Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Trenérské rošády na Spartě a v Budějovicích, Bříza bude na střídačce

Sport

  19:01aktualizováno  20:43
PRAHA - Skutečná bouře se přehnala nad pražskými Holešovicemi. Hokejová Sparta totiž odvolala kompletní realizační tým - trenéry Hynka, Výborného a Duška. Na jejich místa přichází David Volek a Miloš Holaň, na střídačce bude jako kouč brankářů také generální manažer Sparty Petr Bříza. A škatulata pokračovala i poté. Odvolaného kouče Sparty Výborného následně angažovaly České Budějovice, které vyhodily Jana Tlačila.

Vítězné doutníky. Brankářská opora Petr Bříza si vychutnává vítězství v extralize s trenérem Františkem Výborným hned první rok ve funkci generálního manažera. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Bylo to pro nás těžké rozhodnutí. Chci za celý klub zvláště vyslovit velké uznání Františku Výbornému, nejúspěšnějšímu trenérovi v historii Sparty, který nás třikrát dovedl k mistrovskému titulu," dodal prezident klubu Viliam Sivek na sparťanském webu.

S platností od 29.10.2009 povede tým nová trenérská dvojice David Volek a Miloš Holaň. Bývalý skvělý obránce vedl naposledy v nejvyšší slovenské lize Zvolen, odkud byl však nedávno odvolán. V české extralize působil na lavičce Vítkovic, zkušenosti sbíral i v norském Lillehameru.

"O Milošovy služby měl zájem Trenčín, kde byl odvolán František Hossa, objevily se i další zahraniční varianty. Jakmile se ale ozvala Sparta, Miloš měl jasno," prohlásil Holaňův zástupce Vladimír Vůjtek mladší.

TRENÉRSKÁ ŠKATULATA
Funkci trenéra brankařů přebírá Petr Bříza. Sparta je po 20. kole na 9. místě s šestadvaceti body, ovšem s náskokem pouhých tří bodů na předposlední Karlovy Vary. Holešovičtí, považování za největšího favorita soutěže, zatím dokázali pouze čtyřikrát vyhrát za tři body, horší je v tomto ohledu pouze poslední Kometa.

Minimálně nejúspěšnější kouč v historii Sparty František Výborný nezůstal bez angažmá dlouho. Na lavičce Českých Budějovic nahradí také dnes odvolaného Jana Tlačila.

Součástí jeho příchodu je i trejd, kdy na Spartu míří slovenský obránce René Vydarený, opačným směrem pak Stanislav Hudec. V následujících dvou utkáních jihočeský tým dočasně povede současný sportovní manažer Jaroslav Jágr spolu s Milanem Kupkou.