Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Šmidberský koupil Pardubice

Sport

  22:18
PARDUBICE - Novým majitelem většinového podílu v hokejovém klubu HC Moeller Pardubice se stane podnikatel Roman Šmidberský. Za 50,11 procenta akcií zaplatí Pardubicím 25 milionu korun. Rozhodli o tom na svém dnešním jednání zastupitelé města, které dosud v klubu drží podíl 84,11 procenta.

Tomáš Blažek (vlevo) z Pardubic a René Vydarený z Českých Budějovic foto: ČTK

Klub čekají po letošní neúčasti v play off podle pardubického primátora Jaroslava Demla změny. "Hokejový klub bude potřebovat některé kroky v ekonomické i organizační oblasti, aby příprava na příští sezonu byla co nejúspěšnější, aby mužstvo podávalo ty nejlepší výkony, potěšilo diváky a fandy a abychom byli co nejúspěšnější jako hokejové město," řekl Deml.

Někteří opoziční zastupitelé transakci kritizovali s tím, že je netransparentní a zvýhodňuje jednoho zájemce. ČSSD dokonce již v úterý pohrozila, že v případě prodeje většinového podílu Šmidberskému napadnou obchod soudní žalobou. Návrh sociální demokracie na vypsání výběrového řízení na prodej akcií města ale zastupitelé neschválili.

Pardubice nyní drží 84,11 procenta klubu. Po prodeji jim zůstane 34 procent, tedy takzvaná blokační minorita. Ta by podle Miroslava Čady z ekonomického odboru magistrátu městu zajišťovala například možnost zabránit takovému zvýšení základního kapitálu, které by město dostalo ze hry, nebo snahám poslat firmu do likvidace. Zbylých téměř 16 procent akciové společnosti vlastní občanské sdružení HC a šéfové hokejového klubu Zbyněk Kusý a Ondřej Heřman. Šmidberský získal jejich souhlas k transakci, své předkupní právo na akcie města manažeři neuplatní.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...