Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Svátek začíná, Bratislava žije jen hokejem

Sport

  12:15
BRATISLAVA (Od zpravodaje LN na Slovensku) - To dlouhé čekání je u konce, Slovensko se těší z hokejového svátku. A Bratislava před MS dokončuje poslední úpravy. Už při vjezdu do téhle metropole vás přivítá obří billboard s nápisem: "In the city we are fired up for hockey". Slováci chtějí ujistit, jak jsou teď pro hokej zapáleni... I ty, kteří nemluví jejich rodným jazykem. Vítejte v Bratislavě.

Bratislava začíná hokejem žít. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Vítejte v Bratislavě, která společně s Košicemi v pátek odstartuje historicky 75. mistrovství světa v hokeji. A kde svoji cestu turnajem kromě Slováků rozjede za obhajobou titulu i český tým. Co na tom, že byl ještě ve čtvrtek slyšet před halou skřípavý zvuk rozbrušovaček. Že řemeslníci pracovali v plném proudu na posledních detailech, že v místním baru o pár metrů dál teprve přenášeli nové židle... Přípravy finišují všude.

Kanadský odborník Ralf Krueger se nedávno nechal slyšet: "Slovensko je vnímáno jako chudý příbuzný Čechů. Jenže nyní cítí šanci ukázat se světu jako Vancouver při loňské olympiádě." Už měsíce dopředu se ve své prezentaci Slováci představovali coby hokejový národ. Teď to chtějí dát najevo na každém rohu...

Bratislava začíná hokejem žít.

Proto na silnici před Orange Arenou, jinak Zimním stadionem Ondreje Nepely, občas spatříte projíždějící auto s vlaječkami na střeše. I proto zastávky zdobí fotografie domácích hvězd a hokejovou tematiku mají najednou i graffiti v podchodech. V historickém centru města, kde se po dobu turnaje nesmí pít alkohol, zase stojí pro turisty barevné sochy hokejových postav.

"My cítíme odpovědnost," pronesl slovenský kapitán Pavol Demitra. "Lidi nás poženou vpřed. Díky jim budeme mít více energie." Mimochodem – když ve čtvrtek domácí výběr dotrénoval, hráče o rozhovor žádaly desítky novinářů. Třebaže podle sázkových kanceláří nepatří mezi top favority, jejich fanoušci o úspěchu nepochybují.

Vedle Demitry a Gáboríka se k této partě ještě připojí Handzuš, Višňovský nebo Marián Hossa, velké hvězdy z NHL. "Naše veřejnost už nás vidí minimálně v první šestce. Je na nás vyvíjen velký tlak, ale je to výzva. Užíváme si to," pronesl Peter Bondra, generální manažer reprezentace. V pátek od 20:15 to konečně přijde...

Figuríny hokejistů se staly předmětem zájmu turistů.

Úvodní zápas, v němž se Slováci představí proti Slovinsku. Vyprodaná hala očekává plno gólů. Pravda, Orange Arena si zaslouží zmínku: je krásná, ze všech stran prosklená. A voní novotou. Také rekonstrukce celého tohoto komplexu přišla letošní pořadatele na téměř dvě a půl miliardy korun. "Nejlepší je to pohodlí, protože nemusíte stát v zácpě," ocenil například český kouč Alois Hadamczik. Z hotelu to do kabiny mají hráči asi tři minuty pohodlnou chůzí.

Zdá se, že jen jedinou nevýhodu tato hala má: malou kapacitu. Místo optimálních 14 až 16 tisíc míst je tady jen něco přes devět. Na slovenské i české duely bude zaručeně plno. Bratislava od rozdělení Československa zažívá své první pořadatelství tak velké sportovní akce. Schválně, jestli si s ní poradí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!