Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

USA - Česko 0:1. Blümelův gól, nula pro Vejmelku, hokejisté jsou ve čtvrtfinále

Český útočník Matěj Blümel (95) naráží do lotyšské branky. foto: ČTK

O účast ve čtvrtfinále světového šampionátu už čeští hokejisté nepřijdou. Nad Spojenými státy zvítězili 1:0 a v rámci skupiny B skončí nejhůře třetí. Triumf zařídil jedinou brankou zápasu už v první třetině Matěj Blümel.
  15:35aktualizováno  18:10

Pokud v úterý Lotyši překvapí a porazí za tři body Švédy, zahraje si Česko proti Finsku o prvenství ve skupině a nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů.

I kdyby však národní tým ve svém závěrečném představení před play off neuspěl, nebude to tragédie. Američany porazil a získal potřebný klid.

Čtvrtfinálový soupeř pro Čechy vzejde z pětice Kanada, Německo, Dánsko, Slovensko a Švýcarsko. Poslední jmenovaný tým však s nejvyšší pravděpodobností helsinskou skupinu opanuje, tím pádem se mu hokejisté vyhnou.

Tentokrát se jako klíčový prvek opět ukázala vydařená první třetina. Hokejisté se dostali do těsného vedení, které už nepustili.

Přitom několikrát měli namále.

Gólmanu Vejmelkovi zvonila za zády tyč po akci Boldyho, největší americká hvězda Seth Jones zase promáchl přihrávku v blízkosti brankoviště.

Ani jednomu týmu příliš nevycházely početní výhody. Po Bellowsově faulu loktem dostali Češi příležitost k pětiminutové přesilovce, jenže kromě šance Krejčího, který trefil obránce na brankové čáře, si příležitost nevytvořili.

Zákrok amerického útočníka, který se odpoutal bruslemi od ledu a trefil obránce Šimka do obličeje, šli rozhodčí zkontrolovat k videu. K vyloučení do konce utkání nesáhli, jen k vyššímu trestu.

Na úvod zápasu Češi přežili oslabení, pak už začali hrozit. A poměrně rychle udeřili, to když na útočné modré čáře upadl obránce Hughes a nabídl puk Zohornovi. Křídelník druhé formace kotouč směrem dopředu spíš tak hodil, než že by vyslal přesnou přihrávku.

Rozjetý Blümel si ale poradil. Nalákal Swaymana na kličku do forhendu, zahýbal rameny, dlouhým potažením puku si otevřel místo u bližší tyče a ležícího gólmana překonal.

„Myslel jsem, že pojedeme dva na nikoho, ale na střídačce mi Hynek říkal, že měl dlouhé střídaní, viděl mě, tak mi to hodil. Dal jsem do toho všechno a jsem rád, že to tam spadlo,“ popisoval nejlepší český kanonýr na turnaji.

Hokejistům však celkově střelba chyběla, za dvě třetiny zaměstnali gólmana USA jen sedmi pokusy.

Američané poctivě střežili Pastrňáka, který vlétl do turnaje ve velkém stylu a za úvodní dvě utkání si připsal pět bodů.

Během pondělního duelu byl nejvíce vidět, když povedenou přihrávkou připravil velkou šanci Krejčímu. Ten ale z blízkosti nasměroval kotouč jen do brankové konstrukce.

Možná nejhezčí moment duelu vykouzlil Vrána. Ve středním pásmu „patičkou“ přikopl puk do jízdy Smejkalovi, jemuž se však nepodařilo únik úspěšně zakončit.

Zámořský celek vyrukoval na Česko s obměněnou sestavou a posíleným prvním útokem. Po bok Galchenyuka se postavili Boldy s Hartmanem, kteří dorazili jako posily z NHL po vypadnutí Minnesoty z play off.

Nálada v českém týmu se v posledních dnech výrazně zlepšila. Po nečekané porážce s Rakouskem přišla vítězství nad Lotyšskem a Norskem díky výborným prvním polovinám zápasů.

A nyní i vydřený triumf nad neoblíbeným protivníkem.

Vejmelka si v české brance připsal premiérovou nulu na mistrovství světa, celkově druhou v seniorské reprezentaci.

Na světovém šampionátu mimochodem Češi zdolali Spojené státy poprvé od roku 2014, v Minsku tehdy vyhráli 4:3. Střelecky se prosadili Roman Červenka s Tomášem Hertlem, členové kádru na probíhajícím turnaji.

MS 2022
23. 5. 2022 15:20
zápas skončil v normální hrací době
Góly:
Góly:
7:53 Blümel (Zohorna)

Rozhodčí: Lassi Heikkinen, Jeff Ingram - Maxime Chaput, Nathan van Oosten. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 15:24. Počet diváků: 5270

Přejít na on-line reportáž
Skupina B
1.Finsko6501022:516
2.Švédsko6411026:1015
3.Česko6301119:1013
4.USA6220214:1010
5.Lotyšsko6210314:198
6.Norsko6110413:255
7.Rakousko6012311:194
8.Velká Británie600157:281
Autor: