Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Urostlý bek Michael Rozsíval: Výměna do Phoenixu? Trochu šok

Sport

  21:00
PHOENIX (Od spolupracovníka LN) - Těžko si představit v NHL horší situaci než tu, kdy je hráč nečekaně vyměněn a z hodiny na hodinu se musí balit. Ještě méně radostnější je ten případ, kdy hráč odchází z bohatého klubu s pohádkovým zázemím a téměř jistou účastí v play off do týmu z malého města s nejistou vlastnickou strukturou.

Michael Rozsíval ještě v dresu Rangers. foto: Reuters

Právě to se letos 10. ledna přihodilo obránci Michalu Rozsívalovi (32), když byl nečekaně vyměněn z New York Rangers do Phoenixu za Wojtka Wolského. "Phoenix hrají výborný hokej, podobně jako Rangers bojuje o play off," líčil úřadující mistr světa po zápase v Los Angeles.

LN Jak jste přijal své stěhování z New Yorku do Phoenixu?
Abych řekl pravdu, tak jsem ten trejd vůbec nečekal. Byl to trochu šok, nejen pro mě, ale i pro celou rodinu. Takhle to ale holt v NHL chodí. Výměny patří k tomuhle byznysu, mění se hráči i trenéři, každý s tím musí počítat. Teď po 14 dnech od výměny ten šok pomalu opadává, zvykám si na nové prostředí.

LN Těžko si v Americe představit odlišnější města, než je New York a Phoenix...
Samozřejmě že je to něco jiného, ale to se nedá nic dělat. Já osobně nemám moc změny rád, a proto když jsem slyšel, že jsem vyměněný do Phoenixu, tak první, co mě napadlo, bylo, zda si mám vůbec balit nějaké zimní bundy, nebo jen triko se šortkama. Byl jsem zvědav, kolik bude ve Phoenixu stupňů. Nakonec to není tak hrozné, je lehce nad dvacet stupňů, ta horka přijdou asi až později.

LN Hokejově jste si však dokonce možná polepšil. Nebo ne?
Herně si na nic nemohu stěžovat. Není to, jako kdybych byl vyměněn někam, kde nemají šanci si zahrát o Stanley Cup. Navíc tady hrají Martin Hanzal a Radim Vrbata, a ti mi pomohli ve městě i v týmu se zorientovat.

LN Newyorské publikum vás v posledních dvou letech nepřijímalo nejsrdečněji, takže teď možná nastala úleva.
Horší to bylo loni než letos, ale nebudu nic zastírat, věděl jsem, že na mě bučí. Nemohu však říct, že je to vyloženě úleva. V New Yorku jsem si na to prostředí zvyknul, i když jsem slyšel, že bučí, tak jsem se s tím naučil hrát. Snažil jsem se podávat co nejlepší výkony, protože jsem věděl, že jen výkony jsem je mohl získat zpět na svoji stranu. Mnozí fanoušci mě však už měli zarámovanýho, ať jsem hrál špatně, nebo dobře, tak bučeli a moje výkony jim byly jedno. V tomhle ohledu beru Phoenix jako nový start a budu se z něj snažit vytěžit co nejvíc.

LN Neviděl jste před výměnou ze strany Rangers nějaké náznaky, že vás možná pošlou jinam?
Ne, nikdo mi nic nenaznačoval. Když jsem mluvil s generálním manažerem, tak mi bylo řečeno, že se Rangers zranil další útočník, Rus Frolov, do konce sezony, a protože zraněných útočníků měli hodně, zato solidní obranu, tak se rozhodli získat z Phoenixu útočníka výměnou za mě.

LN Jak vnímají fanoušci ve Phoenixu hokej? Přece jen hokej a poušť k sobě úplně nejdou...
Docela normálně. Lidi jsou v pohodě. Je příjemné, že je teplo, že každý den je modrá obloha a svítí sluníčko. Překvapilo mě, jak málo tam roste zeleně, všechno je hnědé. Martin s Radimem mi ale říkali, že si rychle zvyknu, že to za chvíli nebudu ani vnímat.

LN Tým Coyotes se loni po dlouhé době dostal do play off a překvapivě se jim daří i letos...
Hraje se tady dobrý hokej, i když třeba není ustálený vlastník klubu. Všichni Phoenix podceňují, ale my vyhráváme. Myslím, že máme slušnou šanci na play off, ale tabulka Západní konference je nesmírně vyrovnaná. Dvakrát za sebou prohrajete a ocitnete se mimo postupová místa. Náš trenér Dave Tippett disponuje výborným citem pro hru, dokáže měnit taktiku během zápasu, a to se hned tak nevidí. Naší výhodou je i dobrý věkový průměr hráčů, máme tu i kvalitní mladý kluky, všichni bojujeme. Pokud vydržíme ve stabilních výkonech, tak to play off určitě uděláme.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.