Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pöpperleho Malkin neděsí. Nebude to ostuda, říká

Sport

  8:00
PRAHA - Je jedním z hlavních důvodu úspěchu nováčka KHL. Brankář Lva Praha Tomáš Pöpperle (27) prožívá povedený vstup do sezony, v pondělí si připsal už čtvrtou vychytanou nulu. A nejvytěžovanější gólman soutěže nevévodí jen téhle statistice. S průměrem 1,22 gólu na zápas je v Kontinentální lize nejlepší, s úspěšností 95 % mu patří třetí místo. „Asi se dá říct, že mi tahle liga sedla,“ říká.

Utkání KHL Lev Praha - Chanty-Mansijsk. Zleva Tomáš Pöpperle a Ondřej Němec ze Lva a Vitalij Sitnikov z Chanty-Mansijsku foto: ČTK

LN: Je KHL opravdu druhou nejlepší soutěží světa?
To je složité hodnotit. Teď budeme hrát s těžkými soupeři, kteří budou kvalitou asi někde jinde. Zatím ale nemůžu jednoznačně říct, že by to byla po NHL nejkvalitnější liga.

LN: Je rychlejší než extraliga?
Spíše ne, aspoň mi to tak na velkém hřišti nepřijde. Rozdíl je ale třeba v tom, že hráči více drží puk, nestřílejí ukvapeně.

ČTĚTE TAKÉ

LN: Říká se, že Rusové jsou větší sobci. Chytáte teď více samostatných nájezdů?
Ne, naopak se mi zdá, že řeším víc situací, kdy chtějí po kombinaci zakončovat do prázdné branky.

LN: Působil jste i v NHL a AHL. Tohle je asi klidnější liga, že?
Je to tak, ani se nic divokého nedělo při zápase s „rváči“ z Čechova. Jenom jsem tam dostal jednu sekeru přes lapačku, ale rozhodčí za to vylučovali. 57 minut jsme s nimi hráli 0:0, takže by bylo i od nich hloupé, kdyby se pouštěli do nějakých provokací.

LN: Už ve čtvrtek vás čeká chlapík, který s rukama problém nemá. Za Magnitogorsk hraje hvězda NHL Jevgenij Malkin. Jak se těšíte?
Ale docela ano. Patří mezi nejlepší hráče na světě, takže je dobré, že mám tu možnost si proti němu zachytat. Máme zkušené hráče, nemám obavy, že by to byla nějaká ostuda.

LN: Malkin si připsal zatím čtyři asistence, ještě v KHL nedal gól. Asi nechcete být prvním překonaným gólmanem, že?
(usmívá se) Samozřejmě že ne. Udělám všechno pro to, abych mu tu radost nedopřál. Ale nedělám z toho žádnou velkou vědu. Gól vám může dát kdokoliv a stejně tak můžete kohokoliv vychytat.

LN: Po Malkinovi vás čekají začátkem října další superhvězdy Ilja Kovalčuk a Alexandr Ovečkin. Dá se na hráče takového kalibru nějak speciálně připravit?
Ne, vaším cílem je prostě chytit pokaždé puk. Tihle kluci stejně umí všechno, nemá cenu třeba studovat jejich styl.