Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejisté se sešli bez nemocného Ondřeje Kašeho, nahradil ho Adam Najman

Trénink české hokejové reprezentace na Švédské hry, Trenér Radim Rulík udílí pokyny svým svěřencům. foto: ČTK

Čeští hokejisté začali v pražské Sportovní hale Fortuna přípravu před Švédskými hrami bez nemocného útočníka Ondřeje Kašeho z Litvínova. V nominaci jej nahradil Adam Najman z Liberce. Duo gólmanů Jakub Málek a Šimon Zajíček doplnil do přípravy Daniel Král z Liberce.
  19:42aktualizováno  20:41

Osmadvacetiletý Kaše chyběl v dresu Litvínova v nedělním utkání v Liberci a podobně jako na předešlých turnajích v listopadu na Karjale a v prosinci na Švýcarských hrách s ním kouč Radim Rulík nemůže počítat. Na debut v národním týmu si tak útočník s bohatými zkušenostmi z NHL v barvách Anaheimu, Bostonu, Toronta a Caroliny bude muset počkat.

„Včera jsem viděl, že Ondra není v sestavě, během toho zápasu Liberec - Litvínov mi volal, že má chřipku, takže jsem na to nějak zareagoval. Spojil jsem se s Adamem Najmanem, že bych byl rád, aby dorazil na dnešní trénink. S tím, že je varianta, že s námi odcestuje i na turnaj, ale že mu to potvrdím až dnes,“ řekl Rulík novinářům.

Kašemu totiž nechal ještě prostor, ale nakonec se musel jeho služeb vzdát. „Byl jsem s Ondrou domluvený, že do dneška ještě počkáme, zda se to nějakým způsobem nezlepší. Kdyby mohl na zítřejší trénink, tak bychom ho určitě brali, ale když mi dneska řekl, že se necítí dobře, tak to padlo. Chceme stoprocentně zdravého hráče,“ prohlásil Rulík.

Trénink české hokejové reprezentace na Švédské hry. Zleva obránce Jan Košťálek, útočník Jan Kovář a brankář Šimon Zajíček.

Teď už bude mít možnost případně Kašeho zařadit až do přípravy před mistrovstvím světa v Praze, ale nepovažuje to za komplikaci. „Bude samozřejmě záležet na závěru sezony a na tom, jak na tom bude zdravotně, ale celá ta sezona je v takovém duchu, že to zdraví úplně pevné nemá. Nicméně ta chřipka, u té každý ví, že to tady je. Tohle období přináší tyto virózy. A ani hokejistům se to nevyhne,“ řekl Rulík na adresu hráče s 258 zápasy v základní části NHL a dalšími 31 v play off.

Najman byl jedním z hráčů, kteří byli připravení, pokud by někdo onemocněl nebo se zranil. „Je to univerzální mladý hráč. Myslím, že v poslední době je ve velmi dobré formě, takže se domnívám, že jeho nominace je oprávněná,“ dodal Rulík.

Český tým trénoval ve složení: Kempný, M. Jandus, Košťálek, Hájek, Zámorský, F. Král, Gazda, Pyrochta, Hovorka, J. Galvas - Radil, Jan Kovář, Rychlovský - M. Růžička, Jašek, D. Voženílek - A. Najman, D. Kaše, Š. Stránský - O. Beránek, R. Horák, Bambula - Flynn, M. Kovařčík, O. Kovařčík.

Stejně by měly být složené i jednotlivé formace pro zápasy. „V sobotu a neděli máme zápasy od 12 hodin, takže tam se trénovat už nebude, poslední trénink tak bude v pátek po čtvrtečním utkání, ale to už nebude v takové intenzitě jako dnes. Spíš se trošku zpotit a vyjezdit ten první zápas před těmi víkendovými duely,“ uvedl Rulík.

Národní tým bude trénovat v Praze i v úterý a ve středu, kdy odpoledne odletí do Karlstadu. Do turnaje vstoupí ve čtvrtek duelem proti domácímu Švédsku. O dva dny později čeká Rulíkův výběr utkání s Finskem a v neděli změří síly se Švýcarskem. V tabulce Euro Hockey Tour jsou Češi druzí o bod za Švédskem.

Nominace českých hokejistů

na Švédské hry (8.-11. února)

Brankáři: Šimon Zajíček (Litvínov; 0 zápasů), Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.; 2).

Obránci: Libor Hájek (9 zápasů/1 branka), Jan Košťálek (oba Pardubice; 29/5), Daniel Gazda (Kometa Brno; 6/1), Mikuláš Hovorka (České Budějovice; 2/0), Michal Kempný (Sparta Praha; 80/10), Filip Pyrochta (Mladá Boleslav; 27/0), Petr Zámorský (Plzeň; 82/2), Jakub Galvas (Malmö/Švéd.; 21/4), Martin Jandus (Kärpät Oulu/Fin.; 11/0), Filip Král (Pelicans Lahti/Fin.; 6/0).

Útočníci: Oscar Flynn (4/0), Adam Najman (4/0), Jakub Rychlovský (oba Liberec; 2/1), Michal Kovařčík (14/0), Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.; 6/1), Jan Bambula (Olomouc; 3/0), Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 47/6), Roman Horák (Sparta Praha; 69/13), David Kaše (Litvínov; 10/3), Lukáš Radil (Pardubice; 80/18), Martin Růžička (49/8), Daniel Voženílek (oba Oceláři Třinec; 16/4), Lukáš Jašek (Oskarshamn/Švéd.; 13/1), Jan Kovář (Zug/Švýc.; 150/37), Šimon Stránský (Ilves Tampere/Fin.).

Autoři: ,