Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slováci na hraně. S Německem musí bodovat, aby měli postup ve svých rukou

Sport

  18:08
KOŠICE - Svými výkony a nasazením zatím slovenští hokejisté na domácím šampionátu určitě nezklamali, nyní ale k dobrému projevu potřebují přidat i to nejdůležitější: body. „Ta podstatná část turnaje teprve začíná,“ zní jednohlasně ze Slovenska.

Slovenští hokejoví fanoušci při MS 2019. foto: Reuters

Slováci na úvod košické skupiny překvapili vítězstvím nad USA poměrem 4:1, následně ale nestačili na Finy 2:4. Pondělní utkání s Kanadou bylo asi dosavadním vrcholem turnaje, ani ono ale našim východním sousedům bod nepřineslo. Kanada vyhrála 6:5 gólem vteřinu před koncem.

ONLINE ZE ZÁPASU NĚMECKO-SLOVENSKO

Slováci, které v každém zápase žene nadupaná Steel Arena, se tak po zápasech s největšími favority skupiny krčí až na šestém místě tabulka s pouhými třemi body. A to se právě nyní musí začít měnit.

„Dnes nám začíná ta důležitější část turnaje a já věřím, že do ní vstoupíme úspěšně,“ říká před středečním zápasem s Německem (20:15), generální manažer slovenské reprezentace Miroslav Šatan.

„Hrajeme hokej, který jsme chtěli hrát. Samozřejmě, vždy jsou nějaké věci, které se dají objevit na videu a vylepšit. Trenéři na tom pracují. Nechceme být spokojení jen s výkony, ale i výsledky. Věřím, že se pro nás turnaj bude dobře vyvíjet i nadále,“ dodává hokejová legenda Šatan.

Trenér Slovenska Craig Ramsey se svými asistenty dopsali před klíčovým zápasem proti Německu na soupisku brankáře Denise Godlu a útočníka Dávida Bondru. Realizační tým dále čeká na zraněného obránce Marka Ďalogu, jenž by podle týmového lékaře Jána Grauzela měl být do konce týdne mimo.

„Ostatní hráči jsou zdraví, nikdo nemá problémy,“ ujišťuje Grauzel.

Erik Černák slaví spolu s Tomášem Tatarem a Richardem Pánikem branku do sítě...
Radost kanadských hokejistů

Matematika před středečním zápasem proti Německu je pro Slováky neúprosná. 

Pokud prohrají v základní hrací době a nezískají ani bod, nebudou už mít postup ve svých rukou. Němci, v tuto chvíli první tým tabulky, ale jinak předpokládaný slovenský rival v boji o čtvrtfinále, by totiž v tu chvíli měli 12 bodů a vzájemný zápas k dobru.

Vhazování jako důležitá hokejová disciplína. Češi v ní ale na MS ztrácejí

Na Slováky sice čekají už jen papírově slabší soupeři Francie, Velká Británie a Dánsko a Němci naopak vyzvou tři největší favority košické skupiny A, v případě středeční prohry bez zisku body by však ekipa kanadského kouče Craiga Ramseyho musela spoléhat na klopýtnutí právě Kanady, USA nebo Finska.

Takové situaci se chtějí Slováci vyhnout, ve středu od 20:15 proto musí kromě vychvalované hry předvést i schopnost dotáhnout zápas do vítězného konce. Proti stříbrným medailistům z loňské olympiády Němcům nepůjde o nic jednoduchého.

Autor: