Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Švýcaři padli až v prodloužení. Kanada vyhrála skupinu

Sport

  16:42aktualizováno  19:14
KOŠICE/PRAHA - Přímý souboj o první místo ve skupině B vyhrála Kanada nad Švýcarskem 4:3 po prodloužení. Dlouho vyrovnaný zápas měl i dramatickou koncovku. V 57. minutě vystřelil Kanadě vedení Stewart, ale minutu před koncem poslal utkání do prodloužení Švýcar Ambühl. O bodu navíc rozhodl šestačtyřicet vteřin před čtvrtou sirénou rozhodl Pietrangelo.

Kanada - Švýcaři. foto: ČTK

Hokejisté Kanady zatím šampionátem procházeli bez problémů, z prvních dvou zápasů měli plný počet šesti bodů a skóre 13:2, zatímco Švýcaři se v úvodu turnaje trápili s Francouzi (vyhráli v prodloužení) a následně porazili 4:1 Bělorusy.

Ve vzájemném souboji o prvním místo ve skupině B se však hráči ze země Helvétského kříže rozjetého soka nezalekli a ve 13. minutě zužitkoval jejich mírnou převahu a kvalitnější šance Diaz.

Švýcaři zažili horké chvíle až v polovině utkání. Nejprve kanadský tvrďák Phaneuf sestřelil Mosera tak, že se pro švýcarského útočníka chystala nosítka. Moser se nakonec zvedl z ledu bez pomoci, ale zamířil si to rovnou na ošetřovnu.

Na konci 32. minuty už bylo vyrovnáno. Učebnicový kanadský důraz na brankovišti předvedl talentovaný Eberle - 1:1.

Kanada.

Drtivý tlak Kanady navíc na konci druhé dvacetiminutovky vygradoval vlastním gólem. Z Tavaresovy hole odpálil kotouč do vlastní sítě Trachsler.

Ve třetí třetině Kanada toužila utkání rozhodnout ve svůj prospěch, ale dlouho se jí to nedařilo. Až v 57. minutě přiklonil misky vah na kanadskou stranu Stewart, ale Švýcaři se nevzdali.

V čase 58:38 zůstal mezi kruhy nepokrytý Ambühl a střelou pod lapačku vyrovnal!

Dlouho se zdálo, že prodloužení vítěze nerozluští. Hrál se vyrovnaný opatrný hokej bez zásadnějších chyb. Ale šestačtyřicet sekund před koncem přišlo menší zaváhání Švýcarů. Tlak na branku soupeře zakončil střelou "pod víko" Pietrangelo a Kanada se mohla radovat z bodu navíc, tudíž i vítězství ve skupině.

Mistrovství světa v ledním hokeji

Skupina B (Košice): Kanada - Švýcarsko 4:3 v prodl. (0:1, 2:0, 1:2 - 1:0).
Branky a nahrávky: 32. Eberle (E. Kane), 37. Tavares, 57. Stewart (Zajac), 65. Pietrangelo (Zajac) - 13. Diaz (Stancescu, Lemm), 49. Du Bois (Sbisa, Gardner), 59. Ambühl (Vauclair). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Gebauer (všichni ČR), Terho (Fin.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 7214.

Skupina A (Bratislava): Slovinsko - Německo 2:3 sn (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0).
Branky a nahrávky: 5. Jeglič (Sabolič, Robar), 29. Tičar (Sabolič) - 36. Wolf (Rankel, Hospelt), 46. Schütz (Krueger, Gogulla), rozhodující nájezd Hördler. Rozhodčí: Baluška (SR), Olenin (Rus.) - Carnathan (USA), Tillerkvist (Švéd.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 8010.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....