Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Slávisty rozčílil neuznaný gól

Sport

  13:43
PRAHA - Neuznaný gól v prvním semifinále play off proti Plzni rozhořčil celou střídačku hokejistů Slavie. Za stavu 3:0 pro hosty videorozhodčí doporučil neuznat gól obránce Slobody a asistent trenéra Jiří Kalous dokonce v rozčilení hodil na led láhev s pitím. Rozhodčí ho za prohřešek posléze vykázali do hlediště.

Rozčílení slávisté reklamují branku. foto: ČTK

Za tento čin se po zápase omlouval. "Bylo to samozřejmě jen demonstrativní, neházel jsem to po rozhodčích. Bylo to impulzívní, určitě by se to nemělo stávat a také doufám, že už se to nebude opakovat," řekl Kalous. V danou chvíli ho nezastavila ani hrozba případného trestu, který může dostat. "Byly to silné emoce. Byl jsem velmi frustrován z našeho výkonu a bylo to v tu chvíli prostě všechno dohromady," uvedl Kalous po debaklu 0:6.

Vlnu emocí rozvířila 14. minuta. Pražané prohrávali již 0:3, když v čase 13:45 napřáhl domácí zadák Karol Sloboda a slávisté na ledě i v hledišti slavili první trefu v síti Jana Chábery, přestože puk se od branky rychle odrazil zpět do hřiště. Po konzultaci sudích s videorozhodčím nebyl gól uznán. O 17 vteřin později byl vyloučen hostující bek Jan Dresler a na obří kostce nad ledem byly promítnuty opakované záběry sporného okamžiku. Hráče i vedení Slavie závěry utvrdily v přesvědčení, že branka padla a u rozhodčího se domáhali, ať situaci přezkoumá. Ve vyhrocené chvíli Kalous mrsknul umělohmotnou lahví na led, za což byl vykázán ze střídačky. „Jsem přesvědčen, že gól měl platit,“ řekl asistent Slavie.

Po vykázání ze střídačky měl ve zbytku zápasu ze svého místa nezvyklý nadhled. "Byl to velmi neobvyklý pocit, nikdy jsem to nezažil. Stalo se mi to poprvé v kariéře, ale když už jsem tam seděl, tak jsem s nadhledem velmi pečlivě sledoval hru soupeře a nějaké poznámky jsem si udělal."

Sloboda: Mohlo nás to nakopnout
Sloboda si netroufal říct, zda jeho střela byla gólová. "Vyhráli jsme buly, vystřelil jsem a pak viděl puk až za brankářem. Naši fanoušci a spoluhráči začali jásat, tak jsem myslel, že je to gól, ale rozhodně nemůžu stoprocentně říct, že to byl gól, protože jsem to neviděl. Jen jsem tam viděl puk poté poskakovat," popsal slovenský zadák.

"Kdyby to bylo 1:3, tak jsme se do toho zápasu mohli ještě dostat. Nás to však trochu rozhodilo, dostali jsme hned čtvrtý gól a bylo po zápase."

Podle plzeňského gólmana ale byly záběry na kostce zkreslující. „Kamera, která snímá rovně, nemohla pořádně vidět střelu ze strany. Pohled zepředu zkresloval,“ poznamenal.

Kapitán hostů Martin Straka emoce slávistů chápal. "Vůbec mě ta reakce nepřekvapila. Byl to důležitý moment z jejich strany, nedivím se, když to ještě viděli na kostce. Tam to vypadalo jako gól. Jsou tam ale od toho videorozhodčí a ti rozhodčí na ledě jen čekali, co jim řeknou," prohlásil Straka.

Autor: