Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

St. Louis vyřadilo San Jose a je po 49 letech ve finále NHL

Sport

  7:21
St. Louis (USA) - Hokejisté St. Louis porazili San Jose 5:1, sérii uzavřeli poměrem 4:2 na zápasy a postoupili do finále NHL, ve kterém hráli naposledy v roce 1970. V závěrečném boji o Stanleyův pohár se střetnou stejně jako před 49 lety s Bostonem, v jehož barvách budou ve finále zastupovat český hokej David Krejčí a David Pastrňák.

Hokejisté St. Louis se utkali se San José. foto: Reuters

St. Louis převedl v sezoně nečekaný obrat. Blues po devatenácti utkáních kvůli neuspokojivým výsledkům odvolali trenéra a ještě 3. ledna byli nejhorším týmem soutěže. Kouči Craigu Berubemu vyšel tah, když na začátku roku zvolil brankářskou jedničkou Jordana Binningtona, a mužstvo pod jeho vedení začalo prudce stoupat tabulkou. V základní části skončilo v Centrální divizi jen o bod zpět za prvním Nashvillem.

St. Louis v play off postupně vyřadil Winnipeg, Dallas a San Jose, za které v posledním utkání nehrál Tomáš Hertl, a získal cenu pro vítěze Západní konference. Trofeje se hráči nedotkli.

St. Louis v sérii prohrávalo 0:1 a 1:2 na zápasy, ale poté třikrát vyhráli se skóre 12:3. Základ posledního vítězství položili Blues už v úvodní třetině, ve které se prosadil po 92 sekundách hry David Perron a v 17. minutě využil přesilovou hru Vladimir Tarasenko.

Hertl odstoupil už v předchozím utkání po úderu do hlavy a San Jose v zápase postrádalo ještě další klíčové opory Joe Pavelského a Erika Karlssona. Oslabený tým přesto snížil ve 27. minutě z rychlého protiútoku trefou Dylana Gambrella. Domácím vrátil dvoubrankový náskok v početní výhodě z dorážky Brayden Schenn. Čtvrtý gól přidal v 54. minutě Tyler Bozak a postup zpečetil při power play Ivan Barbašev.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...