Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Státní znak je zpět, hokejisté mají nový dres. Sliby se mají plnit, tvrdí Hadamczik

Sport

  14:32
Pět let vydržela na dresu mužského národního týmu lví hlava se zlatou korunkou. Ta tehdy nahradila státní znak, který se i díky práci šéfa svazu nyní vrací. „Hokej je národní sport, patří všem divákům a ti si přejí znak na prsou. Co jsem slíbil, to jsem splnil,“ uvedl spokojeně na středeční tiskové konferenci Alois Hadamczik.

„Sliby se mají plnit. A já slíbil, že se vrátíme ke státnímu znaku,“ řekl Hadamczik úvodem.

„Veškeré úspěchy českého hokeje byly v podobném dresu. Hokej je národní sport, patří všem divákům a ti si přejí znak na prsou. Není to fráze, jsou to fakta. A my diváky potřebujeme. To, co jsem slíbil, jsem splnil,“ dodal.

Představením nových dresů, ve kterých národní tým odehraje všechna utkání v rámci Euro Hockey Tour, otevřel moderátor Libor Bouček středeční tiskovou konferenci. Po krátkém videu, kde svaz připomněl úspěchy z mistrovství světa i olympiády v Naganu, odtajnil podobu jak červeného, tak bílého dresu.

„Dresy pro mistrovství světa budou jiné. Lví logo na něm bude daleko větší, bude na dvou místech a daleko viditelnějších, ale to už je překvapení,“ doplnil Hadamczik.

Nový dres české hokejové reprezentace.představili (zleva) generální manažer Petr Nedvěd, kouč národního týmu Radim Rulík a prezident hokejového svazu Alois Hadamczik.

Také odtajnil, že chystá ještě třetí sadu v modré barvě. Tu však musí nejprve zkonzultovat s partnery svazu, jelikož by se na dresech neměla objevit sponzorská loga. Národní tým by se v nich měl představit na Českých hrách v Brně.

„Na konci minulé sezony jsme si udělali marketingový průzkum hokejového fanouška, kde nám vyšlo, co si přeje - mít na dresu státní znak. Měli jsme anketu na sociálních sítích, ve které byl výsledek také zcela jasný. Anketu jsme udělali i mezi hráči a vyšlo nám to stejné,“ popsal důvody návratu ke státnímu znaku obchodní a marketingový ředitel svazu Ondřej Šnaidauf.

Líbí se vám na dresu více státní znak, nebo předešlá lví hlava?

celkem hlasů: 2721

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 8. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Státní znak2398
Lví hlava215
Je mi to jedno108

Už při únorových oslavách stého výročí pardubického klubu Hadamczik volal po návratu k osvědčené klasice. Při svém proslovu roztáhl zmačkaný dres a pronesl: „Přijel jsem sem jménem Českého svazu ledního hokeje předat krásný dres. Říkám krásný, protože bych se k němu rád vrátil. Rád bych požádal výkonný výbor, abychom se vrátili k tomuto dresu.“

Trvalo to několik měsíců, než mohl změnu oficiálně potvrdit.

V polovině října na tiskové konferenci věnované svazovému rozpočtu a investicích do rozvoje českého hokeje původně nechtěl o dresech vůbec mluvit, přesto na otázky novinářů zareagoval.

„Vše se dozvíte 1. listopadu. Všichni znáte můj názor, my už jsme rozhodnuti a máme jasno.“

Jak napověděl, tak také učinil. Státní znak se vrací na dresy hokejové reprezentace. Hadamczik se snažil splnit přání fanoušků, když tvrdil: „Národ si to přeje.“

Přitom už v srpnu tři nezávislé zdroje potvrdily redakci iDNES.cz, že se dresy s jistotou změní. Mluvčí svazu Michael Schuster tehdy jen napověděl: „Pro fanoušky máme připravené jedno překvapení.“

Minulé hlavní logo nevzniklo za účelem zkrášlení uniformy, nýbrž jako ochranná známka svazu pro tržby z prodeje. Proto na dresu v částečné podobě musí zůstat.

Známka do té doby chyběla a Český hokej tak přicházel o miliony korun. Hned v prvním půlroce po změně hlásil svaz nárůst v prodeji suvenýrů o více než 40 procent, při nejbližším světovém šampionátu 2019 profitoval ještě o mnoho více. „Pokud se srovnají tržby na kamenných prodejnách či na e-shopu v období týdne před mistrovstvím světa a prvních tří dnů MS, tak evidují nárůst o 230 procent oproti minulému roku,“ řekl tehdy Petr Nitsche z marketingové agentury BPA.

Autor: