Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Skaut Dallasu Hrdina: Jágra je pořád úžasné sledovat

Sport

  12:00
DALLAS - Legendární český hokejista Jiří Hrdina pomohl Jaromíru Jágrovi na začátku kariéry. A ťeď se slavní hráči znovu potkali v NHL. Zatímco Jágr je stále oporou Dallasu Stars na ledě, Hrdina dělá pro klub hledače talentů. "Na to, kolik Jardovi je, je úžasné ho sledovat," říká bývalý vynikající reprezentant a trojnásobný vítěz Stanley Cupu na adresu dvaačtyřicetiletého Jágra.

Česká hvězda Dallasu Stars Jaromír Jágr foto: ČTK

O vašem společném působení s Jágrem v Pittsburghu už se toho napsalo hodně...
Jo, to už je omletá historie. Ale rád na to vzpomínám, Jarda byl vynikající už jako mladej a jen potřeboval malinko postrčit v civilním životě, pomoct s adaptací v Americe. A v tom jsem, myslím, hrál nějakou roli.

Jágra jste sledoval od jeho příchodu do NHL až dodnes. V čem se podle vás nejvíc změnil?
Ve spoustě věcí, každý hráč se vyvíjí. Samozřejmě teď už to není ten hokejista, který deset dvanáct let zpátky dominoval světu. Ale na to, kolik mu je let, je pořád úžasné ho sledovat.

Nepřijde vám, že se z Jágra na "stará kolena" stává spíš kanonýr než tvůrce hry a nahrávač? Střelbu piluje s kovovými puky, letos poprvé má v sezoně NHL víc gólů než asistencí.
To bych ani neřekl. Ty body, to je spíš souhra okolností. Co jsem letos viděl Dallas, přijde mi, že se snaží spíš než pro sebe rozdat puky spoluhráčům a vymýšlet góly pro ně. Naše smůla ale je, že ostatní ty šance, které jim Jarda připraví, neproměňujou.

V polovině března se Dallasu nedařilo a zámořským tiskem proběhly spekulace o tom, že by Stars mohli Jágra vyměnit. Jak to vidíte jako zaměstnanec klubu vy?
To je naprostý nesmysl. Naopak, bude snaha si Jardu pojistit a podepsat ho ještě minimálně na rok. Spíš na dva.

Kde se tedy ty povídačky vzaly?
Plynulo to z toho, že se klukům nedařilo a na chvíli se ocitli dole s nějakým odstupem na play-off. A že Jarda nedal dva až tři zápasy gól. Ale tak to v hokejovém životě chodí. Důležité je, jak hraje tým a co pro něj ten jednotlivec dělá, i když se zrovna nedaří.

Co si myslíte o Jágrově spolupráci s další hvězdou mužstva Jamiem Bennem, která se nejeví v tak dobrém světle, jak se čekalo?
Já sám jsem sázel na to, že by jim to mohlo fungovat. Jamie je velký bojovník, má šikovné ruce, je urostlý, umí dát gól. Ale ukazuje se, že Jarda by k sobě možná potřeboval spíš trošku rozvážnějšího centra.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!