Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sparta smetla Slavii a zlomila černou sérii

Sport

  21:51
PRAHA - Potřebovali se konečně chytit. Povedlo se. Sparťanští hokejisté si poradili ve vyhecovaném pražské derby se Slavií snadno 5:0 a ukončili černou sérii neúspěchů. Zaslouženě. Čestný host utkání Richard Žemlička musel být spokojen.

Ondřej Kratěna z HC Sparta Praha (vpravo) dává gól Adamu Svobodovi. foto: ČTK

Utkání začalo slavnostně. Ke stropu haly vystoupal dres bývalého kapitána holešovického klubu Richarda Žemličky s jeho tradiční 13 a jmenovkou. Jeho následovníci mu zjevně před nejvyšší návštěvou sezóny chtěli udělat radost a již ve třetí minutě začali s devastací slávistické obrany – trefil se Černošek. O 4 minuty později to bylo již 2:0 – krásně se trefil rychlík Kratěna. Že je Slavia vedoucím týmem extraligy? V Tesla Aréně to tak rozhodně nevypadalo. Za první třetinu Růžičkovi svěřenci pořádně neohrozili Pöpperleho svatyni.

Podobný scénář mělo také druhé dějiství – úvodní nástup domácích skončil dvěma góly – a oba byli připsány nejlepšímu hráči utkání Michalu Brošovi. Nejprve se trefil v 25. minutě z mezikruží po krásné přihrávce kamaráda Kratěny, o dvě později zakončil exhibiční kombinaci tria Výborný, Kratěna a Broš. Sparta vládla.

Poslední třetina se již nemusela hrát. Sparta bavila kombinacemi své fanoušky, Slavia byla nadále žalostná. Málokterý ze sešívaných dnes v Tesla Aréně propotil svůj dres. Pátý důvod k přemýšlení přidal Svodovi a spol. mladík Mikulík.


Sparta předvedla před báječnou kulisou nejlepší výkon sezóny. Brankář Pöpperle se na svou první nulu v sezónu ani příliš nenadřel. Kulisu utkání kazili pouze "fanoušci" Slavie, kteří předváděli jen své "stupidní" a vulgární pokřiky a na pořádné fandění se nezmohli. Navíc nesportovně pískáním a pokřikováním pokazili slavnostní úvod utkání.

VÝSLEDEK:
Sparta Praha - Slavia Praha 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Černošek (D. Výborný, Broš), 7. Kratěna (Ton), 25. Broš (Kratěna), 27. Broš (Kratěna, D. Výborný), 56. Mikulík (Látal). Rozhodčí: Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 11.683.

SESTAVY:
Sparta Praha: Pöpperle - Černošek, Gulaši, L. Procházka, Jan Hanzlík, Ptáček, Jerofejevs - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Ručinský - Látal, Podlešák, Hromas - Mrňa, Krätzer, Mikulík. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Slavia Praha: A. Svoboda - Kadlec, Drtina, J. Novák, Vašíček, Kolařík, Žižka, Sloboda - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, Kraft, Sklenář - P. Jelínek, V. Růžička ml., Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Autoři: