Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čtyři týmy, žádní Češi ani Rusové. NHL řeší formát nového Světového poháru

Český útočník David Pastrňák se zkouší prosadit mezi americkými soupeři v utkání Světového poháru. foto: Reuters

Hokej už dlouhých sedm let zoufale postrádá velkou mezinárodní akci. Prestižní turnaj, na kterém se sejdou nejlepší z nejlepších. Vše nasvědčuje tomu, že fanoušci se v dohledné době dočkají. NHL plánuje uspořádat na začátku roku 2025 další Světový pohár. Podle informací ze zámoří by se ale mělo hrát bez Čechů.
  10:34

Zdroje televizní stanice ESPN hovoří jasně. Vedení zámořské soutěže původně zvažovalo i variantu se šesti účastníky, ale nyní se zdá, že turnaj se bude týkat jen čtyř týmů.

Kvůli pokračující vojenské invazi na Ukrajině by podle očekávání měli chybět Rusové. „Jde o komplikovanou situaci, ale nejspíš se nezúčastní. Ostatní země je tam nechtějí,“ prohlásil Marty Walsh, nový šéf hráčské asociace NHLPA.

Na akci, která s největší pravděpodobností ponese jiný název než Světový pohár, by si měly zahrát Kanada, Spojené státy americké, Švédsko a Finsko.

Zatím jde o neoficiální informace, jednání stále pokračují. „Víc zatím nemohu říct, ale mezinárodní turnaj na únor roku 2025 skutečně chystáme,“ potvrdil Bill Daly, druhý nejvýše postavený muž v NHL.

Pokud se spekulace potvrdí, národní tým ostrouhá. Před sedmi lety vypadl na Světovém poháru ve skupině, po porážkách s Kanadou (0:6) a výběrem Evropy (2:3 po prodloužení) si poradil alespoň s Američany (4:3).

„Uvidíme, jak to dopadne. Ale Čechy je důležité na takovém turnaji mít,“ prohlásil v podcastu 32 Thoughts jeden z předních zámořských novinářů Elliotte Friedman.

V jeho vyjádření zřejmě hrálo jistou roli zohlednění historického hlediska. Český hokej byl v minulosti nedílnou součástí předních hokejových událostí, ale jeho renomé ve světě poslední dobou klesá.

Už nepatří mezi velmoce. Pokud by na plánovaném turnaji mohli nastoupit jen hráči z NHL, reprezentace by měla problém vůbec poskládat kompletní soupisku.

Především obránci jsou momentálně nedostatkovým zbožím, do nové sezony NHL zatím naskočili jen čtyři. Jen hrstka českých hokejistů má navíc ve svých mužstvech klíčovou roli.

Ale dovedete si představit sešlost nejlepších hokejistů světa bez hvězdného útočníka Davida Pastrňáka?

„A nejde jen o něj, skvělí hráči jsou i v Německu, Švýcarsku či Dánsku. Třeba Leon Draisaitl nebo Roman Josi by na takové akci opravdu měli být,“ poznamenal Friedman.

Jediné řešení spočívá v rozšíření počtu účastníků na šest a v povolení startu výběru, v němž se hokejisté z opomenutých zemí budou moct spojit dohomady.

Zařazení týmu Evropy, který podlehl ve finále Kanadě, vyvolalo v roce 2016 řadu diskuzí a protichůdných názorů. Světového poháru se tehdy zúčastnil i severoamerický výběr do třiadvaceti let.

Do slavícího klubka kanadských hokejistů přijíždí Drew Doughty. Kanaďané právě získali Světový pohár.

Friedman tvrdí, že vedení NHL tuto variantu ještě úplně nezavrhlo, ale spíš s ní nepočítá. Preferuje soupeření čtyř hokejových velmocí, formát akce zatím zůstává nejistý.

Podle zdrojů televizní stanice Sportsnet by turnaj mohl začít zámořským (Kanada vs USA) a evropským (Švédsko vs Finsko) dvojzápasem. Vítězové, o nichž by v případě jedné výhry na každé straně mohl rozhodnout rozdíl ve skóre, by se poté v semifinále střetli s poraženými. Následovalo by finále, možná i duel o bronz.

Rovněž není jasné, zda by se celá akce konala v Severní Americe. Švédové a Finové by se údajně mohli potkat v Evropě.

„NHL Global Series ve Stockholmu ukázala, že to má smysl,“ připomněl Friedman čtyři zápasy z uplynulého týdne, které se v Avicii Areně těšily velkému zájmu fanoušků.

Hlavní představitelé zámořské soutěže věří, že největší hokejové hvězdy se představí i na zimních olympijských hrách v Miláně a Cortině d’Ampezzo v roce 2026.

„Spolupracujeme s hráčskou asociací, řešíme to. Doufáme, že jednání povedou k úspěchu, ale stále nejde o hotovou záležitost. Poté bychom chtěli oba turnaje pravidelně střídat,“ prohlásil Daly.

Další Světový pohár by se tedy mohl konat v roce 2028. „V takovém případě už bychom měli na všechno více času,“ uvedl šéf nejlepší hokejové ligy světa Gary Bettman.

Také on si uvědomuje, že v preferovaném formátu by NHL opomenula řadu skvělých hokejistů včetně Pastrňáka, Draisaitla a dalších: „Ale nejsem si jistý, jestli s tím teď zvládneme něco udělat. Možná najdeme řešení až postupem času.“