Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek zvládl křest na MS na výbornou,

Sport

  9:39
KLOTEN - Premiéru na mistrovství světa jako ze snu má za sebou český brankář Jakub Štěpánek. Dvaadvacetiletý gólman, na kterého se trenéři národního týmu rozhodli vsadit na úvod turnaje, udržel proti Dánsku čisté konto, připsal si 21 úspěšných zákroků a byl vyhlášen hlavní hvězdou zápasu. Předčil tak i Jaromíra Jágra, který si připsal tři kanadské body.

Česká radost po gólu. foto: ČTK

Štěpánek tak po utkání mohl spokojeně rozdávat rozhovory novinářům. "Jsem rád, že jsme vyhráli. V týmu vládne určitě velká spokojenost," řekl objev poslední extraligové sezony. Čisté konto jej potěšilo, i když se na něj dlouho snažil nemyslet. "Až ke konci jsem jsem si říkal, že by bylo super, kdybych nulu už udržel. Jsem rád, že to tak nakonec dopadlo," přiznal.

Dánský tým sice nedokázal dostat Čechy pod soustavný tlak, pouze v přesilových hrách se usadil na delší dobu v útočném pásmu, Štěpánek však musel několik kvalitních zákroků předvést. "Chvilku jsem tam stál, oni občas vletěli do pásma a měli nějakou střelu nebo šanci. Určitě to bylo nepříjemné. Kdybych byl ve větší permanenci, bylo by to pro mě lepší, byl bych více zahřátý. Gól jsem ale nedostal, takže je to dobré," hodnotil zápas.

Vysoký brankář působí flegmaticky a v klidu, před zřejmě životním utkáním jej ale nervozita přepadla. "Hlavně ze začátku. Dánové ale měli na úvod dvě střely, které jsem naštěstí chytil. Pak už jsem se uklidnil a byl jsem v klidu celý zápas," řekl Štěpánek. Před utkáním plánoval, že si promluví s obránci, aby se dohodl na základním pravidlech spolupráce. Nakonec k tomu ani nedošlo. "Beci jsou zkušení. Já měl jediný úkol, pochytat puky, které na mě jdou," pousmál se.

Po zápase se na něj hrnula chvála ze všech stran, spoluhráči mu dokonce prominuli i to, že přišel do kabiny pozdě na závěrečný pokřik. Zdržela jej totiž televize. "Spoluhráči mě pochválili, ale to samé jsem udělal i já.

Odehráli jsme výborný zápas, v kabině byla radost, jako po každém vyhraném zápase a zároveň i úleva, protože ten první zápas je vždycky hodně důležitý. Jsme rádi, že jsme ten krok udělali," oddechl si Štěpánek.

Brankářský benjamínek se vyrovnal i s pro něj nezvyklým začátkem zápasu.

Utkání od 20:15 totiž ještě nikdy nechytal. "Nakonec to bylo jako každý jiný zápas. Pořád jsem musel být ve střehu," uvedl. V průběhu play off v nadsázce prohlásil, že kolem deváté večer už běžně chodí spát. V bouřlivé atmosféře klotenské arény však podobné myšlenky neměl. "Cítil jsem se v pohodě, i když po zápase to možná na mě dolehlo. Teď už je ale konec, takže můžu jít spát," dodal Štěpánek po 23. hodině.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...