Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Litvínov žil pastamánií. Při exhibici se tleskalo do nebe Klímovi, Čech lovil puky

David Pastrňák (uprostřed) slaví se spoluhráči svůj gól v Zápase legend. foto: Petr Bílek, MF DNES

Pastamánie cloumala hokejovým Litvínovem. V sobotním exhibičním Zápase legend ovšem hvězdný bostonský kanonýr David Pastrňák neodvrátil porážku Týmu Legend, vítězství 9:8 před vyprodaným a bouřícím Hlinkovým stadionem oslavil Alby Tým.
  22:57

„Atmosféra byla super, škoda, že jsme zápas nedotáhli,“ litoval Pastrňák alias Pasta. V minulé sezoně NHL jako druhý Čech po Jaromíru Jágrovi zdolal magickou hranici sta kanadských bodů, i ve srandamači přispěl svému týmu gólem ze sólového nájezdu a třemi asistencemi. Spolu s bývalým fotbalovým gólmanem Petrem Čechem, který už stává v brance hokejové, byl nejobletovanějším aktérem slavnostního zápasu.

Letní exhibice, s kterou přišli trenér Slavomír Lener a kapitán zlaté generace českého hokeje Robert Reichel, začala skandovaným potleskem do nebe pro předčasně zesnulou legendu Petra Klímu. Tedy pro odchovance chemiků a vítěze Stanleyova poháru s Edmontonem z roku 1990. Na ledě v té chvíli stála i jeho dvojčata Kevin a Kelly, která působí v českém hokeji. „Hodně to pro nás znamenalo,“ svěřil se Kelly. „Dobře, že Kevin dal gól, když měl tátovo číslo 85.“

Střetnutí se rozjíždělo pozvolna, končilo zhurta. Když Tým Legend ztrácel 6:9, odvolal brankáře Čecha a mocným finišem málem srovnal. Pastrňák už téměř neslezl z ledu. Publikum si střihlo mexickou vlnu, atmosféra byla elektrizující navzdory 27 stupňům Celsia v hale a mlze, která se držela při ledě.

„Jak se schylovalo ke konci, na tempu se přidávalo a přidávalo, konečně to mělo spád,“ pochvaloval si útočník Filip Zadina, který v NHL vyměnil Detroit za San Jose.

Úvodní gól obstaral po spolupráci otce a syna Reichelových slovenský host Žigmund Pálffy, který jezdil na litvínovský stadion jako soupeř ještě v československé lize.

Bývalý nejlepší fotbalový brankář světa Petr Čech předvedl řadu povedených zákroků. Odchytal dvě třetiny, dostal sedm gólů. „Kdybych nevěřil, že tam nebudu jen tak stát bez šance něco chytit, nekývl bych panu Lenerovi na nominaci. Je to samozřejmě exhibice pro dobrou věc, ale všichni chtějí, aby to mělo nějakou úroveň,“ uvedl Čech, vítěz Ligy mistrů a v hokeji čerstvá posila třetiligového anglického Oxfordu. Před 5 994 fanoušky se z fotbalových velikánů na led postavili ještě Vladimír Šmicer, další vítěz Ligy mistrů, a legendární sparťan Ivan Hašek.

Alby Tým skládal jako kapitán litvínovský patriot Robert „Alby“ Reichel, koučovali ho Jiří Šlégr a Martin Ručinský. Všichni olympijští vítězové a taky bývalí spolužáci. Hvězdami minulými i současnými se to na ledě hemžilo. Hráli třeba Patrik Eliáš, Martin Nečas, Filip Zadina, Jan Rutta, Ondřej Pavelec, Martin Škoula a další. Tým Legend trénovali Lener s Jakubem Voráčkem, který kvůli zdravotním trablům dlouhodobě nehraje.

Slavnostní buly mezi Davida Pastrňáka (vlevo) a Roberta Reichela vhodil Josef Beránek starší.

Zápas, kterému předcházela za velkého zájmu fanoušků autogramiáda, pomáhal. Polovina výtěžku půjde na litvínovskou mládež, druhá půlka na Nadaci České filharmonie. Ocenění a potlesku se dočkal i Radek Zelinka, jehož gól letos vynesl české paralympijské reprezentaci historický bronz na mistrovství světa.

Z letních exhibičních utkání se stane tradice, místo konání se bude měnit, příští rok má být v Havířově. Startovalo se v Litvínově, neboť v severočeské hokejové baště se podobné zápasy konaly pravidelně v devadesátých letech minulého století.

Alby Tým - Tým Legend 9:8 (2:2, 2:2, 5:4)

Utkání hokejových legend v Litvínově

Branky: 10. Pálffy, 18. Myšák, 28. Rutta, 37. F. Lukeš, 48. O. Kaše, 49. Kämpf, 51. R. Reichel, 54. Duda, 54. Lauko - 21. a 57. Tlustý, 22. a 59. F. Zadina, 16. Bednář, 17. Pastrňák, 47. Kevin Klíma, 60. Nečas.

Složení týmů:
Alby Tým:
Neuvirth (31. J. Hübl) - Rutta, Škoula, T. Pavelka, F. Pavlík, Ščotka, Nikolov - Pálffy, R. Reichel, K. Reichel, Duda, O. Kaše, Petružálek, Lauko, Kämpf, Myšák, F. Lukeš, V. Hübl, I. Hašek, Kubát. Trenéři: Martin Ručinský a Jiří Šlégr.

Tým Legend: Pavelec (21. P. Čech) - Hronek, Krajíček, L. Procházka, J. Nedvěd, Hlaváč - Pastrňák, Kevin Klíma, Kelly Klíma, Bednář, Eliáš, Nečas, Zadina, Výborný, Hlinka, Tlustý, Šmicer. Trenéři: Jakub Voráček a Slavomír Lener.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...