Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Třinečtí si vystříleli první mečbol, Slavia svůj v Liberci nevyužila

Sport

  21:32
PRAHA - Lídr základní části hokejové extraligy z Třince smetl podruhé v sérii na svém ledě Litvínov, tentokrát 6:1, a po dvou porážkách na ledě soupeře se opět přiblížil očekávánému postupu do semifinále. Oceláři vedou 3:2 na zápasy. Tento stav je i ve druhém souboji, tentokrát se ale domácí Liberec vítězstvím 2:0 nad Slavií zachraňoval před vyřazením. Své mečboly budou moc Třinečtí a sešívaní využít v šestých duelech v pondělí.

Liberec - Slavia (Petr Nedvěd). foto: ČTK

TŘIMEC 6:1 LITVÍNOV

Hokejisté Třinci vrátili Litvínovu dvě porážky ze severu Čech i s úroky a po vysokém vítězství 6:1 v pátém čtvrtfinále jsou krok od postupu. Třinec v play off poprvé nasadil uzdraveného reprezentanta Adamského a do soupeře se opřel hned ze startu. Po desetiminutovém jiskření před litvínovskou brankou sejmul tlak z beder favorita Lojek, který ve 12. minutě dělovkou od modré čáry prostřelil gólmana.

CO ŘEKLI TRENÉŘI

Břetislav Kopřiva (Třinec): "Od kluků to byl týmový výkon, všechny pětky hrály s velkým úsilím. Výsledek ale nemůžeme přeceňovat. Litvínov nás v některých momentech utkání dokázal zase zatlačit a musíme se tím zabývat. Ještě není rozhodnuto, série pokračuje. Samozřejmě jsme ale rádi za vítězství."

Jiří Kučera (Litvínov): "Soupeř začal agresivněji než minulé zápasy. Vynutil si tlak a z toho plynuly přesilovky, z nichž některé proměnil. A navíc na dva tři góly jsme jim nahráli sami, a proto je výsledek takový, jaký je."

Během necelých tří minut Slezané nabrali uklidňující dvougólový náskok. Silně jim k tomu pomohl litvínovský bek Gula, který ztratil kotouč ve středním pásmu, a Kohn proměnil sólo nekompromisní střelou pod břevno. Horní tyčka v závěru první části uchránila Severočechy od třetí pohromy, když se o ni zastavilo Semanovo nahození v přesilovce. Oceláři však neubrali a i v druhém dějství diktovali tempo.

Třetí gól vypracoval Polák, který v bruslařském souboji předstihl Kubáta, poslal puk před branku a Květoň ho snadno umístil do sítě. Vítěz základní části se definitivně uklidnil. Příležitosti na domácí straně utěšeně přibývaly; Volke se vyznamenal proti ranám Hrni a Poláka, ale po zaváhání Černoška, nezištné přihrávce Růžičky a trefě Varadi do odkryté klece byl absolutně bezmocný. Po čtvrtém gólu to Litvínov zabalil a zápas dohrál bez zájmu a laxně.

LIBEREC 2:0 SLAVIA

Liberečtí zdolali v pátém čtvrtfinále extraligy Slavii 2:0 a snížili stav série na 2:3 na zápasy. Liberecký trenér Kalous zamíchal sestavou. Do branky se postavil od začátku místo Pince Vošvrda, změnily se všechny útoky, přičemž do elitní řady se k Nedvědovi postavili Bartovič a Podkonický. Úvodní třetina nabídla spíše opatrnou hru, Slavia však byla nebezpečnější.

CO ŘEKLI TRENÉŘI

Jiří Kalous (Liberec): "Jsme velmi rádi, že vracíme sérii do Prahy. Jsem spokojený s tím, jak jsme v závěru sehráli oslabení a eliminovali jsme soupeře, který hraje přesilovky výborně. Jsme stále ve hře, ale jsme pořád ve stejné situaci."

Jiří Čelanský (Slavia): "Odehráli jsme opět výborné utkání, bohužel se nám nepodařilo ho zvládnout, ale od začátku jsme byli aktivní. V první třetině jsme si vytvořili řadu vyložených příležitostí. Bohužel jsme dneska nedali gól."

Ve druhé části Liberec zvýšil aktivitu, přečkal pak Štichovo vyloučení a od poloviny utkání měl čím dál větší tlak, ale Kopřiva svůj tým držel. Ve 35. minutě se Bílí Tygři poprvé zaradovali, když Bartovičovu přihrávku z pravé strany od mantinelu usměrnil před brankovištěm za Kopřivova záda Vak. Na začátku třetí části v přesilovce po narážečce s Podkonickým zakončoval Čakajík, ale Kopřiva puk vytlačil na tyč.

Další možnost měl Podkonický. Slavia se dostala do přečíslení dvou na jednoho, Vondrkova přihrávka na Svobodu neprošla, ale bránící liberecký hráč si málem srazil puk nešťastně do vlastní branky. V závěru šel šel pykat Štich, Slavia sáhla k power play a v čase 56:36 kapitán Nedvěd z vlastního obranného pásma trefil prázdnou bránu.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápasy

HC Oceláři Třinec - HC Benzina Litvínov 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 12. Lojek (M. Růžička, Hudec), 15. Kohn, 25. D. Květoň (Polák, Zíb), 39. Varaďa (M. Růžička), 41. M. Růžička (Varaďa, Bonk), 43. Polanský - 59. Jánský (Jareš, Lukeš). Rozhodčí: Šindler, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8, navíc Vopat (Litvínov) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 4859. Stav série: 3:2.

Bílí Tygři Liberec - HC Slavia Praha 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 35. Vak (Bartovič, Trončinský), 57. P. Nedvěd. Rozhodčí: Fraňo, Minář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 2:3.

Autor: