Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neurážím! S nedbalostí na mě nechoďte. Varaďa reaguje na šokující vyhazov

Václav Varaďa na střídačce hokejových Pardubic. foto: ČTK

Necelý den po výbuchu hokejové bomby v Pardubicích se vyjádřil vyhozený kouč Václav Varaďa. „Respektuji právo majitele vybrat si kouče, nemohu ale souhlasit se zdůvodněním konce mého angažmá,“ uvedl v pátečním prohlášení na svém blogu. Renomovaného trenéra odvolal movitý majitel klubu Petr Dědek. Ač Dynamo hraje na špici extraligy a slušný dojem zanechalo i na mezinárodní scéně, Varaďovi vytkl jeho postupy, vulgarity a další nedodržení smlouvy.
  11:45

Jedná se o konec, jaký extraliga nepamatuje. Ještě nikdy v historii samostatné soutěže se neloučil trenér týmu, který je aktuálně v tabulce druhý. Varaďa to zmínil i ve svém prohlášení, které umístil na vlastní blog i další sociální sítě.

„Nezastírám, že konec mého angažmá v Pardubicích pro mne byl překvapivý. Nicméně odcházím s pocitem dobře vykonané práce – Dynamo Pardubice má nakročeno k prvnímu místu po základní části, má největší počet vstřelených gólů i nejméně těch inkasovaných, je nejlepší v přesilových hrách, v řadě zápasů – naposledy ve středu na Spartě – hráči ukázali, že cesta, po které jsme se společně vydali a které já vždy věřím, vede k atraktivnímu hokeji, naplnění cílů a úspěchům,“ píše kouč, kterého odvolání zaskočilo.

Pardubice jej angažovaly loni na jaře. Žádaný Varaďa byl po třech domácích titulech s Třincem rok bez angažmá. Podepsal pětiletý kontrakt a v Dynamu měl stvořit další zlatou dynastii.

„Hráčům jsme ukázali, že jedině dennodenní maximální práce a nasazení pomohou i jejich rozvoji a posunou je v jejich kariéře. Byla radost s týmem pracovat a děkuji také za vřelé přijetí a podporu všem fanouškům Dynama. Podobně jako po konci v Třinci věřím, že s řadou hráčů v týmu zůstaneme v kontaktu a držím jim palce v dalším rozvoji,“ uvedl Varaďa.

Na podzim se začaly objevovat zprávy, že to mezi Varaďou, realizačním týmem a nadřízenými drhne. Vše nakonec vyústilo v nečekaný vyhazov.

„Nepochybně jsem náročný a důsledný trenér, dávám hokeji všechno, a to samé vyžaduji i od hráčů a všech členů realizačního týmu. Věřím svojí cestě a chci ovlivňovat sportovní směřování týmu a vývoj hráčů. Jsem ale otevřený diskusi a nejsem v žádném případě solitér,“ ohrazuje se Varaďa.

HC Verva Litvínov - HC Dynamo Pardubice, pardubický kouč Václav Varaďa.

Dynamo ve čtvrtek večer pár hodin po vyhazovu vydalo prohlášení, v němž obviňuje sedmačtyřicetiletého kouče z neplnění smlouvy.

Klub vytýkal Varaďovi chybějící kooperaci s pardubickou rezervou nebo mládeží, spolupráci s dalšími zaměstnanci klubu a dokonce urážky některých hráčů či členů realizačního týmu.

„S neprofesionalitou a nedbalostí na mne opravdu nechoďte,“ žádá Varaďa. „Hokej je tvrdá hra, ale každý, kdo mne zná, ví, že nikdy hráče, kolegy, ale ani soupeře neurážím, že se vždy chovám korektně a férově. Slušnost a fair play jsou základními pilíři mé cesty. A tak tomu bude i nadále, ať už mne zavede kamkoli.“

Ve funkci jej nahradil dosavadní asistent Marek Zadina. „Trpělivý pracant, který dostane velkou příležitost. Věříme, že pozitivní dopad na fungování A týmu bude mít také návrat legendárního Petra Sýkory, který se na střídačku postaví v roli asistenta trenéra,“ řekl majitel Dědek.

Krátce před Varaďovým prohlášením ukončil angažmá v Pardubicích po vzájemné dohodě jeho asistent Aleš Krátoška. „Alešovi děkujeme za odvedené služby a přejeme mnoho úspěchů do další kariéry,“ uvedl na webu Dynama sportovní ředitel klubu Dušan Salfický.

Varaďa se díků od vedení Pardubic nedočká. A je otázka, zda se dočká štědrého odstupného, když podle klubu porušoval smlouvu...

Považujete odvolání trenéra Varadi z Pardubic za správné?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pátek 26. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

Ne14414
Ano 572

22. srpna 2022

Autor: