Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Blízko senzaci. Slováci si stěžovali na sudí: Nebaví se, zasedli si na nás

Adam Jánošík se pouští do šarvátky s Lawsonem Crousem. foto: AP

Sahali po překvapivém vítězství proti jednomu z favoritů hokejového mistrovství světa, Kanadě nakonec podlehli 1:2 v samostatných nájezdech. Trenér slovenské reprezentace Craig Ramsay po napínavém zápase chválil i káral. Líbilo se mu nasazení, nebyl spokojený s disciplínou. A na dálku si rýpl do rozhodčích. „Žijí ve svém malém světě, do kterého se nedá proniknout,“ vyprávěl novinářům.
  9:48

Andre Schrader a Jan Hribik nastavili pro utkání v rámci základní skupiny B přísnější metr. Rozdali hned šestnáct dvouminutových trestů, osm na každé straně.

Dva zákroky kontrolovali u videa. Nejprve po tvrdém zákroku kanadského čahouna Tylera Myerse na Alexe Tamášiho, který si vyloučení do konce zápasu nevysloužil.

Naopak Libor Hudáček po faulu na MacKenzieho Weegara předčasně zamířil do kabin. Nejproduktivnějšího obránce turnaje zezadu poslal hlavou proti střídačce. Tušil, že je zle.

Nešlo o úmysl, třinecký útočník se ihned omlouval. Ve zbytku duelu, v němž si vypracoval několik zajímavých šancí a na ledě patřil k nejaktivnějším, spoluhráčům chyběl.

Podívejte se na zákrok slovenského útočníka Libora Hudáčka:

Ramsay nebyl s posouzením obou situací spokojený. „Nepřekvapilo mě, že jsme dostali dvouminutovou přesilovku a oni pětiminutovou. Kanada se nemusí bát, že bude proti týmům, jaký máme my, více vylučovaná,“ postěžoval si.

Upozornil i na nedostatek komunikace mezi rozhodčími a střídačkami: „Dávali si velký pozor, aby se k nám nepřiblížili. Nechtějí se bavit. Nezajímá je, co jim chce říct jeden starý bláznivý trenér.“

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Jeho svěřenci byli po těsné prohře s favoritem zklamaní. A cítili křivdu. „Dva tresty do konce utkání za první tři zápasy? Není to fér, trochu si na nás zasedli,“ kroutil hlavou obránce Samuel Kňažko.

Zároveň ale přiznal, že slovenská disciplína pokulhávala: „Nechali jsme se vyloučit i v prodloužení. Pokud chceme porážet těžké soupeře, tohle se nesmí stávat. Nakonec můžeme být rádi za bod.“

Kanadské přesilovky tentokrát nefungovaly. Na hráčích byla postupem času znát velká frustrace, kapitán Tyler Toffoli po příjezdu na střídačku několikrát vztekle třískl hokejkou.

Bojovný soupeř odhodlaně bránil a blokoval střely. A když už nějaká prošla, puk skončil u Samuela Hlavaje, který zvládl debut na světovém šampionátu velmi dobře.

„Vůbec jsem nebyl nervózní, zápas jsem si moc užil. V oslabeních už to tedy chvílemi nebyla taková zábava, měl jsem hodně práce,“ přiznal jedenadvacetiletý gólman.

V nájezdech sice třikrát inkasoval, ale i tak mohl být s výkonem spokojený. Ukázal, že extraligová Plzeň, která si jej vyhlédla ve Slovanu Bratislava, podepsala zajímavý talent s velkým potenciálem.

Šimon Nemec a Jack McBain stíhají klouzající kotouč.

„Byl naším nejlepším hráčem. Chytal neskutečně,“ nešetřil komplimenty kouč Ramsay. Pochválil i devatenáctiletého obránce Šimona Nemce, který po příletu ze zámoří strávil na ledě přes třiadvacet minut.

Ze souboje se svými krajany a začátku turnaje si odnesl spoustu poznatků. „Čtyři body po třech zápasech nejsou špatné, ale mohli jsme mít více. Máme odvahu, můžeme porazit kohokoliv. Ale v některých ohledech se musíme zlepšit.“

Vyhýbání se trestné lavici je základ, Slováci potřebují zapracovat také na produktivitě. Do šancí se dostávají, ale neproměňují je. Zatím se prosadili jen pětkrát.

Další utkání mají před sebou ve čtvrtek, od 19.20 vyzvou Švýcarsko.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!