Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Tučňáci z Pittsburgu letos ovládli zámořskou NHL

Sport

  17:47
PRAHA - ANALÝZA LIDOVKY.CZ – Nejslavnější hokejová liga světa má svého nového vládce – Pittsburgh Penguins. Tým, který navázal na své triumfy z let 1991 a 1992. Tým, jehož spolumajitelem je hokejová legenda nejen klubu, ale celé hokejové historie, Mario Lemieux. Celek, který se ještě na začátku toho tisíciletí (a ne jednou) potýkal s hrozbou prodeje.

Crosby a Stanley Cup. foto: ČTK

Pensylvánský tým ovládl NHL po letech „temna“, když ještě před třemi lety skončil ve své divizi poslední s pouhými 22 výhrami na kontě a ziskem 58 bodů. Crosby a spol. tak po výluce napodobili cestu na vrchol jiných podceňovaných celků: Caroliny, Tampy nebo Anahaimu. Zaslouženě.

Cílevědomost a dobrá obchodní strategie: Draft 2003 – Pittsburgh volí jako první a získává Marc-André Fleuryho. O rok později, volba druhého v pořadí draftu padá na Jevgenije Malkina. Co se událo v roce 2005? Netřeba zdůrazňovat – pozice na draftu číslo 1. a zisk zlatého chlapce kanadského hokeje Sidney Crosbyho. A to není vše – v roce 2006 získal Pittsburgh jako dvojku draftu Jordana Staala.

DRAFT PITTSBURGHU V ROCE 2005 – 1. VOLBA SIDNEY CROSBY:

„Tučňáci“ tak perfektně využili slabších sezon a možností volit na draftu takto vysoko (navíc to chtělo i velmi dobré obchodní schopnosti a propracovaný skauting). Právě tito „čtyři mušketýři“ se stali pilíři úspěchu. Žádný jiný tým nemá tak skvělou a perspektivní trojici centrů jako Pittsburgh. Přičtěte k tomu v roce 2005 akvizici  Sergeje Gončara a zisk mladého Krise Letanga (62. v pořadí draftu).

Příchod veterána Billa Guerina před uzávěrkou letošních přestupů z Islanders? Kdekdo to nechápal. Byl to však výborný tah. Tým Maria Lemieuxe budoval vítězný tým téměř pět let a nyní může sklízet plody své skvělé práce. A rozhodně nemusí zůstat jen u jednoho finále a jednoho Stanley Cupu.

Obrovská vůle: Viděli jste chování hokejistů Pittsburghu a Detroitu před posledním, sedmým finálovým zápasem? Hráči Red Wings jen postávali s hlavami dole, to většina jejich soupeřů se různě pohybovala, nejradši by se již hráči s tučňákem na hrudi viděli na ledě. Svou obrovskou vůli a energii navíc na led přenesli přesně tak, jak měli. Žádná zbrklost nebo rozklepané ruce. Ne, od začátku si šli Crosby a spol. za svým cílem – Stanley Cupem.

DAN BYLSMA NA TRÉNINKU PITTSBURGHU:

Komu za to děkovat? Bezesporu kouči Danu Bylsmovi. Mladý trenér tak napodobil svého o rok mladšího kolegu Mikea Tomlina, kouče amerického fotbalu a vítězů letošního SuperBowlu Pittsburgh Steelers. I když jeden rozdíl mezi oběma kouči najdete – Zatímco „Pens“ sází vše hlavně na ofenzivní schopnosti svých hvězd, „Oceláři“ došli k SuperBowlu skvělou defenzivou (možná to lze přičíst i tomu, že Bylsma je bývalý utočník, zatímco Tomlin začínal trenérské řemeslo jako defenzivní koordinátor).

Faktor „C+M“: Jedenadvacetiletý Crosby a o rok starší Jevgenij Malkin – dva hokejisté, kteří jakoby spadli na Zem z jiné planety. Od chvíle co vlétli do NHL, nezískali společně pouze jednu slavnou trofej – tu pro nejlepšího střelce soutěže (A dokud bude řádit ve Washingtonu jistý Ovečkin, asi ani nezískají). Jinak ovšem na co sáhli svými „zlatými ručičkami“, to ve skutečné zlato proměnili.

CROSBY A MALKIN – JEJICH PÁRADIČKY:

Navíc lze jen těžko předpokládat odchod jednoho nebo druhého hráče z týmu. To dříve začne v červenci u nás sněžit. Obě hvězdy se respektují, pojí je k sobě přátelství, podobné například tomu mezi Messierem a Gretzkym. Oba si moc uvědomují, že sami o sobě jsou výjimeční, ale společně jsou téměř nepřekonatelní.

Závěr: Právě na Messiera s Gretzkym, kteří stáli ve druhé polovině 80. let minulého století u zrodu dynastie Edmontonu, mohou Crosby s Malkinem navázat. Pittsburgh se o svou budoucnost bát nemusí. To se spíše musí bát soupeři Pittsburghu…