Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česko - Švédsko 2:1P. Národní tým podržel Stezka, v prodloužení rozhodl Klok

Čeští reprezentanti se radují z vedoucího gólu proti Švédsku. foto: AP

Česká hokejová reprezentace má za sebou první utkání na Švédských hrách, třetím turnaji této sezony seriálu Euro Hockey Tour. Svěřenci Kariho Jalonena porazili domácí výběr 2:1 v prodloužení, rozhodující trefu obstaral obránce Lukáš Klok. Gól a přihrávku zapsal kapitán Jan Kovář, velmi dobrý výkon podal brankář Aleš Stezka.
  20:04

Vítkovický brankář měl při druhém startu za národní tým hodně práce. Celkem musel předvést devětadvacet úspěšných zákroků, nedosáhl pouze na střelu Lucase Wallmarka.

Češi během necelých jedenašedesáti minut vystřelili pouze čtrnáctkrát. K vítězství dokráčeli i díky obětavosti v defenzivě či velmi dobré práci při hře v oslabení.

Severskému soupeři oplatili porážky 1:4 a 0:4 z předchozích dvou turnajů. V tabulce celého seriálu zůstávají na druhém místě, ale jejich ztráta na Švédy už činí pouze bod.

Jan Kovář slaví se spoluhráči trefu proti Švédsku.
Vladimír Sobotka v souboji u mantinelu s Ollem Alsingem.

Z hlediska produktivity táhl reprezentační výběr především Kovář. Centr první formace otevřel skóre svou patnáctou trefou na turnaji Euro Hockey Tour, čímž se vyrovnal Petru Čajánkovi a Tomáši Rolinkovi.

V prodloužení navíc připravil rozhodující gól obránci Klokovi. Do národního týmu, za který nastoupil poprvé od nepovedeného olympijského vystoupení v Pekingu, se tak vrátil ve velkém stylu.

Start jubilejního stého turnaje Euro Hockey Tour sice přilákal slušný počet diváků, ale v Malmö Areně se i tak našla celá řada prázdných míst. Většinu zápasu provázela komorní atmosféra, švédské publikum se k hlasitému povzbuzování tradičně moc nemělo.

Hokejisté během úvodních minut fanoušky do varu zrovna nedostali. Hrálo se sice ve svižném tempu, ale místo pohledných kombinačních akcí a častých zakončení byly k vidění spíše srážky u mantinelu a oboustranně aktivní napadaní rozehrávky.

Úvodní přerušení přišlo až v čase 5:03, kdy domácí poslali kotouč na zakázané uvolnění. Šestá minuta přinesla také Stezkův premiérový zákrok, o chvíli později musel zasahovat také jeho protějšek Lars Johansson.

Lukáš Jašek si kryje kotouč před Emilem Larssonem.

Šance začaly postupem času přibývat. Od modré čáry tvrdě vypálil Petr Zámorský, z prostoru mezi kruhy se neúspěšně pokoušel prosadit Jiří Smejkal. Na druhé straně se neujal pokus Carla Klingberga ani šikovná teč Isaca Brännströma.

Velmi blízko gólu byl Libor Zábranský mladší, jehož nahození po odrazu od brusle jednoho z beků skončilo na tyči. Moc nescházelo ani ostré dělovce z levého kruhu v podání Michala Kempného, skóre se pohnulo až v osmnácté minutě, kdy na trestnou lavici usedl Jacob de la Rose.

První přesilovka utkání trvala jedenačtyřicet vteřin. Ránu Dominika Lakatoše od modré čáry ještě domácí gólman zastavil, ale na dorážku Jana Kováře, který se prosadil hned při své premiéře pod vedením Kariho Jalonena, už nedosáhl.

Jan Kovář překonává Larse Johanssona a posílá národní tým do vedení.

Byl to ale právě kapitán národního týmu, kdo chvíli po začátku prostředního dějství nabídl přesilovou hru i soupeři. Seveřané ji sehráli velmi slušně, českou branku obléhali opravdu vytrvale. Stezka vychytal Andrého Peterssona, ustál i nepřehledný závar po Brännströmově pokusu.

Čtyřiadvacetiletý útočník zkoušel štěstí i po následném vyloučení Lukáše Jaška, proti Ollemu Alsingovi vytasila jednička druhého celku extraligové tabulky pravý beton. Naopak Johansson neměl při druhém švédském oslabení téměř žádné starosti.

Krátce po skončení trestu Jonathana Pudase už se zapotil o poznání více. V devětadvacáté minutě si na zadovku Michala Kovařčíka najel Klok a nebezpečně vypálil z bezprostřední blízkosti, nedlouho poté dvakrát pálil Hynek Zohorna.

Na opačném konci kluziště ujížděl do samostatného úniku rychlonohý Pär Lindholm, jemuž zakončení na poslední chvíli zkomplikoval vracející se Pavel Pýcha. A protože Anton Lander promáchl v dobré pozici před poloprázdnou brankou, držel národní tým těsný náskok i po dvou třetinách.

Krátce po návratu hráčů z kabin o něj ale přišel. Wallmark si v čase 42:29 našel na levém kruhu kotouč po Alsingově přihrávce, nekompromisně zavěsil pod horní tyč a lehce probudil ospalé ochozy v Malmö.

Vyrovnávací trefa Švédy nakopla, najednou měla česká defenziva se zvýšenou aktivitou hráčů ve žlutých dresech velké problémy. Rychlý obrat měl na hokejce Joakim Nordström, po Zábranského zaváhání v rozehrávce musel Stezka zasahovat proti Oscaru Lindbergovi.

Národní tým se po slabší pasáži připomněl až v osmačtyřicáté minutě, kdy se přes několik protihráčů do nadějné možnosti velice šikovně prokličkoval Kovář, ale bekhendem na pohotového Johanssona nevyzrál.

Aleš Stezka v akci proti švédskému národnímu týmu.

Při domácím gólmanovi stála i trocha štěstí, po lehké teči Jiří Černocha skončil puk na tyči. Když už se zdálo, že se družina kouče Jalonena začíná vracet do zápasu, předvedl zbytečné podrážení v souboji u mantinelu Klok.

Seveřané i přes velké úsilí a několik solidních pokusů nabídnutou příležitost nevyužili. Jejich frustraci ještě umocnil Kempného neodpískaný faul vysokou holí, který finští rozhodčí Lassi Heikkinen a Riku Brander k velké nelibosti fanoušků přehlédli.

Domácí se důrazně tlačili za tříbodovým ziskem. V závěru třetí dvacetiminutovky byli jednoznačně aktivnější, ale druhý gól před koncem základní hrací doby nepřidali. A neproměněných šancí museli litovat.

Utkání doputovalo do prodloužení, které trvalo jen pětatřicet vteřin. Přečíslení tři na jednoho vyřešil Kovář s velkým přehledem, po jeho přihrávce stačilo Klokovi už jen trefit odkrytou branku.

Tabulka turnaje
1.Finsko101006:52
2.Česko101002:12
3.Švýcarsko100105:61
4.Švédsko100101:21
Švédské hry 2023
1. kolo 9. 2. 2023 19:00
zápas skončil v prodloužení
Góly:
17:57 Kovář (Lakatoš, Zámorský)
60:36 Klok (Kovář, Chlapík)
Góly:
42:30 Wallmark (Alsing, Larsson)

Rozhodčí: Riku Brander, Lassi Heikkinen - Ludvig Lundgren, Emil Yletyinen. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 29:12. Počet diváků: 5132

Přejít na on-line reportáž