zápas drželi ve svých rukách. Na konci jsme pak hráli velmi chytře.“

Autor: