Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Tampa konečne vyhrála, zářil Prospal

Sport

  10:13
NEW YORK - Hokejisté Tampy Bay se v šestém utkání nové sezony NHL konečně dočkali prvního vítězství. V úterním duelu porazili Atlantu 3:2 v prodloužení a zásluhu na tom měl i český útočník Václav Prospal, který vstřelil druhý gól Lightning. Na první branku přihrál Radim Vrbata, rozhodující gól obstaral v druhé minutě nastavení v přesilové hře Vincent Lecavalier.

Václav Prospal, nejproduktivnější Čech uplynulého ročníku NHL. foto: Lidové noviny

Hráči Tampy si cestu za premiérovou výhrou pořádně zkomplikovali. Po dvou třetinách vedli 2:0, jenže v třetím dějství o náskok přišli. O vyrovnání se postaral pouhých 36 sekund před koncem při hře bez brankáře Todd White.

Domácí tak vysvobodil až Lecavalier, jenž v prodloužení potrestal faul Bryana Littlea. "Vůbec jsem nemířil, prostě jsem vystřelil a doufal, že to tam spadne," řekl ke své vítězné trefě Lecavalier.

Z prvního vítězství se konečně mohl radovat také nový trenér Lightning Barry Melrose. "Mohlo to být trochu jednodušší, třeba 7:0 nebo tak něco. Ale samozřejmě jsem moc rád. Je to pro nás důležitá výhra, zvlášť když jsme promarnili vedení 2:0," konstatoval Melrose.

Jeho svěřenci prohráli předchozích pět duelů o jedinou branku, a když White v poslední minutě třetí třetiny vyrovnal na 2:2, na střídačce zavládla chmurná nálada. "Vidíte ty sklopené hlavy a svěšená ramena, nebyl to příjemný pohled," přiznal Melrose. "Když vedete 2:0, nechcete zápas dostat do prodloužení. Ale naštěstí jsme se po vyrovnání nesložili a dál věřili, že vyhrajeme," doplnil Lecavalier.

O tom, jak je důležité mít v týmu šikovné mladíky, se znovu přesvědčili v Columbusu. Blue Jackets na domácím ledě porazili Vancouver 4:2 i díky dvěma asistencím českého nováčka Jakuba Voráčka, vítězný třetí gól vstřelil další zelenáč Derek Dorsett. Jednadvacetiletý kanadský útočník si tak připsal premiérový gól v NHL. "Před patnácti lety jsem snil o tom, že budu dávat góly v NHL. A teď je to realita," uvedl Dorsett, jenž v 35. minutě zvýšil na 3:1.

Vancouver v Columbusu zakončil šestizápasovou sérii na hřištích soupeřů, přičemž si připsal třetí porážku za sebou. Canucks se museli obejít bez trojice zraněných opor: obránce Samiho Sala (třísla) a útočníků Darcyho Hordichuka (koleno) a Pavla Demitry (žebra). "Celý výjezd samozřejmě nedopadl podle našich představ," řekl trenér Vancouveru Alain Vigneault.

"Ale stále jsme v procesu hledání optimální sestavy. Musíme ještě na některých věcech zapracovat." Ani gól Davida Krejčího v penaltovém rozstřelu nepomohl hokejistům Bostonu k úspěchu v Buffalu. Krejčí na konci třetí série samostatných nájezdů vyrovnal na 1:1, jenže vítězství 3:2 nakonec stejně získali Sabres díky trefě Thomase Vaneka v páté sérii, na kterou už Bruins nedokázali odpovědět.

Boston může porážka mrzet dvojnásob, ztratil totiž dvougólové vedení a navíc spálil řadu dalších slibných šancí. Hrdinou večera se stal brankář Buffala Ryan Miller, který předvedl několik akrobatických zákroků a s 30 zásahy byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Jeho tým se ocitl pod tlakem především v první třetině, kdy byl v jednu chvíli poměr střel 2:14 v neprospěch Sabres.

Miller ale v úvodní dvacetiminutovce kapituloval pouze jednou. "Podržel nás, když jsme to nejvíc potřebovali, a dodal týmu sebevědomí," pochválil brankáře trenér Lindy Ruff, jehož tým si připsal páté vítězství z úvodních šesti zápasů. "Ryan chytal neuvěřitelně," řekl střelec vítězného nájezdu Vanek. "Byl absolutně fenomenální," doplnil další útočník Buffala Jason Pominville.

DNEŠNÍ ZÁPASY NHL:
Buffalo - Boston 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 34. MacArthur, 46. Stafford (Špaček), rozh. nájezd Vanek - 11. Wideman, 32. Kessel. Střely na branku: 30:32. Diváci: 18.334.

Toronto - Anaheim 2:3 po sam. nájezdech (0:2, 1:0, 1:0 - 0:0)
Branky: 29. a 60. Antropov (na první Kubina) - 5. Beauchemin, 10. Parros, rozh. nájezd Selänne. Střely na branku: 38:21. Diváci: 19.222.

Calgary - Washington 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky: 22. Iginla, 23. Lombardi - 5. S. Fjodorov. Střely na branku: 28:31. Diváci: 19.289.

Tampa Bay - Atlanta 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky: 8. Recchi (Vrbata), 34. Prospal, 62. Lecavalier - 47. C. Armstrong, 60. White. Střely na branku: 38:33. Diváci: 13.922.

Columbus - Vancouver 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Branky: 3. Chimera (Voráček), 7. Huselius (Voráček), 35. Dorsett, 60. Nash - 8. Wellwood, 46. Bieksa. Střely na branku: 32:25. Diváci: 12.057.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!