Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Američané nezaváhali proti nováčkovi, Německo deklasovalo Kazachstán

Američané se radují z gólu proti Polsku. foto: ČTK

Páteční program ostravské skupiny hokejového mistrovství světa přinesl vysokou výhru Německa, které deklasovalo Kazachstán 8:2, a také vítězství favorizovaných Spojených států 4:1 nad nováčkem z Polska.
  16:08aktualizováno  22:50

Polsko – USA 1:4

Američané se po třetí výhře v pátém utkání posunuli na druhé místo skupiny B. Gólem a třemi asistencemi se na tom podílel kapitán Brady Tkachuk. Poláci, nováček mezi elitou, drželi s favoritem dlouho krok, nakonec si ale připsali pátou porážku a se ziskem bodu jsou poslední.

Poláci začali mnohem aktivněji než v předešlém utkání proti Slovensku, kdy hned v úvodu inkasovali. Ve 3. minutě rozjásal početnou skupinu polských fanoušků v aréně Wronka, který z rychlého protiútoku prostřelil Augustinea v brance USA. Gól však s ohledem na ofsajd neplatil.

Amerického rodáka Murraye v polské brance prověřil v přesilové hře Caufield, skóre ale neotevřel. Outsider měl v první třetině více ze hry, i díky třem přesilovým hrám, gólově se však prosadit nedokázal.

Ve druhé části zámořští hráči v ofenzivě výrazně přidal a tlačili se před Murraye. Šestatřicetiletý brankář, jenž za Polsko chytá od sezony 2016/17, se proti svým krajanům dlouho držel, zlikvidoval dokonce samostatný nájezd Gaudreaua, ve 31. minutě ale kapituloval. Po přečíslení tři na jednoho ho překonal Kesselring.

Kamil Walega se snaží překonat amerického brankáře.

Vyrovnat mohl Walega, Augustine byl připravený. Na druhé straně se Murray vyznamenal proti Nelsonově zakončení. Krátce před koncem druhé části, v čase 39:17, Američané své vedení zvýšili. Murray sice vyrazil střelu Pinta, od dojíždějícího Tkachuka se ale puk odrazil do branky.

Třetí gól americký tým přidal hned na začátku třetí třetiny, kdy se po 71 sekundách prosadil Caufield. Pasiutovi se následně přesnou střelou k tyči podařilo snížit, žádné drama se ale nekonalo. Pohotově dorážející Caufield vrátil Američanům rychle tříbrankové vedení. Murray si nakonec připsal 53 úspěšných zákroků.

MS 2024
Skupina B 17. 5. 2024 20:20
Polsko Polsko : USA USA 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Góly:
46:22 Pasiut (Wronka, Kolusz)
Góly:
30:11 Kesselring (Tkachuk, Vlasic)
39:17 Tkachuk (Pinto, Sanderson)
41:11 Caufield (Tkachuk)
49:15 Caufield (Tkachuk, Pinto)
Sestavy:
Murray (Zabolotny) – Kolusz (A), Wanacki, Kruczek, Wajda, Dronia, Górny, Bryk, Kostek – Fraszko, Pasiut (A), Wronka – Michalski, Dziubiński (C), Urbanowicz – Kr. Maciaś, Paś, Zygmunt – Kreżolek, Walega, Lyszczarczyk.
Sestavy:
Augustine (Nedeljkovic) – Se. Jones (A), Werenski (A), Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring – Boldy, Nelson, Gaudreau – Caufield, Pinto, Tkachuk (C) – Zegras, Hayes, Farabee – Brindley, Kunin, Eyssimont – Leonard.

Rozhodčí: Brander (FIN), Holm (SWE) – Durmis (SVK), Ondráček (CZE)

Počet diváků: 8 935

Přejít na on-line reportáž

Německo – Kazachstán 8:2

Němci si v pátém utkání připsali třetí výhru a udělali další krok k postupu do čtvrtfinále. Obhájci stříbrných medailí si rozhodující náskok vypracovali ve druhé třetině, v níž skórovali třikrát. Gólem a třemi asistencemi se na výhře podílel John Peterka, čtyři asistence posbíral Wojciech Stachowiak.

„Odehráli jsme dobré utkání,“ pochvaloval si německý kapitán Moritz Müller. „Po nevydařených zápasech se Švédskem a USA jsme věděli, že se musíme zlepšit a daří se nám to,“ řekl zkušený bek. „Začali jsme dobře, pak ale trochu polevili a dali Kazachstánu šanci. Dokázali jsme to však zastavit,“ dodal Müller.

