Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Nová doba žádá nové tradice. Fanoušci Nashvillu hodili na led sumce v roušce

Sumec přistál na ledě foto: Repro YouTube

V zámoří odstartovala nová sezona NHL a fanoušci se nemohou dočkat, až se znovu rozhoří bitvy o Stanley Cup. A na některých stadionech nesmí chybět ani tradice, letos trochu upravené.
  21:33

Kvůli koronavirové nákaze se v loňském roce řada lig nedohrála, NHL musela pokračovat až v létě, v bublině a fanoušci o velkou část hokejových klání přišli. Letos se netradičně začalo až v lednu. Jedním z prvních zápasů bylo i klání mezi Nashvillem a Columbusem, které se hrálo ze středy na čtvrtek.

Filip Forsberg slaví svou branku s kapitánem Predators Romanem Josim.
Hráči Nashvillu oslavují branku svého gólmana Pekky Rinneho.

Na stadion sice bylo vpuštěno jen pár desítek fanoušků, přesto došlo i na tradiční odstartování ligy, tedy vhození ubohého sumce na led. Neví se, kdy přesně tato tradice započala, jedno je ale jisté. Začalo to recesí. Odvěký rival Detroit Red Wings totiž házíval na ledovou plochu chobotnice a fanoušci z Nashvillu se jim sumcem chtěli vysmát. Nakonec se z toho stala každoroční tradice.

Letos však trochu pozměněná. Před utkáním s Columbusem přistáli na ledové ploše sumci hned dva, jeden dokonce s rouškou přes hlavu.

Než se ale začnou dušovat ochránci zvířat, nutno podotknout, že sumec na led neletěl živý. Není totiž vůbec lehké sumce na stadion propašovat, návštěvníci ho tak často kupují až těsně před zápasem na místním tržišti s mořskými plody.

Sumci na led nelítají pouze na úvod sezony, ale také po vydařených zápasech, během derby s rivalem, či v průběhu play off. Ze snahy o propašování zmrzlých sumců do haly se tak stal v Nashvillu skoro až sport.

Nashvillští fanoušci ale za sumce na ledě neslyší jen potlesk nebo smích. Lidé jim vyčítají, že plýtvají jídlem a sumec tak přišel o svůj život vlastně jen kvůli jejich zábavě. Nadšení nejsou ani ledaři, kteří musí ryby z ledové plochy odnášet.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!