• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Tomáš Hertl z Vegas v debatě s rozhodčím v průběhu utkání s Coloradem. | foto: AP

Hertl na mistrovství nedorazí, Vegas ho nepustí. Obrovská ztráta, mrzí Nedvěda

Sport
  •   11:10aktualizováno  16:00
Národnímu týmu by se tuze hodil, v případě příletu by okamžitě zabral pozici prvního centra a zařadil se k hlavním oporám. Ke spojení české reprezentace a Tomáše Hertla ale nedojde, třicetiletý útočník se domácího mistrovství světa nezúčastní. „Vegas mu to neumožní. Pro nás je to obrovská ztráta, ale musíme to respektovat,“ řekl generální manažer Petr Nedvěd.

Krátce před prvním tréninkem národního týmu v Praze jen potvrdil informace, o kterých se už několik dní spekulovalo.

Nedvěd byl ohledně celé záležitosti skeptický, obavy vyjádřil už minulé pondělí na tiskové konferenci před začátkem Českých hokejových her.

„Tomáš měl zájem přijet. Byli jsme domluvení, těšili jsme se na něj, ale klub ho nepustí, což jsme bohužel očekávali,“ uvedl generální manažer reprezentace v úterý odpoledne před novináři.

V rozhodnutí Golden Knights podle něj hrál roli především Hertlův zdravotní stav: „Absolvoval sice celé play off, na ledě trávil okolo dvaceti minut na zápas, ale jeho koleno není stoprocentní.“

Český centr se v NHL stěhoval na začátku března. Jednalo se o největší a zřejmě také nejpřekvapivější výměnu v období krátce před uzávěrkou přestupů v zámořské soutěži.

„Vůbec jsem to nečekal. Nenapadlo mě, že by mohlo San Jose vyměnit zraněného hráče. Jeho přesun nám nehraje do karet,“ tušil už na startu přípravy kouč Radim Rulík.

Hertl nemohl v novém působišti okamžitě vyrazit do akce. Zotavoval se po operaci kolene, v základní části stihl naskočit do posledních šesti utkání s bilancí dvou gólů a dvou asistencí.

Odehrál i kompletní sérii prvního kola proti Dallasu (3:4 na zápasy), ale ze zámoří už během ní prosakovaly informace, že stále není úplně fit.

Ve Vegas chtějí, aby se po skončení ročníku dal co nejrychleji dohromady, byl připravený na další sezonu a neriskoval případné zhoršení zdravotního stavu na domácím šampionátu.

„Tomáš je pro ně investice na dalších šest let,“ hledal Nedvěd důvody absence jednoho z nejlepších českých útočníků na turnaji v Praze.

Útočník Vegas Tomáš Hertl cloní před brankou Minnesoty, kterou střeží gólman Marc-André Fleury.

Rulík si tedy musí poradit bez Hertla.

Na pozici centra má k dispozici Lukáše Sedláka, Davida Tomáška, Jáchyma Kondelíka, Michala Kovařčíka a ve čtvrtek se k národnímu mužstvu připojí také David Kämpf, který v Torontu prošel zdravotní prohlídkou.

„Je na cestě, těšíme se na něj. Odletěl z Kanady, ve středu odpoledne by mohl být v Praze,“ prozradil generální manažer národního mužstva.

Češi zahájí domácí šampionát v pátek od 20:20 proti Finsku a pokusí se odčinit nepovedené vystoupení na turnaji v Brně, kde skončili poslední bez jediného bodu a se skóre 2:8.

„Bylo to pro nás takové stresové, měli jsme hodně hráčů, kteří možná byli trochu v nejistotě. Snad už to teď z kluků všechno opadne,“ doufá Nedvěd.

Autor: vtu