Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Varům se nelíbí povolání Němce: 'Jediný problém tu je Růžička!'

Sport

  22:11
PRAHA - UVNITŘ NÁZOR LN Je to sotva měsíc, co národní tým podezíral Vítkovice z neochoty uvolňovat hráče. Slovní přestřelkou přes média vznikl mezi trenéry pořádně ostrý spor. Teď má za sebou hokejová reprezentace možná ještě vážnější.

Hráči Karlových Varů Ondřej Němec (vpravo) a Josef Řezníček se radují z titulu. foto: ČTK

Spor ohledně nominace karlovarského obránce Ondřeje Němce, jehož klub na blížící se Channel One Cup nechtěl pustit. Přesto ho hlavní trenér Vladimír Růžička na akci nominoval.

"Ale my hrajeme o týden později Spenglerův pohár v Davosu. Proto podle gentlemanské dohody nemusíme hráče uvolnit," bránil se generální manažer Miroslav Vaněk. Všechno už je jinak.

O co šlo...

Letošní rozepře klubů s českou reprezentací

Jandač v. Hadamczik: V listopadu reprezentační asistent obvinil trenéra a generálního manažera Vítkovic, že své hráče schválně neuvolňuje pro srazy národního týmu. Z výroku se poté stala slovní mediální přestřelka.

Růžička v. Vaněk: Hlavní kouč reprezentace před prosincovým turnajem v Moskvě nominoval zadáka Ondřeje Němce z Karlových Varů. Jenže generální manažer klubu ho nechtěl uvolnit kvůli účasti na Spengler Cupu.

Včera přes dvě hodiny vyjednával s Vaňkem v sídle Českého hokejového svazu jeho prezident Tomáš Král. A po dlouhé debatě pak přišla kompromisní zpráva: domluveno.

"Jsme prostě povinni Ondru pustit, takže nebudeme jako umanutí kluci," sdělil Vaněk. "Ale na zasedání klubů chceme, aby se příště stvrdilo vše písemně. Protože ústní dohody a pravidla tu někdo nedodržuje, hlavně z toho mi je smutno."

Proč to všechno vlastně vzniklo? Vary kvůli vánočnímu turnaji ve švýcarském Davosu žádaly Růžičku, aby na zápasy v Praze a Moskvě nenominoval jejich hráče. Třeba před rokem jim kouč vyhověl na sto procent. Teď naléhání vyslyšel v případě forvarda Kumstáta a obránce Čutty. Ale Němec? "Je pro mě až příliš důležitým," vysvětlil už po pondělní nominaci.

Co platné. Podle existující smlouvy Asociace profesionálních klubů a Českým svazem mužstva tuto povinnost mají a i hráči ji podepisují ve svých kontraktech. Vary navíc měly o to menší šanci na úspěch, když Král jako právník ctí, co je psané na papíře.

"Ale s ním žádné problémy nemáme," dodal Vaněk. "Jediný problém se jmenuje Růžička!" Ten jen do Varů vzkázal: "Vždyť já mluvil s panem Trubačem (prezident klubu – pozn. red.). S tamtím manažerem, co tam mají, si nepovídám. Ten mi ani nezavolá, je jeho věc, jak se k tomu staví."

Jenže z nedostatečné komunikace paradoxně obviňuje druhou stranu také Vaněk. Mezi oběma je známo, že se nemají v lásce. Do sporu se dostali i během jarního play off. Sám Němec, terč celé aféry, se k ní nechce příliš vyjadřovat. "Je to jejich věc. Co mi řeknou, tam budu připraven hrát."

V olympijském ročníku tak podstoupí všechny akce kromě – s největší pravděpodobností – únorových her ve Vancouveru, kde je velká konkurence krajanů ze zámoří. "Pokud je to pro něj zápřah, ať za Vary sehraje na Spengler Cupu dva zápasy místo čtyř," radí Růžička.

Nejspíš to tak bude. Ve Varech už přemýšlí, jak Němcovi nabitý program upravit. Proto hráče možná čeká jedna vzácná vymoženost: na rozdíl od zbytku týmu se do Davosu dopraví místo busu letadlem.

TIME OUT LIDOVÝCH NOVIN

Než přijdou omluvenky...

Nominace na Channel One Cup opět vrhla do sváru kouče hokejové reprezentace Vladimíra Růžičku a extraligového manažera. Tentokrát však na pranýři nebyl vítkovický Alois Hadamczik, ale karlovarský Miroslav Vaněk.

Tomu se nelíbí povolání obránce Ondřeje Němce. Extraligový mistr bude totiž krátce před Silvestrem "reprezentovat" český hokej na nejstarším klubovém turnaji v Evropě – Spengler Cupu.

A až do letoška platilo, že hráči, kteří do Davosu jeli, moskevský turnaj vynechali. Jenže kouč Růžička Němce prostě chce. Lze to pochopit, touží po co nejlepším umístění. Pochopitelné je ale i hořekování extraligových šéfů a koučů. Jejich klíčoví hráči jsou přetěžováni, hrozí jim zranění.

Jádrem celého problému je nesmyslně velký počet reprezentačních akcí. Vždyť v této sezoně národní tým odehraje čtyři turnaje Euro Hockey Tour, mistrovství světa a olympijské hry. Navíc Euro Hockey Tour diváci ignorují, o mnoho lépe na tom v olympijské sezoně není ani MS. Možná by se měli pánové z vedení svazu zamyslet. Jinak hrozí, že do reprezentace opět začnou chodit podivné omluvenky.               (Vojtěch Gibiš - Lidové noviny)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!