Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Snadná práce, Češi porazili Nory 5:2

Sport

  18:55
PRAHA - Z nebezpečného soupeře, na kterého český tým neumí, se stal snadný soupeř. Norové českým hokejistům vzdorovali pouze ve druhé třetině, kterou i překvapivě vyhráli. Přesto měli Češi zápas jasně pod kontrolou a nakonec zaslouženě vyhráli 5:2. Nebýt skvělého výkonu náhradního brankáře Lysenstöena v norské brance, mohl být gólový rozdíl ještě výraznější. Ve středu se střetneme v posledním zápase základní skupiny s Finskem.

Jakub Klepiš právě vstřelil pátý český gól. foto: ČTK

ON-LINE ČTĚTE NA SPORTREPORT.CZ PRÁVĚ ZDE!

Utkání nabralo hned po úvodním buly zpozdění poté, když Židlický v našem obranném pásmu "vysypal" tvrzené sklo s Vikingstadem. Oprava se protáhla na téměř 20 minut.

České hokejisty ale zdržení příliš "nezdrželo". Po oťukávacích dvou minutách začali svého soupeře rychlým pohybem a pěknými kombinacemi přehrávat a Grotnes se měl co ohánět. V 6. minutě byl ale krátký na střelu Marka, který do branky dorazil střelu Poláka.

O 4 minuty později to bylo 2:0, když parádní souhru celé první pětky zakončil střelou za Grotnese na brankovišti bojující lev Čajánek. Skvělou pohodu českých hokejistů podtrhnul ve 13. minutě rychlých švihem Vašíček. "Růžičkovci" nadále tlačili, ovšem Marek, Plekanec ani Jágr se již neprosadili.

Do druhé části vstoupili oba soupeři úplně odlišně. Češi jako by v kabině podřimovali, zatímco Norové nejspíše pili red bull. Ve 22. minutě snížil na 1:3 z jejich pohledu kapitán Jacobsen. Seveřanům očividně prospěla také změna v brankovišti - nejistého Grotnese nahradil téměř dvoumetrový Lysenstöen a čeští útočníci si s ním nevěděli rady.

Překonal jej až ve 33. minutě po chybě norské obrany osamocený Blaťák. Norové ale opět trochu zvýšili obrátky, dvakrát v řadě se nechal hloupě vyloučit kapitán Židlický, navíc k němu následně za neméně hloupý faul přisedl na trestnou lavici Marek a bylo zle. Osm vteřin před druhou sirénou završil velký přesilovkový tlak Norů přesnou trefou Zuccarello - 4:2.

Kdo čekal v poslední třetině norský tlak, spletl se. Češi se v prvních třech minutách dostali do tří brejků, ale Lysenstöen puk za svá záda ještě nepustil. Dostat černý nesmysl do za brankovou čáru se podařilo až nenápadnou, ale chytrou, střelou z úhlu Klepišovi. Utkání se následně již jen dohrávalo, až na poslední dvě minuty, kdy Norové až zbytečně moc přitvrdili.

Čeští hokejisté mají jistotu postupu do osmifinále, o tom, z jakého místa rozhodne večerní severské derby mezi Dánskem a Finskem a následně i náš středeční šlágr skupiny D právě s Finy. V osmifinále je po dnešní hladké výhře 6:1 nad Rakouskem také omlazený kádr USA. Utkání jako jeden z hlavních rozhodčích odřídil Čech Vladimír Šindel.

SKUPINA D:
ČESKO - Norsko 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Marek (Polák), 10. Čajánek (Hemský, Jágr), 13. Vašíček (Červenka, Plekanec), 33. Blaťák (Olezs), 52. Klepiš (Čajánek, Čáslava)  - 22. Jacobsen, 40. Zuccarello. Rozhodčí: Persson, Vinnerborg (oba Švéd.) - Kaspar (Rak.), Kicha (Ukr.). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. Diváci: 3538.

Sestavy: Česká republika: Prusek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Němec, Polák, Blaťák, Barinka - Jágr, Hemský, Čajánek - Irgl, Marek, Rolinek - Kotalík, Hlinka, Olesz - Klepiš, Vašíček, Plekanec - Červenka. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Norsko: Grotnes (od 20. minuty Lysenstöen) - Mats Trygg, Myrvold, Jakobsen, Holös, Lund, Kaunismäki - Skröder, Vikingstad, Thoresen - Zuccarello Aasen, Holtet, Ask - Bastiansen, Hansen, Spets - Forsberg, Lorentzen, Röymark. Trenéři: Roy Johansen a Knut Jörgen Stubdal.

Utkání základní skupiny C v Bernu:
USA - Rakousko 6:1 (1:0, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 16. Brown (O´Sullivan, Niskanen), 32. Stafford (Foligno), 41. O´Sullivan (Brown, Blake), 48. Blake (Brown, Liles), 53. Stempniak (Hainsey, C. Wilson), 56. Niskanen (Ballard) - 35. Peintner. Rozhodčí: Šindler (ČR), Zalaski - Bouguin, de Haan (všichni Kan.). Vyloučení: 4:9. Využití: 3:0. Diváci: 3779.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....