Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Švýcarsko - Česko 2:1 po nájezdech. Neúspěšné repete, hokejisté na šampionátu poprvé padli

Kevin Fiala překonává v nájezdech Lukáše Dostála. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale tentokrát čeští hokejisté prohráli. Jejich prvním přemožitelem na domácím mistrovství světa se v pondělí večer stali Švýcaři, jimž dvoubodové vítězství 2:1 v závěrečné dovednostní soutěži vystřelil útočník Philipp Kurashev.
  22:18aktualizováno  23:59

Asi nejvýraznějším mužem vyrovnané tuhé bitvy se ale stal někdo jiný než autor vítězného nájezdu. Kevin Fiala. Syn českých rodičů se lehce předčasně stal otcem, jen krátce si orazil po pondělním příletu, trenéři ho kolem třetí odpoledne dopsali na poslední volné místo na soupisce.

A ve večerním duelu se forvard Los Angeles ihned prosadil. V nájezdech si zpomalil před gólmanem Lukášem Dostálem, který po startu s Finy opět dostal důvěru, a na patkách bruslí zavěsil.

Švýcarsko vs. Česko 2:1N

Online reportáž

Znovu skvěle chytajícího klidného strážce domácí branky překonal už ve 14. minutě dokonale přesným zakončením do horního růžku, kdy potrestal špatné rozestavení obrany národního týmu a proměnil přesilovou hru.

Početní převahy obstaraly jediné dvě branky v základní hrací době. Švýcaři využili už sedmou na turnaji po Červenkově přísně odpískaném faulu.

Ještě zvláštněji působil verdikt z 34. minuty. Na trestnou lavici putoval Matěj Stránský, jenž podle rozhodčích podrazil Bertschyho. Aniž by se ho viditelně dotkl.

Podívejte se na sestřih z utkání MS mezi Švýcarskem a Českem:

Jakmile se ovšem oslabení nachýlilo ke konci, svěřenci Radima Rulíka se nakopli. Ospalý pomalý výkon bez větších šancích zlomila šarvátka před Dostálem. V ní se nejvíce angažovali obránce Rutta s útočníkem Beránkem. První jmenovaný si při čištění brankoviště vzal do parády Niederreitera.

Ten druhý pak za brankou přetáhl dres přes hlavu další zámořské posily Kurasheva.

Pět sekund na to hned po buly fauloval Siegenthaler. A zrovna Stránský v převaze vypálil přesně na přední tyč. Na osmý pokus se hokejisté konečně dočkali první úspěšné přesilovky. Kubalík se najednou dvakrát ocitl ve slibné pozici, obě tutové šance ale zazdil střelami vedle.

Šarvátka před českým brankářem Dostálem:

Na reprezentantech alpské země nebylo znát, že by za sebou měli nečekaně náročný duel, který v neděli večer svedli s Rakušany. Zákroky sbíral hlavně Dostál, po ztrátě Sedláka a podklouznutí Kundrátka střílel osamocený všudybyl Kurashev nad.

Na druhé straně Genoni špatně rozehrál přímo k Flekovi, jeho pokus ale včasným skokem lapil. Za chvíli se v mezikruží zjevil Stránský, těsně přestřelil.

Trenér Radim Rulík diskutuje s hráči během utkání proti Švýcarsku.

Bylo zřejmé, že rovnocennou partii rozsekne jediná branka. Znovu 17 413 fanoušky napěchovaná O2 arena se jí přes dohled prezidenta Pavla a jeho chotě nedočkala. A to ani v intenzivním prodloužení, které drásalo nervy většině přítomných.

Dílčí střetnutí o co nejlepší výchozí postavení pro čtvrtfinále tak rozhodují nájezdy. Kaše tentokrát zkouší místo oblíbeného blafáku zakončit z forhendu, ale pálí jen do Genoniho, Červenka namísto horního růžku míří mezi nohy, také nepochodí.

Jedinou trefu obstará skvěle hrající Stránský, proti Kurashevovi s Fialou je to ale málo a Rulíkova družina kouše první porážku na domácím MS.

Kevin Fiala se raduje z branky proti Česku se spoluhráčem Philippem Kurashevem.

Na tohohle protivníka během velkých akcí zkrátka nedaří. Tým pod vedením dlouholetého kouče Patrika Fischera porazil Čechy i na předchozích dvou světových šampionátech a vyřadil jej rovněž z olympijských her v Pekingu.

Teď po nejistotě proti Norům a zmíněném utrápeném výkonu nedal znát únavu a prvním solidním výkonem uzmul post lídra ve skupině A.

Češi spadli na čtvrtou příčku, ze silných mužstev už je však čeká pouze Kanada na závěr. Start domácího vrcholu sezony tak s šesti získanými body mohou v poklidu označit za úspěšný.

MS 2024
13. 5. 2024 20:20
Švýcarsko : Česko 2 : 1N
(1 : 0, 0 : 1, 0 : 0, 1 : 0)
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:00 P. Kurashev, 65:00 K. Fiala
Nájezd neproměnil: 65:00 R. Josi, 65:00 R. Loeffel, 65:00 S. Andrighetto
Nájezdy:
Nájezd proměnil: 65:00 M. Stránský
Nájezd neproměnil: 65:00 J. Flek, 65:00 R. Červenka, 65:00 D. Tomášek, 65:00 O. Kaše

Rozhodčí: A. Ansons, A. Schrader - O. Durmis, A. Nyqvist

Vyloučení: 5:6, Využití: 1:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 23:25, Počet diváků: 17 413

Přejít na on-line reportáž

Základní skupina A

1.Švýcarsko3210013:88
2.Finsko3201012:27
3.Kanada220009:36
4.ČESKO311108:56
5.Dánsko210016:63
6.Rakousko200026:110
7.Norsko300036:150
8.Velká Británie200022:120
Autor: