Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

Sport

  12:44aktualizováno  20:15
Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a vítězstvím 3:2 po prodloužení jako první v dějinách play off zvrátili nepříznivý stav 0:3 v sérii. Mistrovský celek do pátého finále v řadě katapultoval Miloš Roman zásahem ze 122. minuty, domácí tým končí sezonu s bronzem. V Praze se hrál druhý nejdelší zápas historie soutěže.

Tahle epochální bitva nebrala konce. Utkání kvůli přípravám na nedělní florbalové Superfinále začalo ve 13 hodin, skončilo ale až po půl sedmé. Rozhodující Romanův zásah padl v čase 121:46.

Podívejte se na vítězný gól třineckého útočníka Miloše Romana:

Sobotní táhlé odpoledne tak dostalo ještě další nádech jedinečnosti. Přitom už ho snad ani nepotřebovalo, stejně jako jedna z nejkrásnějších extraligových sérií.

Hodně se o ní napsalo. Mimo jiné se zmiňovaly i dvě nepříznivé statistiky, kterým oba celky čelily. Vyjde Spartě rozhodující sedmý zápas play off na šestý pokus? Nebo Třinec jako první tým v dějinách soutěže dotáhne ve vyřazovacích bojích obrat z 0:3 na 4:3?

Nakonec platí druhá varianta, klubový zápis doznal další negativní změny. Zatímco ten historický, který odolával od roku 2003, kdy se klání v play off pevně hrají na čtyři vítězné duely, padl.

Hromadná strkanice před brankou Třince.

Třinecký brankář Ondřej Kacetl musel během sedmého semifinále proti Spartě řešit několik nepřehledných situací.

Sparta i potřetí v řadě skončila na třinecké nezdolnosti, její sedmnáctileté čekání na titul potrvá dál. Přestože měla semifinále fantasticky rozehrané, tento boj jen doplní loňské čtvrtfinále a předloňské finále.

Čtyřnásobní mistrovští obhájci se po patnácté vyhrané sérii za sebou porvou o titul s vítězem základní části z Pardubic. Duel začne v úterý.

Sparta – Třinec 2:3P

Konečný stav série 3:4

Šlo vidět, že hráči už toho mají dost, úroveň klesla. Ale napětí zůstávalo stále stejné. Vítězství se v prodloužení mohlo přiklonit na kteroukoli stranu. Oba týmy se ocitly v přečíslení, Pražané dokonce dvěma přihrávkami vyšachovali obranu, ale Kousal neuklidil puk z první do chviličku odkryté branky.

Fenomenálně pak zasáhl skvělý Ondřej Kacetl proti volnému navrátilci Michalu Řepíkovi, jenž si odpykal dvouzápasový trest za sekání ve čtvrtém utkání.

Fantastický zákrok Ondřeje Kacetla:

Oceláři tlačili v prvním nastavení, ve druhém zase o něco více ze hry měla Sparta, třetí by se snad rozhodovalo na body.

A to čtvrté? To už moc dlouho netrvalo, na parametry sobotního duelu skončilo prakticky okamžitě. Sparta nechala zcela volného Romana, který převzal pas od Adámka a uklidil puk z jednoduché pozice do odkryté sítě.

Třinecký útočník Miloš Roman střílí rozhodující gól do sparťanské branky.

Pak už šťastný střelec zamířil pod hostující kotel v hale, kterou během krásného slunného dne navštívilo 16 780 diváků, a bušil do plexiskla, načež na něj naskákali další spoluhráči.

Na druhé straně zůstali hráči Sparty s nevěřícnými, zdrcenými výrazy. Vždyť po čtvrtečním kolapsu přišli o postup kvůli dvěma desetinám sekundy, tentokrát jim chybělo k vítězství 55 sekund. Ale zase ze slibné pozice vzešlo jen tragické prodloužení.

Po čtvrtku na sobě přitom nedávali nic znát. Vyvinutou aktivitou hodili čerstvé zklamání stranou. A hosté vyčkávali. Ostře sledovaný sedmý duel tak pojetím obou stran příliš nepřekvapil.

Důrazná hra Sparty i Třince.

Snad jen míra domácí převahy působila až nezvykle, vypršela polovina základní hrací doby a střelecké skóre na kostce ukazovalo stav 23:9. Navíc si Pražané dovedli lépe najít volný prostor, bloků na druhé straně ubylo.

Svěřenci kouče Pavla Grosse z převahy ale zase vytěžili pouze jednobrankové vedení. I když poprvé se radovali hodně rychle.

Konkrétně v páté minutě, kdy Filip Chlapík hbitě objel branku, dostal puk mezi tyč a Kacetlův beton, načež s dorážkou přispěchal Jakub Krejčík a kotouč prošel za čáru. Oslavy nejprve utlumili rozhodčí, kteří se poradili a gól uznali. Vzápětí je ke kontrole zavolal videorozhodčí. Verdikt? Gól i napodruhé platí!

Sparťané tlačí puk za Ondřeje Kacetla, trefu Jakuba Krejčíka nakonec posvětil i videorozhodčí.

