Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Expert Gureň hájí hokejistu Bučka: Nic špatného neudělal, politiku nechme stranou

Slovenský útočník Samuel Buček v dresu třineckých Ocelářů. foto: ČTK

Šest let strávil v Rusku. A má pochopení i pro současné hráče, kteří v KHL působí. Někdejší hokejový obránce a televizní expert Miloslav Gureň navíc pravidelně sleduje extraligový Třinec, za nějž hrál a který v neděli dokonal kontroverzní krok. Ve svých řadách uvítal slovenského útočníka Samuela Bučka, jenž během války na Ukrajině zkusil štěstí v Nižněkamsku, avšak neuspěl.
  15:26

„Měl by být přínosem. Jak na Slovensku, tak v reprezentaci ukázal, že góly dávat umí, a teď je otázka, jaký prostor dostane. U Ocelářů má spoustu slovenských spoluhráčů, takže nejde do úplně cizího prostředí. V přípravě prý vypadá dobře a jsou s ním spokojení. Čas ukáže,“ domnívá se Gureň, když třiadvacetiletého rodáka z Nitry hodnotí po hokejové stránce.

Lidský rozměr je však neméně důležitý, jak vnímáte Bučkův příchod z tohoto pohledu?
Nelíbí se mi, jak byl spojovaný s Ruskem. Hodně se toho napsalo hlavně kvůli politické otázce a já bych to k sobě nestavěl. Myslím, že je to věc hráče a klubu. Snad se vše uklidní a každý na tyto okolnosti, které se šířily hlavně po sociálních sítích, zapomene.

Co můžou negativní reakce na sociálních sítích se slovenským útočníkem udělat?
V každém případě to nikomu nepřidá. Četl to určitě on i jeho nejbližší, ale zase musel s něčím takovým za současné situace počítat. Určitě to není příjemné. Nicméně pokud se mu bude dařit, vše bude v pořádku, jestliže nenastanou jiné okolnosti. Teď si musí říct o prostor. Záleží na něm, jak se k věci postaví.

Nebude Bučkovo angažmá škodit Třinci?
Tak ani hráčský trh není až tak široký. V Třinci neměli moc z čeho vybírat a je to jejich rozhodnutí. Politické okolnosti bych nechal stranou, vždyť on nic špatného neudělal, když si místo NHL vybral Rusko. O situaci třeba v létě také úplně nevěděl. A Jan Peterek odůvodnil, proč ho Třinec podepsal.

Vnímáte tedy přivedení slovenského útočníka jako novou příležitost?
Dávají mu druhou šanci, a když mu nabídli smlouvu, tak vědí, co dělají a proč. Oni budou za jeho podpis zodpovědní. Tímhle se jim určitě povede posílit kádr a situace kolem hráče se snad časem uklidní.

Rozumíte na druhé straně částečně pohledu veřejnosti?
Nikdy se mi to moc nelíbilo, když i někteří bývalí hráči takto kritizují. Názor může mít každý jiný, ale hráče bych neodsuzoval, také jsem pár let působil v Rusku, takže nějaká vazba mi zůstala, čímž nechci říct, že jim fandím nebo že souhlasím s tamním děním. Jen bych to nijak nespojoval, kluci jdou do KHL hrát hokej, dělají zaměstnání, za které berou peníze a s politikou nemá nic společného... Už jich tam zůstalo jen pár, není to jako dřív.

Jde ještě čistě o politiku? Když se například bývalý hokejista Jakub Koreis pozastavuje nad tím, že hráči putují do „propagandistické ligy režimu, který vyhrožuje jadernou válkou“?
Nevím, jestli to lze až takhle vnímat i ve sportu. Nedokážu říct, jaké tlaky a vlivy se tam od mého odchodu drží. V Rusku byl hokej vždy populární. Víme, kdo to platil, peníze nebyly vždy čisté... Ale netuším, jak jsou kluci v KHL vedení, jestli mají něco jako rozkazy. Jen bych je prostě všechny neházel do jednoho pytle. Také vidí, jaká tam je situace, rozhodli se sami. Nijak černě bych to neviděl a taková spojení nevytvářel, ale Kubovi nechci nic vyvracet.

Co se týče propagandy, v Čeljabinsku například halu překrývá transparent s citátem Vladimira Putina, v Kazani se na kostce objevilo velké písmeno Z, které symbolizuje podporu Ruska.
To jsem viděl, ale až tak se o politiku v Rusku po svém odchodu nezajímám a nedovedu na to odpovědět.

Transparent s citátem ruského prezidenta Vladimira Putina visí na hale v Čeljabinsku: „Jsme jednotný lid, jeden národ a máme jedno Rusko.“

Nejsou hráči částečně vtaženi do války už jen proto, že v Rusku působí?
Nevím. Mně se spíš nikdy nelíbila kritika našich hráčů, kteří chtěli jít do KHL a kteří teď nemohou reprezentovat. To samé se mi nelíbí teď u Bučka, na nějž se všechno snese. Málokdo z nás dovede posoudit, jak v Rusku s kluky zachází. To by tam asi člověk musel hrát a vidět to z první ruky.

Autor: