Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slováci couvají: MS bez hráčů KHL. Diváci by je vypískali, zní z Lotyšska

Brankář Július Hudáček si letos na MS za Slovensko nezahraje foto: AP

Za jejich hranicemi zuří válka. Hokejová honorace na Slovensku ale dlouho vůbec nereagovala na dění u sousedů na Ukrajině, kterou pustoší ruští vojáci. Zatímco z KHL nastal hromadný exodus cizinců, Slováci do ní vypravili hned osmičku hráčů. Mnozí si angažmá v zemi válečných agresorů pochvalují, prodlužují smlouvy.
  9:17

Ani tamní svaz se proti nim nijak nevymezoval, zatímco Finové, Švédové, Lotyši a od loňského léta i Češi odmítají zvát vyslance z KHL do národních týmů.

Počátkem týdne i Slováci upravili postoj. „Po debatách jsme dospěli k jednotnému názoru, že pro pokojný průběh přípravy a stoprocentní koncentraci týmu na mistrovství světa bude lepší, když v této sezoně účast hráčů z KHL na šampionátu vynecháme,“ řekl jeden z reprezentačních trenérů a skaut Peter Frühauf.

Už nerozvedl, zda se do zásadního a propíraného rozhodnutí promítl i tlak sponzorů, názor slovenských politiků nebo předchozí reakce dalších hokejových svazů z Evropy.

Ještě zvláštněji se jeví způsob oznámení. Svaz o něm neinformoval při žádné oficiální události. Místo šéfa slovenského hokeje Miroslava Šatana hovořil asistent Craiga Ramsayho, kterého odcitoval svazový web hockeyslovakia.sk při startu neoficiálního kempu před mistrovstvím světa v Rize.

Kanadský kouč bez hráčů KHL získá větší klid na práci, při nemusí opakovaně reagovat na dotazy, které nesouvisí pouze se sportovními výkony. Slováci se navíc na šampionátu vyvarují přijetí lotyšského publika, které se jmény z KHL nemuselo být úplně vřelé.

„Myslím, že by je vypískali,“ odhadl pro MF DNES Kristaps Zalkans, bývalý sportovní novinář, jenž dál sleduje dění v Lotyšsku. „Bylo by nutné se na to nějak připravit. Pořadatelé šampionátu ale určitě netouží rozpoutat nějaké kontroverze.“

O stejném tématu psala nedávno i internetová verze slovenského deníku Šport, která zase oslovila Rolanda Elinše z webu Sportacentrs. „V zemi jsou dvě skupiny. Ta proruská podle mě není moc hlasitá. Většina země stojí na straně Ukrajiny. Sousedíme s Ruskem, s nímž máme vlastní zkušenosti. Lidé si pamatují období, kdy nás okupovalo. Přetrvávají v nich silné obavy,“ vysvětloval Elinš.

Slovenský útočník Tomáš Jurčo se pokouší ve složité pozici překonat brankáře Vitalije Truse z Běloruska.

I proto Lotyšsko po rozpoutání války zavedlo zákon, který hokejistům, ale i ostatním sportovcům zamezuje soutěžit v Rusku či Bělorusku. V případě porušení hrozí doživotní zákaz reprezentace a ukončení finanční podpory. Obecenstvo by logicky dráždilo, pokud by se v Rize objevil hráč vydělávající v Rusku.

„Určitě by to naše média zajímalo. Nekoncentrovala by se na slovenské hvězdy a hráče z NHL, ale na to, že byli nominováni ti z KHL,“ poznamenal lotyšský žurnalista.

Vynechání jmen z KHL při sestavování týmu na květnový šampionát znamená pro slovenský hokej značný zásah. Nejde pouze o rozporuplné komentáře na sociálních sítích, které jen odrážejí společenské nálady v zemi. Slováci nemají víc zástupců na soupiskách v žádné jiné uznávané soutěži – s dovolením nepočítejme českou extraligu. „Poslední týdny jsme vedli dlouhou debatu s hráči z KHL,“ přiblížil Frühauf. „Vždy rádi a s hrdostí reprezentovali. A i nyní měli výkonnost, aby bojovali o účast na mistrovství světa.“

Teď mají jistotu, že se mohou soustředit čistě na to, aby královsky bavili publikum v Rusku.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...