Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Televize chystá pro MS 'trik Arabela'

Sport

  8:39
PRAHA - Padesát let poté, co čeští diváci poprvé sledovali hokejové mistrovství světa na obrazovkách v přímém přenosu, se mohou fandové v příštích více než dvou týdnech těšit na rekordní porci přenosů ze šampionátu ve Švýcarsku.

Největším tahákem je samozřejmé Jágr. foto: ČTK

Česká televize připravuje z Bernu a Curychu 26 přímých zápasů na ČT 2, sedm na ČT 4 a dva ze záznamu. Autor projektu vysílání z mistrovství světa Robert Záruba, jinak též šéfkomentátor redakce sportů ČT, navíc prozradil, že se ve vysílání chystá novinka pracovně nazvaná „trik Arabela“.

„Spíše by se k tomu hodilo říct Vigův plášť, ale zatím tuhle záležitost nechci moc upřesňovat,“ tvářil se Záruba při pondělní tiskové konferenci tajuplně.

Hokejové přenosy budou ze Švýcarska komentovat dvojice Robert Záruba – Martin Hosták a Michal Dusík – David Pospíšil.

Šetří se, studio v Praze VBernu a Curychu budou připraveni další tři reportéři a tradiční Studio MS tentokrát v Praze budou řídit Petr Vichnar s Jiřím Hölzlem. Zmíněná dvojice si hodlá zvát devět expertů, kupříkladu Josefa Zajíce, Pavla Richtera, Roberta Kyselu či Jiřího Králíka.

„Chceme spořit,“ vysvětlil šéf sportovního oddělení ČT Otakar Černý, proč studio tentokrát zůstane v Praze. „Tahle úspora ale rozhodně nebude na úkor výsledného dojmu,“ sliboval.

„Kdybychom studio měli ve Švýcarsku, tak by se ,trik Arabela‘ nedal použít,“ pokračoval v tajemné tónině pro změnu Vichnar.

Záruba, mířící již na osmnáctý světový šampionát v jedné řadě, si pochvaloval, že experti, kteří by měli přenosy svými postřehy osvěžovat, se kvalitativně stále zlepšují. „Je až neuvěřitelné, jak se zlepšují a dokážou vtáhnout diváky do děje,“ pochvaloval si populární komentátor. Přiznal zároveň, že mají ve svém projevu naprostou volnost.

„Dohadujeme se pouze o tom, abychom měli barevně laděné obleky a na tématu předzápasové komunikace,“ povídal Záruba. „Každý má svoje dispozice, ale všichni jsou nějakým způsobem zajímaví,“ pokračoval.

„A někteří z nich mívají názory dost radikální. Třeba při sobotním zápase s Ruskem jsem si chvílemi myslel, že Pepa Zajíc snad skočí na led... Rozhodně ale nikomu z nich neříkáme, co musí a co nesmí. Ponecháváme jim pestré spektrum názorů.“ Mezi hosty ve studiu budou i mistři světa z roku 1985 Jiří Králík a Pavel Richter.

„Jsme rádi, že je máme,“ říkal Záruba. „Začínali v roce 1996 a stále se drží skvěle.“