Německu vyšel ideálně vstup do utkání a již po 62 sekundách hry se dostal do vedení. Brankář Šutov sice dokázal zlikvidovat první dvě střely, od brusle spoluhráče Metalnikova se ale puk odrazil za jeho záda. O 82 sekund později přidal druhý gól Tuomie, trefil se přesně k tyči.

Gólman Grubauer si první zákrok připsal až v 7. minutě, krátce poté ale Kazachstán snížil. V první přesilové hře využil překvapivou zpětnou přihrávku Rymareva kapitán Starčenko. Kazaši následně se soupeřem srovnali krok, vyrovnat se jim ale nepodařilo.

Na konci první třetiny měl velkou příležitost po rychlém protiútoku Kahun, Šutov ale střelu vyrazil. Hned po 71 sekundách druhé části Němci přidali třetí gól, když se prosadil Peterka. Blízko snížení byl Savickij, trefil ale tyč. V následné přesilovce poté Grubauer vychytal Panjukova. Vydařenou herní pasáž Kazachů zakončila další tyčka, kterou nastřelil Muchametov.

Německý brankář Philipp Grubauer se natahuje po puku v utkání s Kazachstánem.

Místo snížení přišly německé branky. Ve 29. minutě potrestal chybu soupeře v rozehrávce Reichel, jenž překonal Bojarkina, který po třetím gólu nahradil Šutova. Další branku Wissmanna sice rozhodčí po kontrole u videa odvolali s odkazem na ofsajd, který vydařené akci předcházel, ve 36. minutě se již v souladu s pravidly prosadil Kälble.

Ve 49. minutě mohl navýšit německé vedení Kahun, český rodák však nenašel recept ani na druhého kazašského brankáře. Krátce poté Bojarkina překonal po vydařené kombinaci druhého útoku Reichel a připsal si druhý gól v utkání. Následně sice snížil Koroljov, ale poslední slovo měli němečtí střelci. V oslabení se prosadil Tiffels a na konečných 8:2 upravil Kastner.

„Jsme frustrovaní, prohráli jsme počtvrté za sebou,“ řekl kazašský obránce Tamirlan Gajtamirov. „Začali jsme opravdu špatně, takhle hrát nemůžeme. Potřebujeme vyhrávat. Musíme hrát lépe v obraně, trpělivě a také potřebujeme využívat šance,“ podotkl. Kazachstán uspěl jen na úvod proti Francii.

MS 2024
Skupina B 17. 5. 2024 16:20
Německo Německo : Kazachstán Kazachstán 8:2 (2:1, 3:0, 3:1)
Góly:
01:02 Szuber (Stachowiak, Peterka)
02:24 Tuomie (Kastner, Ugbekile)
21:11 Peterka (Stachowiak, Wissmann)
28:29 Reichel (Pföderl)
35:17 Kälble (Peterka, Stachowiak)
50:27 Reichel (Peterka, Stachowiak)
54:14 Tiffels (Sturm)
58:34 Kastner (Ehl, Tuomie)
Góly:
07:59 Starčenko (Paňukov, Rymarev)
51:52 Koroljov (Bojko, Asetov)
Sestavy:
Grubauer (Niederberger) – Wissmann, J. Müller, Szuber, M. Müller (C), Wagner, Kälble, Fohrler, Ugbekile – Peterka, Stachowiak, Reichel – Kahun (A), Sturm, Tiffels – Pföderl, Michaelis, Ehliz (A) – Ehl, Kastner, Tuomie.
Sestavy:
Šutov (22. Bojarkin) – Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar (A), Dichanbek, Breus, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Omirbekov, Starčenko (C) – Michajlis (A), Muchametov, Muratov – Savickij, Šestakov, Paňukov – Rachmanov, Bojko, Asetov.

Rozhodčí: Holm (SWE), Vikman (FIN) – Briganti (USA), Špůr (CZE)

Počet diváků: 8 479

Přejít na on-line reportáž
1.Švédsko4400019:512
2.USA5301121:1210
3.Německo5300224:199
4.Slovensko4210119:128
5.Lotyšsko4120111:147
6.Francie410127:134
7.Kazachstán510048:203
8.Polsko500148:221
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!