Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sýkora představil Stanleyův pohár i v Plzni a zahrál si v exhibici

Sport

  20:20
PLZEŇ - Svého odchovance a útočníka Petra Sýkoru přivítala dnes vpodvečer hlasitým křikem hokejová Plzeň v místní ČEZ Areně. Slavný hokejista necelým dvěma tisícovkám lidí ukázal Stanleyův pohár, který získal v dresu Pittsburgh Penguins.

Sýkora s pohárem v Plzni. foto: ČTK

 Plzeňané trofej spatřili přesně v den, kdy jejich hokejový klub slaví 80 let vzniku. U té příležitosti uspořádal utkání legend plzeňského hokeje a české reprezentace. Utkání skončilo vítězstvím Plzně 5:3.

Sýkora si užívá podobné chvíle s pohárem po devíti letech. Tehdy se radoval z vítězství v NHL v dresu New Jersey. "Dnes si ho ale užívám daleko víc, tehdy jsem si jako hodně mladej myslel, že pohár budu vyhrávat každý rok.

Ve třiatřiceti vím, že to byl splněný sen vyhrát ho znovu," řekl. Jen pro sebe prý měl pohár jen na několik málo hodin, kdy kolem něj doma v bytě s malým synkem hráli hokej. "Program je strašně hektický, a to tak, že už se těšíte, až jim ho (pohár) vrátíte," dodal.

Nejslavnější klubovou trofej na světě představil už v sobotu v Brně, odkud pochází jeho žena Renata.

Oslava v Plzni, kde byl hokejový klub založen v roce 1929 jako odbor ledního hokeje při Viktorii Plzeň, odstartovala ve 14:00 před halou programem pro děti. V aréně začala o tři hodiny později. Součástí bylo exhibiční utkání legend. Diváci viděli zápas s upravenými pravidly na třikrát 15 minut. Hrálo se bezkontaktně, se zákazem střílet golfovým úderem, vylučování nahradila trestná střílení.

Za Plzeň oblékli dres mimo jiné Bohuslav Ebermann, Zdeněk Schejbal, Milan Razým, Josef Řezníček, ale i Jaroslav Špaček, Petr Sýkora či generální manažer, kapitán a majitel hokejové Plzně Martin Straka. Tomu lidé aplaudovali ve stoje zejména za to, že před několika týdny klub zachránil, když odkoupil 70 procent podílu. Proti nastoupili Jiří Hrdina, Richard Žemlička, Jiří Veber, Jaroslav Benák a další.

O přestávkách klub fanouškům představil i čtyři desítky největších osobností své historie. Ta se začala psát v roce 1929, toto datum také klub nyní nese ve svém názvu jako HC Plzeň 1929. Na nadcházející sezonu se Sýkora připravuje s brněnskou extraligovou Kometou. Útočník se ovšem netají tím, že by rád v NHL i po 13 sezonách zůstal.

Autor: