Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Jak krachující Phoenix zaskočil s pomocí českých hráčů obhájce

Sport

  9:32
PHOENIX - S přispěním českých hokejistů pokořil Phoenix ve středečním utkání NHL obhájce Stanleyova poháru Pittsburgh 3:0.

Jedním z hrdinů byl brankář Bryzgalov. foto: ČTK

Normu dvou bodů na zápas si udržel Radim Vrbata, který vstřelil gól a připravil další pro Petra Průchu. Asistence v zápase zaznamenali i Robert Lang a Martin Hanzal. Hrdinou utkání byl ale ruský brankář Ilja Bryzgalov, jenž zlikvidoval všech 24 střel Penguins.

Coyotes vs. Penguins

Finanční potíže a neustálé spekulace o stěhování Coyotes do jiného města zatím nemají žádný vliv na výkony týmu. V úvodním utkání přehráli venku o tři branky Los Angeles a stejným rozdílem zvítězil Phoenix i na ledě Pittsburghu.

"Mluvil jsem s dalšími hráči v týmu a říkal jsem jim, ať se netrápí nad stavem, ve kterém se klub nachází, protože my s tím nemůžeme nic dělat. My jen musíme poctivě trénovat a hrát dobře," řekl Bryzgalov, který si připsal devátou nulu v NHL. "Střetnutí proti obhájci Stanley Cupu byla pro nás velká výzva. Týmu teď narůstá sebevědomí," dodal ruský gólman.

Coyotes vstřelili po jednom gólu v každé třetině a vydatně jim k brankám pomohla i nedisciplinovanost Penguins, kteří soupeři nabídli celkem devět přesilovek. Jednu z nich využil obránce Ed Jovanovski k prvnímu gólu, v další zvýšil vedení v polovině zápasu v pádu Petr Průcha.

"Čekal jsem před brankou na dorážku a spadl jsem," popsal gólovou akci český útočník, kterého podrazil obránce soupeře Mark Eaton. "Mezitím se Vrby (Vrbata) pokoušel skórovat střelou z brankové čáry a puk se odrazil ke mně, zatímco jsem seděl na zemi," pokračoval Průcha, jenž v nehokejové pozici kotouč pohotově doklepl za záda Brenta Johnsona.

Výhru pak zpečetil Vrbata svým třetím gólem v sezoně střelou do prázdné branky a Coyotes přivodili Pittsbughu první letošní prohru. "Jako tým jsme nehráli dobře. Nezáleží, co předvedl soupeř, zda byl dostatečně agresivní a snažil se být důsledný. Pořád se výsledek odvíjí od našeho výkonu a my jsme toho moc nevymysleli," uvedl kapitán Penguins Sidney Crosby.

Hokejisté Vancouveru se až ve čtvrtém utkání sezony dočkali vítězství, když deklasovali na svém ledě Montreal 7:1. Největší zásluhu mají na triumfu Canucks dvojčata Sedinovi; Henrik zaznamenal dvě branky a shodný počet přihrávek, Daniel si do statistik připsal tři finální přihrávky.

Canucks vs. Canadiens

Vancouver už po první třetině vedl tříbrankovým rozdílem. "Hráli jsme, abychom napravili první tři utkání. Všechno se zdá být tak jednoduché, když vám padají góly," uvedl Henrik Sedin, který dvěma góly v závěru druhé části zvýšil na 5:1 a definitivně zlomil odpor Montrealu.

Další dva góly přidali Canucks v poslední třetině během 19 sekund v 52. minutě a po sedmi inkasovaných gólech se nechal vystřídat Carey Price, který přitom poprvé v NHL chytal v rodné provincii před zraky rodičů a přátel.

"Bojoval jsem, co to šlo. Zápas se ale nevyvíjel podle našich představ. Je to velké zklamání," podotkl mladý gólman, kterého obrana nechala často na holičkách. "Nevyhráli jsme ani jeden souboj o puk. Jednoznačně nás přehráli," zhodnotil duel naštvaný trenér Montrealu Jacques Martin. U jediné branky Canadiens si připsal asistenci Tomáš Plekanec.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!