Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nechutná bitka. Účet? 28 vyloučených, 139 trestných minut

Sport

  12:30
PHILADELPHIE/PRAHA - Ne, tyhle týmy se opravdu v lásce nemají. Hokejisté Philadelphie a Ottawy opět připomněli, jak moc to mezi nimi vře. V nočním duelu, který Letci vyhráli na domácím ledě 6:2, se do sebe postupně pustilo celkem dvanáct hráčů a místo hokeje se tak bojovalo na ledě v úplně jiném sportu. I benevolentní sudí v NHL nakonec rozdali celkem 139 trestných minut.

Hromadná bitka Philadelphie - Ottawa. foto: Reuters

Pokud byste náhodou byli příznivci Flyers, rozhodně v dresu svého milovaného klubu nechoďte po hlavním městě Kanady Ottawě. Mohlo by se vám to zle vymstít. Oranžová barva dresů týmu z rodiště slavného filmového boxera Rocky Balboy dráždí hráče Senators stejně jako rudá barva býka.

Opět se to potvrdilo po sedmi letech - 5. března 2004 totiž borci obou celků předvedli největší bitku v historii NHL, sudí v zápase rozdali 411 trestných minut, což je rekord zámořské soutěže. "Zachoval se jako srab," létalo tehdy směrem ke Chrisu Neilovi z úst slovenského útočníka Michala Handzuše, který před sedmi lety hájil barvy Philadelphie. "Nevím, co to předváděli, my se jen bránili," kontrovala druhá strana.

BITKA MEZI PHILADEPHIÍ A OTTAWOU V ROCE 2004:

Především v kanadském pořížkovi Neilovi averze vůči Letcům zůstává i po letech. A ve stylu zmíněného Rockyho se pustil do pěstní výměny názoru i v nepovedeném čtvrtečním duelu, který Ottawa prohrála 2:6 (stejně jako v březnu 2004, kdy Flyers zvítězili 5:3). Nutno podotknout, že se mu tentokrát příliš nevedlo, od Jodyho Shelleyho dostal pořádně naloženo.

"Opět se to vymklo, ale to se bohužel občas stane," řekl po zápase elitní útočník Flyers Daniel Briere, kterému se řádění bitkařů vyhnulo. Také proto, že v poslední třetině nastoupil jen na dvě střídání. "Měl jsem o své hochy strach," vysvětlil důvody šetření opor kouč Peter Laviolette. "Je to těžké, když se nám nedaří, kluci byli prostě frustrovaní," omlouval chování svých svěřenců kouč hostí Cory Clouston.

BITKA OBOU CELKŮ Z NOČNÍHO DUELU:

Sudí však po řádění obou střídaček příliš pochopení neměli, celkem vyloučili 28 hráčů (13 domácích, 15 hostí), pět bitkařů poslali rovnou pod sprchy, celkem rozdali 139 trestných minut.

Pro domácí to bylo hodně divoké 999. domácí vítězství v historii klubu. Philadelphie se tak může stát prvním týmem, který zasáhl do NHL od rozšíření v 60. letech minulého století, který dosáhne na magickou 1000. výhru před vlastním publikem. První příležitost bude mít proti dalšímu kanadskému celku - Montrealu Canadians - příští úterý.