Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Švédsko si upevnilo třetí místo, zdolalo Slovinsko 2:0

Sport

  18:41
STOCKHOLM - Hokejisté Švédska vyhráli na mistrovství světa nad Slovinskem 2:0 a upevnili si třetí místo v základní skupině ve Stockholmu. Nováček elitní kategorie Slovinsko je naopak blízko sestupu, který už by mohla odvrátit jen výhra svěřenců Matjaže Kopitara nad Kanadou a porážky Dánska s Běloruskem i Švédskem.

Švédové se radují z branky do sítě Slovinska. foto: Reuters

Švédové se proti Slovinsku ale dlouho trápili podobně jako v pátek Češi. V úvodu při vyloučení Panceho nevyužili šance Järnkrok a Thörnberg, gólman Gračnar pak zasáhl i při Lindbergově střele a Landeskogově dorážce.

Slovinci ale byli také nebezpeční a v 11. minutě se vyznamenal při Tičarově šanci brankář Enroth.

Vše o hokejovém MS 2013

Další možnost Tří korunek nevyužil v 26. minutě osamocený Lundqvist, ale vzápětí už švédští fanoušci ve vyprodané hale Globen slavili vedení. Z levého kruhu prostřelil slovinského gólmana Landeskog.

V 34. minutě při Kovačevičově vyloučení nejdříve vypálil Gustafsson a vzápětí ujel v oslabení Robar, ale Enroth svůj tým opět podržel. Další příležitost na vyrovnání měl Goličič.

Náskok pojistili Švédové ve 44. minutě, kdy se při trestu Davida Rodmana po Hjalmarssonově přihrávce zpoza branky prosadil Pettersson. Slovinci na brankáře Enrotha recept nenašli a gólman Buffala si díky 21 úspěšným zákrokům připsal první čisté konto na turnaji.

Poslední zápas čeká Švédsko v úterý večer proti Dánsku a už bude vědět, co pro něj bude výsledek znamenat pro nasazení pro čtvrtfinále.

Švédsko - Slovinsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Landeskog (Fransson, Granberg), 43. Pettersson (S. Hjalmarsson, Fransson). Rozhodčí: Baluška (SR), Piechaczek (Něm.) - DeHaen (Fr.), Valach (SR). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 12.500.

Švédsko: Enroth - E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson, Fälth, S. Kronwall - Pettersson, Lundqvist, Thörnberg - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Lindberg, Landeskog - Jämtin, Järnkrok, Danielsson. Trenér: Pär Marts.

Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tošič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Koren - Pance, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....