Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Startuje nový projekt, hokejová reprezentace má vydělat na slabších

Sport

  11:04
PRAHA - Je to sezona obhajoby světového titulu. Je to i sezona tak trochu převlečená do nového kabátu. Čeští hokejisté dnešní bitvou proti Švédsku zahajují turnaj Karjala Cup, první díl letošní Euro Hockey Tour. Do startu dubnového mistrovství světa ale sehrají celkem 19 zápasů. A jen v jednom o nic nepůjde.

Alois Hadamczik.

Nebudou se totiž měřit už pouze s Rusy, Finy či Švédy, body se jim započítají i do jiné tabulky. Tu soutěž čeká první ročník a nese název Euro Hockey Challenge – v překladu to znamená výzva. "Je to výzva týmů z druhého sledu s těmi z prvního," vysvětlil Martin Urban, generální sekretář hokejového svazu. Program většiny duelů EHCH je naplánován na duben.

PROGRAM SEZONY

Akce, které sehraje česká reprezentace:
11. - 14. listopadu 2010 Karjala Cup
- Euro Hockey Tour (Č. Budějovice a Helsinky, Finsko): proti Švédsku, Finsku a Rusku.

16. - 19. prosince 2010 Channel One Cup - Euro Hockey Tour (Moskva, Rusko): proti Finsku, Rusku a Švédsku.

10. - 13. února 2011 LG Hockey Games - Euro Hockey Tour (Stockholm, Švédsko): proti Švédsku, Finsku a Rusku.

1. - 16. dubna 2011 Euro Hockey Challenge.

1. a 2. 4. zápasy v Norsku
8. a 9. 4. zápasy v Bělorusku
15. a 16. 4. zápasy se Švýcarskem
21. - 24. dubna 2011 České hokejové hry - Euro Hockey Tour (město neurčeno, ČR): proti Finsku, Rusku a Švédsku
27. dubna 2011 Generálka v Česku před MS: přípravný zápas s Kanadou
29. dubna - 5. května 2011: Mistrovství světa na Slovensku: Lotyšsko, Dánsko a Finsko ve sk. D.

Tedy poslední měsíc před šampionátem, kdy si jednotlivé země stejně shánějí přípravné zápasy. Takto jen naberou soutěžní význam. Na projektu se v září dohodly národní svazy z širší evropské špičky, které rovněž jednaly se silnou čtyřkou. Vše potom posvětila Mezinárodní hokejová federace IIHF.

"My kvitujeme konfrontaci s dalšími týmy, ale na druhou stranu nechceme přijít o svůj produkt Euro Hockey Tour," vylíčil Urban. "Takže jsme udělali kompromis." Kompromis je v tom, že se body z Euro Hockey Tour převedou i do EHCH, jež má zatím dvouletý kontrakt. Už dnes je ovšem dohoda, že se v nápadu bude pokračovat dál.

Českému svazu se to nakonec náramně hodí. Novou soutěží totiž garantuje smluvní závazky i marketingové společnosti BPA, v nichž stojí, že reprezentace musí sehrát určitý počet zápasů na české půdě. Za to pak vyinkasuje příjem kolem 95 milionů korun. "I proto je tohle pro nás výhodné," potvrdil Urban.

Jen pro srozuměnou: pro národní výběry je dražší nechat hráče trénovat než sehrát utkání. Pořádající země vlastní televizní vysílací práva, a mohou tedy produkt ještě více využívat komerčně. Čechy čeká větší zisk až v příští sezoně, protože systém jim na duben přidělil pouhá dvě utkání doma proti Švýcarsku. Zato na dvojzápasy budou muset dvakrát vyrazit do Norska a Běloruska.

Česko - Švédsko

Zápas začne v 18.10, přímým přenosem jej vysílá televizní kanál ČT4 Sport. Předpokládaná sestava ČR: Štěpánek - Němec, Škoula, F. Novák, Krajíček, Gřegořek, Čáslava, Mojžíš - Klepiš, Marek, Červenka (kapitán) - Kašpar, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, Martin Růžička - Gulaš, Kreps, Ivan Rachůnek.

Tabulka se uzavře každý rok
Euro Hockey Challenge se účastní 12 nejlepších týmů podle žebříčku IIHF, vyjma Kanady a USA. Nenarazí však už na sebe zástupci silné čtyřky, které čekají čtyři turnaje během celé sezony. Reprezentace má kromě zmíněných soupeřů v šestičlenné skupině také Rusy, Dány, Slováky, Němce a Lotyše. Právě s posledními třemi jmenovanými se střetne pro změnu v dubnu 2012, kdy přivítá dvakrát doma Slovensko a Německo a pak odletí na dvě utkání do Lotyšska.

Konečná tabulka bude však uzavřena po každém roce. "Zvažovali jsme, že bychom ji dělali po dvou letech, až budou hrát všichni se všemi. Ale dohodli jsme se, že tak učiníme každý rok, i když bude poměr domácích a venkovních zápasů nevyvážený," dodal Urban. Ať už Češi dopadnou v nové soutěži jakkoliv, hlavní soustředěnost od začátku stejně upínají na světový šampionát na Slovensku.

Cesta za obhajobou zlata začíná prvním testem sezony dnes. Bitvu se Švédy hostí České Budějovice.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...