Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparťanský gólman Pöpperle: Musíme uznat, že Kometa byla připravenější

Sport

  12:08
PRAHA - Zase to nevyšlo. Sparťanský brankář Tomáš Pöpperle opět prožívá nepříjemné pocity po vyřazení v play-off. Zkušený gólman přešel přes čtvrtfinále, v semifinále Spartu zastavila brněnská Kometa. V sedmém zápase domácí favorit neudržel dvougólové vedení a sezona pro něj končí. "Co se stalo? Těžko říct... Začali jsme totálně bláznit."

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle foto: ČTK

Pöpperle letos konečně zlomil prokletí a ve vyřazovacích bojích se dostal (teprve podruhé v kariéře) přes 1. kolo. Sparta na něj vsadila celý bank, i když přivedla zkušenou zálohu, Roman Málek v podstatě nechytal.

Devětadvacetiletý gólman vyrovnal v základní části rekord kolegy v počtu vychytaných nul. Měl formu, ovšem jeho sebevědomí postupně sláblo...

Až se nakonec Pöpperle po dvou letech zase musel dívat na to, jak slaví senzační postup Brňané.

"Měli jsme začátek snů. Ve druhé třetině jsme ale nepochopitelně odešli a těžko jsme na to reagovali. Pak jsme to zkusili ještě zvrátit, bohužel to nevyšlo," litoval Pöpperle.

Bylo by nespravedlivé svádět vinu za sparťanský kolaps na jejího brankáře. Po zápase se "Pepíse" zastal i sparťanský trenér Josef Jandač.

Tak kde byla chyba? Jak může ještě nedávno suverénní tým v tak důležitém zápase nechat soupeře obrátit vývoj zápasu?

"Neřekl bych, že jsme byli nervózní. Připravení jsme byli výborně. Skvěle jsme začali, ale pak se to celé zhroutilo. Dostávali jsme jeden hloupý gól za druhým a tím Kometu vrátili zpět do utkání. Vždycky se to tam nějak prapodivně odrazilo. Začali jsme zmatkovat a nechávali úplně volné hráče," zlobil se Pöpperle.

"Pořád jsem si říkal, že to není možný, že je to ještě srovnáme. Bohužel chyběl jeden gól aspoň k prodloužení."

Zoufalá snaha Sparty o vyrovnání jako by kopírovala vývoj v celé semifinálové sérii. Sparťané museli dotahovat brněnské vedení. Třikrát se jim to povedlo, čtvrtý pokus už nedostali. "Rozhodla naše bilance doma, kdy jsme třikrát prohráli. S tím se těžko postupuje. To je pak lepší začínat raději venku. S Vítkovicemi jsme tu sérii zvládli v klíčových momentech, s Brnem bohužel ne."

Libor Pivko z Brna (vpravo) střílí první gól brankáři Sparty Tomášovi Pöpperlemu. Uprostřed přihlíží Vladimír Sičák ze Sparty.

Sparta se nedokázala znovu vypořádat s očekáváním vedení, fanoušků i expertů. Čekání na extraligový titul se minimálně o rok prodlouží. Na Prezidentský pohár se bude časem prášit ve vítríně úspěchů hrdého klubu, bronzové medaile hráčům připomenou spíš smutek z nezvládnutého sedmého duelu v semifinále proti Kometě.

Je to tedy pro Pöpperleho největší zklamání v kariéře? "To je těžké takhle hodnotit pár minut po utkání," hlesne sparťanský brankář. Po chvíli přemýšlení dodá: "Musíme sporotovně uznat, že Kometa byla nakonec připravenější. Každopádně jsme chtěli výš, na třetí místo tady nikdo nekouká."

Autor: