Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Taháky NHL: Crosby a nový tým Flyers

Sport

  19:00
PRAHA - Nebude to jenom o Jaromíru Jágrovi, třebaže na něj Česko upne největší pozornost. Ale slavná NHL letos nabízí i jiné taháky. LN vybraly ty, jež mají fanouška zaujmout nejvíce. Show hokejových hvězd startuje – a znovu je se na co těšit. Opravdu.

Pittsburgh Penguins, Sidney Crosby foto: Reuters

Obrozená Philadelphia. Samozřejmě, Jágr je za oceánem žhavé téma, jenže v Americe jsou zvědaví, jak si povede celá Philadelphia Flyers. Tvrdou hru vyznávající tým, jenž kvůli bujarým večírkům vyměnil své dvě velké hvězdy, přitáhl několik nových tváří včetně Ilji Bryzgalova. Ten je s 10 miliony dolarů jednoznačně nejlépe placeným gólmanem soutěže.

Jaký Crosby se vrátí? Už je to 10 měsíců, co kanadský supertalent Sidney Crosby sehrál svůj poslední zápas. Od té doby se vypořádává s následky otřesu mozku. Kapitán Pittsburghu týdny trénuje, jeho návrat se nejspíš opravdu blíží. Ovšem se zásadní otázkou: Bude stejně dobrý jako dřív?

Ožije Ovečkin? Hlavní Crosbyho rival Alexandr Ovečkin platí možná za nejlepšího hráče vůbec, v poslední sezoně se ale spíše trápil. Teď je obávaný kanonýr znovu plný chuti dostát své pověsti. A nemá ho v tom zastavit ani nešťastné úmrtí v rodině, kvůli kterému narychlo odletěl do Ruska.

Winnipeg na scénu. Američtí fanoušci v ironii žertují, že je to stále jen přestrojená Atlanta, odkud se hokej přestěhoval do Winnipegu. Avšak přece jen – nové kanadské město je v NHL vždy vítaným kořením. V létě natěšení příznivci Jets skoupili permanentky během pár hodin, na první trénink přišly až čtyři tisícovky lidí. V brance má navíc chytat Ondřej Pavelec.

Češi jako noví lídři. Mají pomoci svým novým týmům – hlavně na nich budou kluby stavět. Letní přestupový trh se týkal i českých posil: Martin Havlát za San Jose, Tomášové Fleischmann na Floridě, Kaberle v Carolině či Vokoun ve Washingtonu. Posledně jmenovaný gólman má jednu z posledních šancí na Stanley Cup.