Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Tápající Spartu čeká Slavia

Sport

  14:53
PRAHA - Bude to jedno z nejdůležitějších derby, říká před dnešní hokejovou dohrávkou holešovický manažer Bříza. Hokejovou Spartu dusí splín. Mužstvo nabité hvězdami tápe, prohrálo posledních pět extraligových zápasů.

Růžičkův soubor je favoritem. foto: Lidové noviny

„Doléhá to na každého,“ přiznal sparťanský kapitán David Výborný. Místo vtípků a legrácek padá na holešovický led temný mrak chmur a pochybností. „Kdybych věděl, proč prohráváme, tak by tomu tak nebylo,“ povídal stroze Výborný.

V tomto rozpoložení přivítá dnes Sparta rozjetou Slavii (18.00, ČT 4), která vede extraligovou tabulku a má po šestnácti odehraných kolech o šestnáct bodů více než Sparta.

„Pro nás to bude jedno z nejdůležitějších derby za poslední dobu,“ přiznává generální manažer Petr Bříza. „Už není čas na diskuse, je potřeba vyhrát na ledě.“ Hlavně proplout tenhle jez V zákulisí už se začíná šeptat o tom, že pozice trenéra Františka Výborného, který dovedl tým třikrát k mistrovskému titulu, není tak pevná jako dřív.

„Tohle teď není na pořadu dne. Jsme nespokojeni s výsledky, ale jsme nyní před nějakými peřejemi a chceme hlavně proplout tenhle jez,“ tvrdí však rezolutně Bříza. A možný kandidát Josef Jandač, jehož jméno při spekulacích zaznívá, také jakékoli angažmá popírá. „Teď jsem se vrátil z inspekční cesty po Rusku a o ničem nevím,“ říká muž, který v posledních letech úspěšně vedl České Budějovice a nyní působí jako asistent Vladimíra Růžičky u reprezentačního výběru. „Se svazem mám smlouvu ještě na dva roky a určitě ji hodlám dodržet.“ Myšlenky na odchod nechová v hlavě ani kouč Výborný. „Je pravda, že na střídačce si kolikrát člověk říká, co tady dělá, že to nemá cenu. Sparta je ale můj klub a sám neodejdu,“ prohlásil rezolutně zkušený kouč. „Sivek (šéf klubu) mě přišel uklidnit. Abych nebláznil. Protože ví, co se ve mně děje.“

Slavia je na koni
Proti Slavii to ale dnes budou mít sparťané velice těžké. Růžičkův soubor šlape a s náskokem vede nejvyšší hokejovou soutěž. „Chci vyhrát každý zápas a nepřemýšlím nad tím, že by se tím Sparta dostala ještě hlouběji,“ mávl rukou Růžička. „Podle mého se Sparta rozehraje. Přeju jí to. Ale až v pátek,“ usmál se slávistický trenér.

Sparťanské sebevědomí by mohl pozvednout slavnostní ceremoniál před začátkem utkání, kdy ke stropu vystoupá číslo 13 na počest Richarda Žemličky.

„Už si nesmíme dovolit hazardovat s důvěrou fanoušků. To se pak těžko nahrazuje,“ varuje Bříza.

Podle něj mužstvo zaostává hlavně v defenzivní činnosti. „Je to o přístupu celého mužstva k bránění. Musíme hrát s maximálním nasazením a každý musí odvést tu malou černou práci,“ nabádá Bříza.

„Atmosféra je taková, jaká je. Není to příjemné, ale každý se s tím musí vypořádat sám,“ míní David Výborný. „Je jedině dobře, že hrajeme proti Slavii. Na silném mužstvu se můžeme chytit,“ doufá sparťanský kapitán.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...