Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Philadephia dokonala obrat desetiletí. Smutný sparing sehrál Boston

Sport

  11:46
BOSTON - Hokejisté Philadelphie zvítězili v sedmém utkání druhého kola play off NHL na ledě Bostonu 4:3 a jako třetí tým v historii otočili sérii z 0:3 na 4:3. Naposledy to před 35 lety dokázali New York Islanders proti Pittsburghu, před nimi se stejný kousek povedl už jen v roce 1942 Torontu.

Hráči Philadelphie Flyers slaví skvělý obrat. V sérii z Bostonem prohrávali už 3:0, ale nakonec postupují. foto: Brian SnyderReuters

Flyers navíc předvedli senzační obrat i v rozhodujícím utkání, v němž po 14 minutách prohrávali už 0:3. Ještě do první přestávky však snížil James Van Riemsdyk, v druhé třetině vyrovnali Scott Hartnell s Danielem Brierem a vítězný gól vstřelil sedm minut před koncem třetí třetiny v přesilové hře Simon Gagne.

Tříbrankový náskok ztratili naposledy v utkání č. 7 hokejisté Calgary v roce 1991, kdy nakonec podlehli Edmontonu 4:5 v prodloužení. "Po třetím zápase a poté, co jsme dnes prohrávali 0:3, jsme si jednoduše řekli: Pojďme zkusit dát jeden gól, nikdy nevíme, co se pak může stát," prohlásil Gagne.

Historický obrat dokonán. Obránce Philadelphie Matt Clarke slaví vítěznou branku v sedmém zápase.

Je symbolické, že zápas rozhodl právě on. Do sestavy Flyers se po zranění vrátil ve čtvrtém utkání série, v němž Philadelphia odstartovala svůj velkolepý comeback.

Boston - Philadelphia 3:4

Branky: 10. a 15. Lucic, 6. Ryder - 18. Van Riemsdyk, 23. Hartnell, 29. Briere, 53. Gagne. Střely na branku: 25:27. Diváci: 17.565. Konečný stav série: 3:4. Třetiny: 3:1, 0:2, 0:1.

"Jsem na hráče opravdu velice hrdý. Jsem hrdý na to, jak hráli, jsem hrdý na to, jak reprezentují náš klub. Jsem hrdý na to, jak reprezentují sami sebe," rozplýval se trenér Philadelphie Peter Laviolette.

Naopak v kabině Bostonu zavládlo ohromné zklamání. "Chyběl nám instinkt zabijáka. Máme teď před sebou dlouhé léto, kdy o tom můžeme přemýšlet. Jsme samozřejmě všichni velice zklamaní," řekl útočník Mark Recchi.

Video ze zápasu Boston - Philadelphia

Úvod zápasu přitom jednoznačně patřil jeho týmu. Domácí hráči, hnaní zaplněnými tribunami, stříleli na brankáře Michaela Leightona ze všech pozic a fanoušci v hale skoro nepřetržitě bouřili vzrušením. Když z celé řady šancí vytěžili Bruins tři góly, zřejmě nikdo nepochyboval, že dotáhnou zápas do vítězného konce. Jenže nestalo se.

Bostonský smutek. Boston vedl nad Philadelphií už 3:0 na zápasy, ale nakonec sérii prohráli.

"Začátek zápasu byl přesně takový, jak jsme si představovali. Měli jsme spoustu energie, vedli jsme 3:0," konstatoval trenér Claude Julien.

"Bohužel, konečná zpráva je, že jsme ztratili vedení v sérii 3:0 i vedení 3:0 v posledním zápase. Měli jsme čtyři příležitosti na postup a ani jednu jsme nevyužili. Každý z našeho mužstva si musí uvědomit vlastní zodpovědnost," dodal roztrpčený Julien, kterému od třetího zápasu série chyběl kvůli zraněnému zápěstí David Krejčí. Vyřazením Bostonu skončilo play off i pro dalšího českého útočníka Vladimíra Sobotku.

Bodování play off

1. Toews (Chicago)
12 20 (6+14)
2. Crosby (Pittsburgh)
13 19 (6+13)
3. Cammalleri (Montreal)
14 18 (12+6)
4. Franzén (Detroit)
12 18 (6+12)
5. M. Richards (Philadelphia)
12 17 (5+12)
-------
23. Plekanec (Montreal)
14 11 (4+7)
43. Krejčí (Boston)
9 8 (4+4)
84. Hamrlík (Montreal)
14 6 (0+6)

Bruins měli za stavu 3:3 ještě několik příležitostí, aby kolaps odvrátili. Oba celky nastřelily v třetí třetině tyčku. A pak to přišlo. Domácí špatně vystřídali, chvíli hráli v šesti a v oslabení inkasovali rozhodující gól, když se Gagne dostal před brankou ke zblokované přihrávce od Mika Richardse a prostřelil brankáře Raska nad pravým ramenem.

"Celou sezonu jsme se škrábali ze dna nahoru, ať už kvůli spoustě zraněných hráčů nebo poté, co jsme se dostali do špatné pozice v tabulce. A vždy jsme to nějak dokázali překonat, hlavně díky tomu, že jsme drželi pohromadě jako tým," uvedl Richards.

Do finále Východní konference se tak dostaly dva nejslabší týmy z elitní osmičky po základní části. Sedmá Philadelphia se utká s osmým Montrealem, který v prvním i druhém kole play off rovněž prokázal velkou odolnost, když s Washingtonem i Pittsburghem otočil sérii z 1:3 na 4:3. Ve finále Západní konference se střetnou San Jose a Chicago. Obě série začínají v neděli.

Autor: