Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sundin dnes poprvé nastoupí za Vancouver

Sport

  19:45
NEW YORK - Švédský hokejový útočník Mats Sundin z Vancouveru odcestoval po úterním tréninku svého nového týmu společně se spoluhráči k nejbližšímu duelu Canucks v zámořské NHL do Edmontonu. Dnes se tak s velkou pravděpodobností opět po odmlce představí v utkání této prestižní soutěže. Naposledy hrál loni 29. března, kdy z pozice kapitána dovedl Toronto k výhře nad Montrealem 4:2.

Mats Sundin (vlevo) v souboji s Jaromírem Jágrem. foto: ČTK

Vše údajně záleží již pouze na tom, jak se bude Sundin před zápasem cítit. "Pokud se ve středu nic nezmění, je tu docela slušná šance, že budu hrát," řekl sedmatřicetiletý centr zámořským novinářům po úterním tréninku. "Pokud by to nevyšlo, tak potom v pátek," dodal Sundin s výhledem na další duel v domácím prostředí proti St. Louis.

Sundin, jemuž se proti Olejářům obvykle dařilo a v 41 zápasech proti nim si připsal 44 bodů za 20 gólů a 24 asistencí, chce podle svých slov začít pomaleji, po malých krůčcích. S koučem Alainem Vigneaultem se proto dohodl, že bude zpočátku trávit na ledě méně času. "Člověk se těší na zápasy, ale zároveň si chce dát pozor, zda je fyzicky připravený. Potom mohu zůstat v sestavě, a ne abych se vrátil moc rychle a hned se zranil," vysvětlil Sundin.

"Nestrávil s námi zase tolik času, ale podle mých pocitů, jen jak sleduji, jak jeho tělo reaguje a pracuje, ve srovnání se zbytkem týmu vypadá, že se do kondice dostává velmi dobře," uvedl Vigneault. Sundin strávil poslední dva tréninky v druhé přesilovkové formaci s bývalým spoluhráčem z Toronta Kylem Wellwoodem, na druhém křídle byl Mason Raymond.

Wellwood byl na počátku ročníku kritizován za špatnou kondici, nyní má však na kontě již 14 branek a může pomýšlet na nejlepší sezonu kariéry. "Uvidíme, jak to bude vypadat v zápasech, ale s oběma jsem si na tréninku dobře rozuměl," pochvaloval si Sundin.

Podobně se na spolupráci těší i jeho souputníci. "Bude pro nás velkou posilou ve všech oblastech," řekl Wellwood, který se Sundinem hrál početní výhody již v barvách Maple Leafs. "Je skvělý na vhazování, ví jak hrát přesilovky a byl vždy v plusu (při účasti hráčů na ledě při vstřelených a obdržených brankách). Posilou bude i díky své postavě," poznamenal Wellwood.

Podle Raymonda bude Švédův přínos i v tom, že uleví první přesilovkové formaci Vancouveru s Pavolem Demitrou a dvojčaty Henrikem a Danielem Sedinovými. "Střílení gólů, to je to, co dobře umí. Pro nás to znamená, že lajna s dvojčaty už nebude pod takovým tlakem," uvedl Raymond.

První velká hokejová událost roku 2009 se tak blíží.

Autor:

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...