Zmatek a sporné momenty obecně rozbíjely dění v první třetině. Pár takových předcházelo vyrovnání. Adam Helewka vypálil z mezikruží, i když byl v ofsajdu, za což schytal ránu od Krejčíka, na trestnou lavici ale zamířil Irving.

Snad jedinou nabídnutou šanci v úvodní části přetavili trestající Oceláři po krásné kombinaci v trefu. Hudáčkův střílený pas do sítě zblízka usměrnil právě Helewka.

Třnecký útočník Adam Helewka v přesilové hře srovnává na 1:1.

Soupeře však nerozhodil. Celek z hlavního města pokračoval v aktivní hře a protivníkovi oplatil stejným způsobem. Před přestávkou si vydobyl početní převahu, kterou hned 27 sekund po návratu skvěle zacloněnou ranou proměnil zase Krejčík, už šestým zásahem v play off.

Slezané dál vyčkávali, zónu v bezprostřední blízkosti Kacetla vcelku spolehlivě utěsnili a prezentovali se spíše pasivnějším pojetím.

Třinecký bek Richard Nedomlel posílá k ledu Pavla Kousala, kterého brání spoluhráč Ondřej Najman.

Než Nestrašilovo nahození ve 40. minutě orazítkovalo tyč. Unikátní příležitost přišla poté, co třeba Vitouch nadvakrát pálil vedle nebo co Harper zazdil tutovku, když se zjevil zcela sám mezi kruhy.

Od druhé sirény už diváci sledovali vyrovnaný hokej. A domácí mohli stejně jako ve čtvrtek jen litovat.

Trenérskou výzvou sice zvrátili regulérnost branky Davida Ciencialy, jenž ve 43. minutě optimálně trefil odražený puk. Krátce předtím totiž Daňo zahrál vysokou holí. Drobný slovenský útočník, který radost nechtíc překazil, si nicméně později vše vynahradil.

Ale postupně.

Hlavní rozhodčí Jan Hribik a Jiří Ondráček zkoumají spornou situaci v sedmém semifinále mezi Spartou a Třincem.

Ač se výběr Zdeňka Motáka herně srovnal, pořád čelil infarktovým momentům. Chlapík obral beky, vzápětí vypálil těsně vedle, Kousal ujel do samostatného úniku, pak sám proti Kacetlovi směřoval opět Chlapík, jenže zakrátko na druhé straně podrážel Mozík. Zbývalo 109 sekund a Třinec měl další přesilovku.

Ne, tentokrát se nedotáhl necelou sekundu před koncem. Daňo poslal puk do zívající branky v čase 59:05. Hostující euforie přesto nebyla o mnoho menší než před dvěma dny.

Hokejisté Třince slaví vyrovnávající gól.

Zatímco hala pískala kvůli za brankou svíjejícímu se obránci Irvingovi, jenž bez helmy zůstal vkleče. Oceláři situace, kdy byli v šesti proti třem, využili naplno. Na možný faul už reagovat nešlo, opakované záběry stejně nic výrazného neukázaly.

V prodloužení už se hrálo mimořádně čistě. Celých takřka 62 minut. Pak napěchovaná aréna vyjma asi dvou tří sektorů utichla.

Fanoušci Třince slaví postup do finále.

Třinecké mistrovské tažení pokračuje dál, po Budějovicích zase zvládli rozhodující mač. Nyní se vzepřeli i historickým tabulkám, jako pátý uchazeč o obrat z 0:3. A bůhví, jestli nedojde na pátý titul za sebou. Na oddech proti nabitému Dynamu však mají pouhé dva dny.

Pavel Gross (Sparta): „Chci Třinci pogratulovat k postupu do finále. Byla to parádní série na sedm utkání, ale když to sečteme dohromady, hrálo se jich ještě více, teď jsme si dali dvě. Chtěl bych hlavně poděkovat mančaftu za celou sezonu, kterou jsme tady odehráli. Kluci sem chodili každý den s tím, že mají radost z práce, vyvíjeli se dobře, pracovali jsme na pár věcech, v nichž jsme se zlepšili, závěr nám však nevyšel. Chci poděkovat všem, kteří pro Spartu pracují a jsou pro klub důležití, i když jejich jména se v novinách neobjeví. Přeju Třinci do finále hodně štěstí.“

Hokejisté Třince slaví výhru nad Spartou a postup do finále.

Zdeněk Moták (Třinec): „Sparta má skvělé trenéry a výborné mužstvo. Podali excelentní výkon, ale já mám to potěšení, že s mými spolupracovníky trénuju mimořádné mužstvo, mimořádný tým. A to sedmé utkání rozhodlo. Zápas byl vyrovnaný, hodně kvalitní. I čtvrtá dvacetiminutovka byla výborná, co se pohybu týče. Pak hráčům samozřejmě lehce docházely síly, ale pořád to byl takticky vedený boj. Z únavy krystalizovaly drobné chyby, obě mužstva měla v prodloužení nejen střelecké, ale i vyložené šance. Pro nás je důležité, že poslední gól jsme vstřelili my a právě my se radujeme.“

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...