Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel Stanislav Neveselý. Hokejové Jihlavě pomohl k jedenácti titulům

Jednou z ikon klubu byl Stanislav Neveselý. Od roku 1967 už se naplno věnoval trenérské kariéře. Následujících dvacet let strávil v Jihlavě. foto: archiv Dukly

Ve věku 87 let zesnul v pondělí večer bývalý úspěšný hokejista, reprezentační trenér a manažer naganských šampionů Stanislav Neveselý. O jeho úmrtí informoval redakci iDNES.cz někdejší jihlavský útočník Augustin Žák.
  21:53aktualizováno  22:14

Neveselý byl legendou jihlavské Dukly. Od roku 1964 na Vysočině působil jako hráč, asistent trenéra a později i hlavní kouč, v klubu strávil dlouhých osmnáct sezon.

Ze dvanácti domácích titulů, které Jihlava v historii získala, se podílel na jedenácti z nich.

„Umřel Standa Neveselý. Moc smutná zpráva, byl to skvělý chlap. Třeba já bych bez něj ligu nikdy nehrál. A stejně tak i třeba Olda Válek. Pro něj byl Standa něco jako táta,“ sdělil Žák redakci.

Jednou z ikon klubu byl Stanislav Neveselý. Od roku 1967 už se naplno věnoval trenérské kariéře. Následujících dvacet let strávil v Jihlavě.

V osmdesátých letech poté Neveselý přešel k národnímu týmu. Nejprve byl k ruce Luďku Bukačovi, společně dovedli československou reprezentaci k titulu mistrů světa na domácím šampionátu v roce 1985. Coby sportovní manažer byl i u slavného zlata českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu.

Rok trénoval ve švýcarském Klotenu i v německém Freiburgu, jednu sezonu vedl i chorvatskou reprezentaci do 20 let. Trenérskou kariéru uzavřel v ročníku 2008/2009 na lavičce Moravských Budějovic v krajském přeboru.

Nejraději to měl ale v Jihlavě. Když slavil pětasedmdesáté narozeniny, vykládal v rozhovoru pro iDNES.cz, jak se dál udržuje ve formě. „Chodím mezi mladé lidi a pořád sportuji. Hraju tenis, nohejbal. Chodíme také posedět do hospůdky, zahrajeme si karty,“ říkal.

Jako první dal v seniorské reprezentaci šanci Jaromíru Jágrovi. Na světovém šampionátu v roce 1990 v Bernu jej s kolegou Pavlem Wohlem povolali a umístili do čtvrté formace po boku dalších nováčků Roberta Reichla a Roberta Holíka.

„Reichel dal šest branek, Holík s Jágrem po třech. Parádní bilance!“ vzpomínal s úsměvem po letech.